RDW vernieuwt kentekenbewijs

Vanaf half juni 2024 introduceert de RDW een vernieuwd kentekenbewijs. Dit nieuwe document komt met een aantal belangrijke aanpassingen en verbeteringen ten opzichte van de huidige versie.

  • Nieuw uiterlijk en veiligheidskenmerken: Het kentekenbewijs krijgt een nieuw design en verbeterde veiligheidskenmerken om vervalsing tegen te gaan. Hoewel niet alle veiligheidskenmerken met het blote oog zichtbaar zijn, zijn er enkele die je met een UV-lamp kunt controleren.
  • Nieuwe contactchip: Het nieuwe kentekenbewijs heeft een moderne chip die nieuwe uitleessoftware nodig heeft. Deze software vind je op de RDW-website, wat zorgt voor betere veiligheid en makkelijker gebruik.
  • Wijzigingen aan de achterkant: De achterkant van het kentekenbewijs toont nu alleen de verplichte en relevante gegevens voor het voertuig. Dit maakt het document overzichtelijker en makkelijker te begrijpen.
  • Geen conformiteitsbewijs meer voor lichte bedrijfsauto’s: Voor lichte bedrijfsauto’s (categorie N1) geeft de RDW geen aparte conformiteitsbewijzen meer uit. In plaats daarvan worden de gewichten en trekgegevens direct op het kentekenbewijs vermeld. Voor aanhangwagens, opleggers en zware bedrijfsauto’s blijft het conformiteitsbewijs wel bestaan.

De huidige kentekenbewijzen blijven geldig, inclusief de papieren versies die voor 2014 zijn uitgegeven. Je hoeft dus geen actie te ondernemen totdat je een nieuw kentekenbewijs aanvraagt.

 

 

Wanneer krijg je het vernieuwde kentekenbewijs?

Vanaf half juni 2024 kun je het nieuwe kentekenbewijs krijgen. Koop je na die datum een nieuwe auto of vervang je je huidige kentekenbewijs, dan ontvang je automatisch de vernieuwde versie. Denk eraan dat bij het aanschaffen van een nieuwe auto je ook een nieuwe autoverzekering nodig hebt.

 

 

Het is belangrijk om een verzekering te kiezen die het beste bij je situatie past. De premies tussen autoverzekeraars onderling verschillen flink. Ga daarom je autoverzekering vergelijken. Zo vind je direct de goedkoopste autoverzekering én bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar op je autoverzekering.

 

 

 

 

 

Comments are closed.