Vier de lente in Gouda met kaas, kunst en knap vakmanschap

Deze lente nodigt Gouda je uit voor een seizoen vol creativiteit, geschiedenis en ongeëvenaard vakmanschap! De Goudse lenteagenda 2024 eert ambachten, kunst en Gouds erfgoed.

Met de start van het Gouda Kaasmarkt seizoen, een expositie gewijd aan de eigenzinnige Plateel-ontwerper Henri Breetvelt en de opening van het Hofje van Sint-Jan, een bijzondere boutique stay bij de Sint-Janskerk.

Gouda Kaasmarktseizoen van start

De kaasboeren uit de polders rondom Gouda en de kaasmeisjes-, jongens en kaashandelaren zijn er klaar voor: het Gouda Kaasmarktseizoen 2024 is op 4 april 2024 begonnen. Iedere donderdag brengt een historisch schouwspel van kaaswegen en handjeklap de traditie van de handel in beroemde Gouda Kaas tot leven. Na de kaasmarkt kun je in de middag de middeleeuwse straatjes verkennen, mee gaan met het Goudse Gidsen Gilde voor een stadswandeling, een grachtentocht maken en zelf siroopwafels bakken. De kaasmarkt is er tot en met 29 augustus 2024, elke donderdag van 10.00 tot 12.30 uur.

 

 

Plateel en Hete Vuren – Schatten uit het Rijks in 150-jarig Museum Gouda

In 2024 toont 150-jarig Museum Gouda prachtige tentoonstellingen. Een ervan zet het plateel van de eigenzinnige plateelontwerper Henri Breetvelt in de spotlights. Breetvelt zocht de grenzen op van wat in zijn tijd mogelijk en gebruikelijk was. Met als resultaat een bijzondere collectie siervazen en wandborden die tot en met 9 juni te bewonderen zijn.

En, vanaf 25 mei staat de vraag ‘Waar zit het vuur in onze samenleving?’ centraal. Deze vraag wordt onderzocht in Hete Vuren, Schatten uit het Rijks met een selectie kunstwerken van Nederlandse bodem. Het illustreert dat vuur een scheppende, maar ook een vernietigende kracht heeft.

Goudse glorie met een moderne twist op je bord

Van kunst kijken naar kunst op je bord. Dat kun je verwachten bij de drie Goudse restaurants die dit jaar in de Gault&Millau-gids staan. Nieuwkomer is restaurant De Kleischuur. In deze voormalige, sfeervolle opslagschuur aan het water bepaalt chef Freek van der Vlist de smaken en kookt “met respect voor dier en milieu”. Ook Relais & Châteaux Weeshuis Gouda staat weer met restaurant LIZZ in de prestigieuze gids.

Daar presenteert chef Remco Kuijpers “zijn interpretaties van internationale klassiekers in een prachtig weeshuis uit 1599”. De derde gelukkige is restaurant | wine bar Unique waar je gerechten krijgt geserveerd zoals coquille op een couscous van bloemkool, met een gelei van kelp.

Wakker worden in de middeleeuwse straatjes bij het Hofje van Sint-Jan

In een stad die historie ademt, slaap je natuurlijk in verrassend erfgoed en monumenten. Zo is daar nu de boutique stay het Hofje van Sint-Jan met uitzicht op de Sint-Janskerk in het oudste, middeleeuwse stukje Gouda. Een accommodatie die maatschappelijke betrokkenheid, moderne luxe en eeuwenoude geschiedenis samenbrengt. Het ontbijt en de schoonmaak worden verzorgd door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt die werken bij de winkel Jantje zag eens pruimen hangen en Brownies&downieS Gouda. De accommodatie is ideaal voor een groep tot 7 personen.

Explore Gouda-webapp toont de leukste wandelroutes door Gouda

Het historische centrum en de Goudse Straatjes vormen een netwerk van oer-Goudse straten en stegen met boetieks, koffiecafés, galeries en bijzondere winkels. Ontdek ze te voet met de leukste wandelroutes uit de compleet vernieuwde, gratis Explore Gouda-web app! Maak bijvoorbeeld een rondje langs antiek- en brocantewinkels. Of struin door de stad op zoek naar de ‘Goudse Iconen’, een uniek kunstproject in de openbare ruimte. Het laat 50 versies van de kaasboerin zien die voor Gouda 750 jaar door verschillende Gouwenaars zijn gemaakt naar het beeld van de Goudse beeldhouwer Ineke van Dijk.

2000 m2 kunst experience in nieuwe Art Gallery UNIT4ART

Voor jonge, opkomende kustenaars een podium en voor galeriebezoekers een art experience. Dat was het idee van Nicole Jansen toen ze met Unit4Art begon. In het voormalige 50’er jaren pand van de reclassering hebben 30 Nederlandse kunstenaars nu een pop-up galerie. Met uiteenlopende kunstvormen, van fotografie tot video-art, schilderkunst en sculpturen. Het is dé plek, vlakbij Gouda CS, om kunst te kijken, te kopen en inspiratie op te doen.

Kaas, kaas en nog eens kaas bij Kaasbar Gouda

Een bezoek aan de kaasmarkt is helemaal leuk in combinatie met een kaasproeverij. Dat doe je bij Kaasbar Gouda op de Markt, vergezeld van een goed glas wijn of een Gouds biertje. Kaas is hier de ster, op het menu staan allerhande kazen van boeren uit de regio die hun weg vinden naar borrelplanken. De geproefde kaas is nu ook te koop in de nieuwe, aangrenzende Kaaswinkel Gouda waar je meer leert over de boeren die de kaas maken.

 

 

Tot slot: sluit een dag of weekend Gouda af omringd door kunst in het onlangs vernieuwde Grand Café Central op de Markt in Gouda. Daar vind je de dit jaar 100 jaar oude en grootste art-deco schildering van Nederland, gemaakt door kunstenaar Pieter den Besten.

 

 

 

 

 

Comments are closed.