Wat moet je meenemen in de auto als je door Europa rijdt?

Ga je binnenkort met de auto naar het buitenland? Dan zijn er een aantal voorbereidingen om te treffen. Bijvoorbeeld door je auto te laten keuren en alvast te kijken of al je koffers wel passen. Maar wist je dat er in Europa ook verschillende regels gelden over wat je in de auto moet hebben? Lees onze tips.

Koffer inpakken en gaan met de auto!

Veiligheidsvesten

Hoewel er in Nederland geen regels over zijn, is het meenemen van een veiligheidsvest in veel andere Europese landen verplicht. Zo’n reflectievest leg je vaak onder de stoel of in het deurvak. Over het algemeen is het alleen de bestuurder die bij pech zo’n veiligheidshesje aan moet. Rijd je tijdens je aankomende vakantie door België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Kroatië of Spanje? Neem er dan sowieso één mee. In Italië moet je voor alle inzittenden een veiligheidsvest meenemen.

Reservebril of -lenzen

Als je beperking code 01 op je rijbewijs hebt staan, moet je verplicht een bril of lenzen dragen en bij je hebben. Neem in dat geval een reserve mee in de auto. Hoewel dit altijd handig is, is het verplicht in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Zo heb je een oplossing paraat als je bril onderweg kapot gaat of je lenzen uitvallen.

 

Lees ook dit artikel: Leuke tips om lekker te kamperen

 

Reservewiel

Ben je met pech gestrand, bijvoorbeeld door een lekke band? Dan is het natuurlijk fijn om een reservewiel bij je te hebben. Dit is echter in de meeste Europese landen niet meer verplicht. Alleen als je door Spanje, Tsjechië of Slowakije heen rijdt is het een must om een extra wiel mee te nemen in de achterbak.

 

 

Tolvignet

Op sommige Europese wegen moet je tol betalen. Er zijn een aantal landen waar je van tevoren een vignet voor aan moet schaffen om aan te tonen dat je al tol betaald hebt. Zo heb je deze in Slovenië nodig om op de snelwegen te rijden. Maar ook in Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht. Regel dit dus op tijd!

Verbanddoos

Ga je graag goed voorbereid op pad? Dan heb je waarschijnlijk al een verbanddoos in de auto liggen. Het is in Nederland echter niet verplicht. Zodra je ons kikkerlandje uit rijdt, is het echter een ander verhaal: in België, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Griekenland moet je deze namelijk altijd bij je hebben.

Een EHBO set

Veilig op reis

Door heel Europa worden verschillende regels en voorschriften op de weg gehanteerd. Zorg dus altijd dat je goed uitzoekt waar je je aan moet houden in de landen waar je doorheen rijdt. Zo begin je goed aan je vakantie!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.