Industrie boekt vooruitgang in het verminderen van bagage-afhandelingsproblemen

De Internationale Luchtvervoer Associatie (IATA) heeft een wereldwijd voortgangsrapport uitgebracht over de implementatie van bagage-tracking. Gericht op IATA-resolutie 753, die vereist dat bagage wordt getraceerd bij acceptatie, laden, overdracht en aankomst, onthult de enquête onder 155 luchtvaartmaatschappijen en 94 luchthavens veel data.

Voor koffers is reizen ook gevaarlijk

  • 44% van de luchtvaartmaatschappijen Resolutie 753 volledig heeft geïmplementeerd en een verdere 41% bezig is met implementatie
  • Regionale variaties in volledige adoptiepercentages van luchtvaartmaatschappijen variëren van 88% in China en Noord-Azië, tot 60% in Amerika, 40% in Europa en Azië-Pacific, en 27% in Afrika
  • 75% van de onderzochte luchthavens heeft de mogelijkheid voor bagagetracking volgens Resolutie 753
  • De voorbereiding van luchthavens op Resolutie 753 varieert naar grootte*: 75% van de mega-luchthavens is capabel, 85% van de grote luchthavens, 82% van de grote luchthavens en 61% van de middelgrote luchthavens.
  • Optisch barcodescannen is de dominante trackingtechnologie geïmplementeerd door de meerderheid van de luchthavens (73%) die zijn onderzocht. Tracking met RFID, dat efficiënter is, wordt geïmplementeerd in 27% van de onderzochte luchthavens. Opmerkelijk is dat RFID-technologie hogere adoptiepercentages heeft bij mega-luchthavens, waar 54% dit geavanceerde tracking systeem al heeft geïmplementeerd.

“Tussen 2007 en 2022 is de verkeerde afhandeling van bagage met bijna 60% verminderd. Dat is goed nieuws. Maar reizigers verwachten beter; en de industrie is vastbesloten om verdere verbeteringen aan te brengen. Tracking van tassen bij acceptatie, laden, overdracht en levering zal de industrie de gegevens geven die nodig zijn om te verbeteren. Tracking vermindert de algehele mishandelingen en helpt luchtvaartmaatschappijen om verkeerd afgehandelde bagage nog sneller te herenigen met hun eigenaars. Met 44% van de luchtvaartmaatschappijen die Resolutie 753-tracking al volledig implementeren en een verdere 41% in uitvoering, kunnen reizigers nog meer vertrouwen hebben dat hun bagage bij aankomst op de carrousel zal zijn,” zei Monika Mejstrikova, IATA-directeur Grondoperaties. In 2022 bedroeg het wereldwijde tarief van verkeerd afgehandelde bagage 7,6 per 1000 passagiers, volgens SITA. De meerderheid hiervan werd binnen 48 uur teruggegeven.
Voor koffers is reizen ook gevaarlijk

Versnelling van Moderne Bagageberichten

Resolutie 753 vereist dat luchtvaartmaatschappijen bagagetrackingsberichten uitwisselen met interline-partners en hun agenten. De huidige bagageberichteninfrastructuur is afhankelijk van verouderde technologieën die gebruikmaken van kostbare Type B-berichten. Deze hoge kosten beïnvloeden negatief de implementatie van Resolutie 753 en dragen bij aan problemen met de berichtkwaliteit, wat leidt tot een toename van de verkeerde afhandeling van bagage.

 

 

IATA leidt de overgang van de industrie van Type B naar moderne bagageberichten gebaseerd op XML-standaarden. De eerste pilot om moderne bagageberichten tussen luchthaven en luchtvaartmaatschappijen te testen staat gepland voor lancering in 2024. “Het aannemen van moderne berichten is gelijk aan het implementeren van een nieuwe, begrijpelijke standaardtaal voor gebruik door luchtvaartmaatschappijen, luchthavens.

 

 

 

 

 

Comments are closed.