Ierlands Wild Atlantic Way viert 10de verjaardag

Met zijn filmachtige schoonheid, ongerepte paden en adembenemende mooie kustlandschappen is de Wild Atlantic Way een van de meest succesvolle toeristische verhalen van het eiland Ierland. Dit jaar wordt de tiende verjaardag van ‘s werelds langste bewegwijzerde kustroute gevierd.

Internationaal geprezen roadtrip

De Wild Atlantic Way is een internationaal geprezen roadtrip langs de contouren van de geweldige westkust van Ierland; van County Cork in het zuiden tot County Donegal in het noorden. Met 188 Discovery Points langs de route is de onverschrokken reiziger de afgelopen tien jaar naar voormalige off-gridlocaties in het westen van Ierland gebracht. Dit heeft elk jaar bijna twee miljoen extra internationale bezoekers opgeleverd en heeft bijgedragen aan een bloeiende toerisme-industrie die 121.000 banen heeft gecreëerd en € 3 miljard voor de economie heeft opgeleverd.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Deze epische route slingert door negen county’s langs de kust en is bezaaid met inhammen en kliffen, grotten en grillige rotsformaties, die allemaal in de loop van duizenden jaren door de zee zijn gevormd. Met zijn cinematografische schoonheid en buitenaardse landschappen is het een plek die de aandacht heeft getrokken van de beste filmmakers en tv-producenten ter wereld. Ryan’s Daughter, Star Wars, The Banshees of Inisherin en Normal People zijn hier allemaal opgenomen.

Unieke route met een eigen karakter

De Wild Atlantic Way kan te voet, op de fiets of met de auto en in elke gewenste periode worden verkend. Bezoek een van de 63 stranden of ervaar de natuur in een van de vijf nationale parken; het is een plek van eindeloos avontuur, met 26 bewoonde en honderden onbewoonde eilanden, wereldberoemde golfbanen, twee Dark Sky Reserves en het UNESCO-werelderfgoed Skellig Michael.

 

 

Maar de mensen en hun beroemde gastvrijheid maken het echte succes. Van de hartkloppende beats van een traditionele muzieksessie tot borden gevuld met superverse zeevruchten, op de Wild Atlantic Way draait het allemaal om gezelligheid. Met bekroonde whiskeydistilleerderijen en adembenemende accommodaties, van vuurtorens tot kastelen, maar ook restaurants met Michelinsterren en cafés in traditionele cottages met rieten daken.

Alle negen county’s op een rij: County’s Cork en Kerry

Cork en Kerry zijn de meest zuidelijke county’s van de Wild Atlantic Way en hebben grillige schiereilanden die uitsteken in de oceaan met kolossale bergen en kristalheldere meren in beboste valleien. De Wild Atlantic Way begint in Kinsale in County Cork en is een charmante introductie tot de spectaculaire kustlijn van Cork, met zijn prachtige kleine dorpjes en dramatische locaties, zoals het Mizen Head Signal Station, Ierlands meest zuidwestelijke punt, bekend om zijn brug over een dramatisch kolkend zeegezicht. County Kerry is beroemd om zijn indrukwekkende attracties, zoals de Ring of Kerry en het schiereiland Dingle, maar ook het dramatische Skellig Michael, een 6e-eeuwse kloosternederzetting en filmlocatie voor Star Wars.

Kingdom of Kerry Greenways

County’s Limerick en Clare

De aan de riviermonding gelegen N69 leidt naar het Foynes Flying Boat & Maritime Museum, de bakermat van de Ierse koffie! De stad Limerick heeft een van de mooiste Normandische kastelen ter wereld, King John’s Castle, en levendige pubs aan de rivier. Eenmaal in Clare verandert het landschap drastisch, met het schiereiland Loop Head dat duizelingwekkende uitzichten op de rand van de wereld biedt. Daarna komen de Cliffs of Moher, goliath-achtige rotsformaties die boven de Atlantische Oceaan uittorenen. Vlakbij ligt het schilderachtige dorpje Doolin, een toegangspoort tot de geliefde Aran Islands en het kalkstenen karstlandschap van de Burren, een speciaal natuurgebied. Clare staat ook bekend om zijn traditionele muziekscene, waarvan je kunt genieten in de levendige dorpen van Doolin, Ballyvaughan en Lisdoonvarna.

County’s Galway en Mayo

Kom altijd met eetlust naar de stad Galway, want het is een topbestemming voor eten langs de Wild Atlantic Way. Voorbij de stad ligt Connemara, een wilde, door de wind geteisterde regio die ooit door Oscar Wilde werd beschreven als een “woeste schoonheid”. Bezoekers hebben een overweldigende keuze aan bezienswaardigheden, zoals het sprookjesachtige Kylemore Abbey, gelegen aan een glazig meer, en het mooie aan de oceaan gelegen dorpje Roundstone.

Een van de sterattracties van County Mayo is het bruisende stadje Westport aan Clew Bay. Matt Malloy’s Pub, eigendom van een van Ierlands meest vooraanstaande muzikanten, is altijd in voor een goede trad-sessie. Achill Island, een van de decors voor de film The Banshees of Inisherin, is spectaculair met Keem Bay als hoofdattractie. Of ga terug in het verleden in Céide Fields, een 6.000 jaar oude neolithische vindplaats met uitzicht over een 110 meter hoge klif.

County’s Leitrim, Sligo en Donegal

Ben Bulben, de beroemde platte berg die voorkomt in de poëzie van William Butler Yeats en in de televisieserie Normal People, luidt de route in naar het noordwesten. Yeats’ pad breit zowel Leitrim als Sligo aan elkaar en het kustpad gaat van het kortste stukje kustlijn op de Wild Atlantic Way in County Leitrim naar de kusten van County Sligo. Hier vind je Strandhill, waar een van de beste surfscholen van Ierland is gevestigd.

Het ongetemde landschap van Donegal wordt omgeven door kilometers verlaten stranden, maar de blikvangers hier zijn de torenhoge kliffen bij Slieve League. Voor degenen die het liever wat rustiger aan doen, biedt Glenveagh Nationaal park bossen, exotische planten en een kasteelachtig landhuis met een fascinerende geschiedenis. In feite vertelt de hele Wild Atlantic Way een fascinerend verhaal met een van de mooiste achtergronden ter wereld en degenen die hier op bezoek komen, gaan zelden onveranderd weg. Zoals JJ Abrams, de regisseur van Star Wars: The Force Awakens, het verwoordde tijdens het filmen in de regio: “Deze plek is een soort wonder… we konden niet meer vereerd zijn om hier te zijn.”

 

 

 

 

 

Comments are closed.