Ontdek het Eco-de-Luxe Hotel Arakur in Ushuaia

Ushuaia heeft de naam het einde van de wereld te zijn, wat tamelijk onherbergzaam klinkt. Daar is bij hotel Arakur weinig sprake van. Gastvrij van begin tot end, van de chauffeur die je oppikt bij het vliegveld, de cadeautjes op je kamer, de uitstekende spabehandelingen: dit vijfsterrenhotel is aangesloten bij de Leading Hotels of the World en dat is te merken. Mark bezocht Argentinië.

Arakur troont op een heuvel, kijkt tevreden neer op Ushuaia, op de haven, het Beaglekanaal en biedt een adembenemend uitzicht op grillige bergen met ook zomers besneeuwde toppen. Neem vooral een verrekijker mee, opdat je zeeleeuwen ziet liggen op de eilandjes en misschien wel een walrus spot.

Van buiten oogt het wellicht grauw, maar daar is over nagedacht: het is niet de bedoeling dat het gebouw opvalt, maar moet juist min of meer samenvallen met de natuur. Dus blinkt het grote koperen dak juist niet, maar is het groen. En zie je binnen ook nauwelijks felle kleuren, maar steen, gehouwen uit de rotsen buiten. Hout, wol, ijzer, marmer.

Toen het hotel in 2005 gebouwd werd op een enorme lap grond van 180 hectare, vroegen de eigenaren het Wereld Natuur Fonds om advies: hoe kunnen ze hiermee beste omgaan? Nu ligt het op een waar natuurreservaat, met een prachtig bos, een moeras en uitzichtpunten – voor een hike van een uur hoef je het terrein niet eens af.

Arakur is een project van een Argentijnse familie, die haar ondernemersroots heeft in auto-electronica. Het is hun allereerste hotel. Maar wat weten die mensen nu van hospitality, zou je kunnen vragen. Ach, ze waren om te beginnen op heel veel plaatsen gast. Veel belangrijker is dat ze hun ervaring en kennis -een familie van ingenieurs- hebben gebruikt om Arakur te stroomlijnen. ‘We zijn wetenschappers, en Arakur is een fabriek met kamers,’ stelt Esteban Abolsky, de directeur. Daar merkt de gast helemaal niets van, vijf sterren = vijf sterren.

 

 

Maar wordt wel heel slim en zuinig omgegaan met energie. Kou van buiten wordt gebruikt om af te koelen waar nodig en andersom. Water wordt bewerkt en vloeit terug naar de rivier – schoon genoeg. De hotelwasserette is 50% zuiniger dan gemiddeld in de branche. In de zwembaden ruik je nauwelijks chloor, omdat koper is toegevoegd aan het water – wetenschap.

En is de keuken normaal een heksenketel, met vlammen uit pannen en veel ge-‘oui chef!’, in die van Arakur is het rustig. Want koken gaat elektrisch – warmte wordt niet verspild. Maximaal eco-de-super luxe, dat Arakur. Al die gebruikte materialen zijn ook min of meer lokaal verkregen, zoals dus de stenen, maar ook het hout en leer. Het koper komt uit Chili, da’s aan de overkant van het Beaglekanaal. Het hout aan de muren en van de tafels is keihard en duurzaam, uiteraard gecertificeerd. Behalve mooi ook veilig: het brandt nauwelijks.

Nog even over Ushuaia. Einde van de wereld, maar niet onwaarschijnlijk een toeristenbestemming met grote toekomst. Want waar je tegenwoordig op heel veel plekken op de wereld -neem de Spaanse costa’s- zomers hele weken beter niet buiten kunt komen, is Ushuaia eigenlijk zeer gematigd: in de winter is het minimaal -10 (en praktisch windstil), in de zomer wordt het niet warmer dan 20 graden, en dat op 1.000 kilometer van Antarctica. Patagonië is beroemd om gletsjers en dan met name die ene bij El Calafate, de Perito Moreno. Schitterend, maar in Ushuaia is de Martial in een middagwandeling te bereiken. Hiken gaat sowieso makkelijker hier dan op veel andere plekken in Zuid-Amerika. Vaak begin je in de Andes al op grote hoogte, waardoor je eigenlijk vrijwel meteen de ijle lucht voelt. Hier niet: de bergen beginnen bij de zee, de hoogste toppen zijn er maar zo’n 1.400 meter. Geen zuurstofflessen nodig, je wandelt door bossen.

 

 

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.