Volop inspiratie voor fietsers met de nieuwe fietskaart van het Liebliches Taubertal

Het Liebliches Taubertal in Zuid-Duitsland is een geweldige regio voor fietsliefhebbers. Langs de kabbelende rivier de Tauber en in de zijdalen ligt een uitstekend netwerk van fietspaden. Fietsers worden getrakteerd op prachtige uitzichten, middeleeuwse kastelen en kloosters, uitgestrekte wijngaarden en rustieke dorpjes.

Burg Wertheim

De goed gemarkeerde routes variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor zowel beginners als ervaren fietsers kunnen genieten van deze idyllische omgeving. Met elke pedaalslag ontdek je meer van de rijke geschiedenis en de prachtige natuur van de Taubervallei. Op de nieuwe gratis fietskaart vind je volop inspiratie, van langeafstandsroutes tot dagtochten.

Klassieker met 5 sterren

De fietsroute Liebliches Taubertal – Der Klassiker is een van de twee routes in Duitsland die van de Duitse fietsersbond (ADFC) het maximum van 5 sterren heeft gekregen. Dit komt door de combinatie van een uitstekende infrastructuur voor fietsers en een enorme variatie aan cultuurschatten en landschappen. Doordat er nauwelijks hoogteverschillen zijn, is de tocht geschikt voor iedereen, ook voor gezinnen met kinderen. De route volgt het verloop van de meanderende Tauber van het pittoreske middeleeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber tot de monding in de Main bij Wertheim. Onderweg verleiden charmante wijndorpen tot het proeven van een lekker glas wijn.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Een eerste hoogtepunt is het kasteel van Weikersheim, waar Graaf Wolfgang II van Hohenlohe ooit als alchemist experimenteerde. De tocht komt vervolgens langs historische plaatsen zoals Bad Mergentheim, de zetel van de Duitse Orde, met een idyllisch kuurpark.

Fietsers kunnen ook de fotogenieke middeleeuwse voormalige burcht met markante toren in Tauberbischofsheim bezoeken en genieten van lokale wijnen bij het voormalige cisterciënzerklooster Bronnbach. Eenmaal aangekomen in Wertheim am Main nodigt de oude binnenstad uit om ontdekt te worden, met haar historische kerken en imposante burcht hoog boven het stadje.

Tauberbrücke bij Werbach

 

 

12 sportieve uitdagingen

De 12 Regiotouren voeren langs de rivier en de zijvalleien en zijn speciaal ontworpen voor fietsers die van een uitdaging houden. Prachtige panoramische uitzichten vormen de beloning voor de sportieve inspanningen. De lengtes en het karakter van de dagtochten variëren. Tour 4 bijvoorbeeld is een 38,5 km lange tocht langs sacrale gebouwen in de omgeving van Lauda. De vakwerkhuizen en resten van de oude stadsmuur geven het stadje een middeleeuws karakter. De imposante kerktorens van Gerlachsheim zijn al van verre zichtbaar. Andere hoogtepunten onderweg zijn het oude klooster van de premonstratenzerorde en de Heilig Kruiskerk, met prachtige barokke kunstwerken.

 

 

In Grünsfeld en Oberwittighausen zijn twee achthoekige kapellen bewaard gebleven die volgens de overlevering door een reus zijn gebouwd. Het fraaie oude stadje Wertheim is het begin- en eindpunt van Tour 6, de Energieradtour. Ook een uitgebreide stop in Freudenberg is de moeite waard. De historische stadskern, sinds 2004 beschermd als monument, biedt een prachtig zicht op de ruïne van Burg Freudenberg boven de stad, met uitzicht op de Main. Het hoogtepunt op het 69 kilometer lange fietsrondje is een bezoek aan het romaans-gotische klooster Bronnbach uit de 12e eeuw. In Collenberg en Stadtprozelten staan interessante burchten. Bij Faulbach ligt een kleine Aziatische tuin, aangelegd volgens Feng Shui. Weikersheim met zijn oude marktplein en renaissanceslot is de uitvalsbasis voor de 47 kilometer lange Tour 9 langs talrijke culturele pareltjes, zoals het Deutschordenmuseum in Bad Mergentheim en Schloss Haltenbergstetten. Bij Weingärtner Markelsheim draait alles om wijn, van een educatief pad tot aan een wijnproeverij.

Handige fietskaart

Op de nieuwe fietskaart zijn, naast een aantal meerdaagse fietsroutes, ook de 12 dagtochten ingetekend. Bovendien worden de belangrijkste bezienswaardigheden kort beschreven. Ook bevat de kaart informatie over het uitgebreide serviceaanbod, zoals oplaadpunten voor e-bikes, fietsvriendelijke accommodaties met het ‘Bett&Bike’-keurmerk, en over de mogelijkheden om je fiets met bus en trein te vervoeren. Doordeweeks is het vervoer van fietsen op het treintraject tussen Wertheim en Niederstetten vanaf 9 uur ‘s ochtends gratis, en in het weekend en op feestdagen de hele dag!

Meer informatie en gratis bestellen van de fietskaart: www.liebliches-taubertal.de

 

 

 

 

 

Comments are closed.