Saoedi-Arabië viert feest

Nu de eerste maand van 2024 er op zit is het tijd voor een nieuwe update vanuit Saoedi-Arabië. In dit bericht maak je virtueel kennis met het land, geven we een must-see list van musea en vertellen we over de “Go Beyond What You Think” campagne door Brand Ambassador Lionel Messi. Ondertussen maken de inwoners zich klaar voor Founding Day dat gevierd wordt op 22 februari.

Een virtuele kennismaking met Saoedi-Arabië

Zin om een droomreis te maken naar Saoedi-Arabië, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je meer weten over de hoogtepunten van dit bijzondere land? Jessica de Bruin van saoediarabie.nl organiseert, in samenwerking met Gábor Margés van de Saudi Tourism Authority (STA), een serie webinars om Saoedi-Arabië beter te leren kennen. Dus als je alle ins en outs wilt weten, geef je dan nu op.

 

 

Go Beyond What You Think

Saoedi-Arabië heeft zoveel meer te bieden dan reizigers in eerste instantie denken. Ook zijn er veel misvattingen over het land die niet (meer) kloppen. Daarom heeft Brand Ambassador Lionel Messi een indrukwekkende video gemaakt als onderdeel van de Go Beyond What You Think-campagne. Deze video toont de diverse regio’s en landschappen- van de ongerepte wateren van de Rode Zee tot de weelderige groene bergen in Aseer. Het met sneeuw bedekte Tabuk, de kuststad Jeddah en Riyad, de bruisende hoofdstad, worden ook getoond. De campagne belicht de leukste activiteiten van Saoedi-Arabië, zoals de Diriyah E-Prix, het Riyadh Season, de luchtballonvluchten van AlUla en het MDL Beast-muziekevenement. Daarnaast is er aandacht voor jonge Saoedische vrouwen en hoe zij worden geïnspireerd het beste uit zichzelf te halen. Ook staat Messi stil bij vrouwelijke pioniers die in hun vakgebied de culturele transformatie leiden, zoals het nationale vrouwenvoetbalteam, motorsporter Dania Akeel, DJ Cosmikat en Rayyanah Barnawi, de eerste Saoedische vrouw in de ruimte.

Founding Day

Op 22 februari is het groot feest in het Koninkrijk! Op Founding Day wordt de troonsbestijging van Muhammad bin Saud als de emir van de oasestad Diriyah in 1727 gevierd. Dit wordt beschouwd als het begin van de Eerste Saoedische staat, de voorloper van het huidige Koninkrijk Saoedi-Arabië. Deze feestdag is vrij nieuw en werd pas in 2022 ingesteld om de geschiedenis en cultuur van het land te eren. Een dag van nationale trots, waarbij de bevolking nationale kledij draagt. Er zijn tentoonstellingen, (dans)voorstellingen en licht- en vuurwerkshows. Founding Day is één van de drie niet-religieuze nationale feestdagen die worden gevierd, naast de Nationale Dag en de Vlaggendag.

Onze favoriete musea in Saoedi-Arabië

Naast een grote verscheidenheid aan natuurschoon biedt Saoedi-Arabië ook moderne musea en culturele hoogtepunten. Dit zijn onze favorieten.

Nationaal Museum van Saoedi-Arabië. Hoewel het modern oogt aan de buitenkant, neemt het Nationaal Museum in Riyad bezoekers mee op een reis door eeuwen cultuur, kunst en geschiedenis, van het prehistorische Arabië, tot de dag van vandaag. Ontdek interactieve tentoonstellingen, replica’s van gebouwen, neolithische rotstekeningen, manuscripten en eeuwenoude ambachten. Ook toont het museum de diverse economische en commerciële activiteiten van Arabië. Educatie en entertainment komen samen in het twee verdiepingen tellende, 28.000 vierkante meter grote museum. Leer meer over de verschillende exposities van het Nationaal Museum via hun app en neem vervolgens een kijkje via een virtuele tour.

King Abdulaziz Center for World Culture. Het King Abdulaziz Center for World Culture, bijgenaamd Ithra, wat “verrijking” betekent in het Arabisch, is 18 verdiepingen hoog en wordt omringd door kleinere ronde structuren en de woestijn. Het complex is gemaakt van glanzende stalen buizen en is niet alleen een vooruitstrevend architectonisch hoogtepunt, maar ook een cultureel centrum waar bezoekers een bibliotheek met meer dan 270.000 boeken, een auditorium en tentoonstellingszalen vinden. “Het centrum is een plek waar ideeën en dromen vorm krijgen”, zegt Ali Al-Mutairi, de directeur van Ithra. Kijk op de website voor informatie over actuele tentoonstellingen en workshops, waaronder 3D-keramiekprinten, en lezingen zoals SciNight voor jongeren die geïnteresseerd zijn in wetenschap.
Tayebat Museum. Het Tayebat Museum geeft je een indruk van het authentieke Jeddah. Ervaar 2.500 jaar levende geschiedenis terwijl je door re-creaties van de traditionele Hijazi-architectuur in de oude stad wandelt, vroege manuscripten leest van Arabische reizigers en de islamitische geschiedenis verkent. Je krijgt het gevoel dat je door de tijd wordt getransporteerd als je elke sierlijk versierde ruimte betreedt.

Scitech Technology Center. Duik in de wetenschap met het hele gezin in het Sultan bin Abdulaziz Science & Technology Center (Scitech). Bezoek een IMAX-show, kijk naar wat er zich in het aquarium bevindt en staar vervolgens omhoog naar de sterren en planeten in het Scitech Astronomical Observatory. Lees meer over de rol die technologie speelt in ons dagelijks leven in de Amazing Technology Hall en reis naar de ruimte in de Earth en Space Hall, waar je modellen van de vorming van de maan en de Hubble-ruimtetelescoop kunt verkennen.

 

 

Dar Al Madinah Museum. Ga op spirituele reis en ontdek de intrigerende geschiedenis van Medina via de fotogalerijen van dit particuliere museum. Er zijn stadsmodellen te zien die Medina in verschillende tijdsperioden uitbeelden en relikwieën, waaronder de boog van Saad Ibn Abi-Waqas, die een gewaardeerde boogschutter en metgezel van de profeet Mohammed was. Kijk hoe het landschap en de mensen van Medina in de loop van de geschiedenis zijn veranderd. Bijvoorbeeld aan de hand van Masjid Al Nabawi, die laat zien hoe de moskee van de profeet in de loop van de tijd is geëvolueerd.

 

 

 

 

 

Comments are closed.