Vlaanderen heeft alweer 9 nieuwe Vlaamse Parken

De Vlaamse Regering heeft 9 Vlaamse Parken erkend: 4 Nationale Parken (Brabantse Wouden, Hoge Kempen, Scheldevallei en Bosland) en vijf Landschapsparken (Hart van Haspengouw, Vlaamse Ardennen, Zwinstreek, Maasvallei en Grenzeloos Bocageland). Deze erkenning is het hoogtepunt van een jarenlange samenwerking tussen 5 Vlaamse agentschappen. Finaal oordeelde een onafhankelijke jury over de kandidaten voor de Vlaamse Parken.

Nationale Parken en Landschapsparken

De nieuwe Vlaamse Parken worden in twee categorieën opgesplitst. Bij Nationale Parken ligt de nadruk op natuur, biodiversiteit en internationale uitstraling. Bij Landschapsparken ligt het accent op erfgoed en de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur.

Landschapspark Zwinstreek

Landschapspark Zwinstreek is een getijdengebied op de grens van Vlaanderen en Nederland. De ligging aan de kust maakt het gebied uniek ten opzichte van andere natuurgebieden in Vlaanderen. Geen enkel ander Vlaams Park heeft het strand en de zee zó dichtbij.

Het glooiende heuvellandschap van Landschapspark Vlaamse Ardennen is vooral bekend onder wielerfanaten door de kasseistroken maar straalt ook ontspanning uit. Er zijn valleien met meanderende beken, beukenbossen die in het voorjaar dieppaars kleuren en authentieke dorpjes met oude kerken en kasteelmuren.

Nationaal Park Scheldevallei

Tussen Antwerpen en Gent stroomt een blauwe levensader: de Schelde. Deze rivier en haar aftakkingen vormen het kloppend hart van Nationaal Park Scheldevallei. Ook in de rest van het park speelt water een hoofdrol. Je vindt er slikken, schorren, grachten, greppels en moerassen.

 

 

Nationaal Park Brabantse Wouden omvat 3 natuurcomplexen: het Zoniënwoud, de Meerdaalwoud-Dijlevallei en het Hallerbos. Het natuurlandschap is enorm divers maar het park ademt ook geschiedenis. Zo vind je er het Kasteel van Beersel, dat uit de 14de eeuw stamt.

 

 

Landschapspark Hart van Haspengouw

Landschapspark Hart van Haspengouw ligt in het oosten van Vlaanderen. Het is een natuurrijke landbouwstreek, met glooiende heuvels vol fruitbomen en karakteristieke boerderijen. De rijke fruitteelt in dit gebied is uniek in Vlaanderen. Talloze boomgaarden zorgen voor een variatie aan fruitsoorten, waaronder appels, peren en pruimen.

Nationaal Park Hoge Kempen

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je ruim 12.000 hectare aan beschermde natuur. Uitgestrekte bossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heidevelden, stuivende duinen en grote waterplassen. Het park is een thuis voor heel wat zeldzame dieren én je kan er ‘Fietsen door de Heide’.

Hoge Kempen

Met haar eigen ‘big five’ is Nationaal Park Bosland niet alleen de thuisbasis van prachtige diersoorten, voor kinderen is het ook één groots avonturenbos. Bosland omhelst een unieke natuurkern van meer dan 6.500 ha en zorgt voor overdadig genot van verrassende natuur, elke dag weer een beetje anders in het hartje van Noord-Limburg. Hier vind je ook de iconische fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’.

Landschapspark Maasvallei

Landschapspark Maasvallei ligt in het hart van Belgisch en Nederlands Limburg. Het water is altijd dichtbij in dit Landschapspark. Je wandelt er over oeroude rivierwallen en langs kronkelende rivierarmen. Aan de oever van de rivier vind je rustige plekjes, waar je kunt neerstrijken met een rijkgevulde picknickmand.

Landschapspark Grenzeloos Bocageland

In Landschapspark Grenzeloos Bocageland komen drie geografische streken samen: de Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland. Het gebied vormt een groen hart in de Euregio Maas-Rijn en is het enige stukje Vlaanderen dat niet tot de Atlantische, maar wel tot de continentale biografische regio behoort waardoor het ook voor Vlaanderen unieke natuur herbergt. Wie van bovenaf een blik werpt op het Landschapspark, ziet een gebied dat lijkt op een lappendeken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.