Pátio do Tijolo is een oase in het hart van Lissabon’s Bairro Alto

Het onlangs ingehuldigde hotel Pátio Do Tijolo in Lissabon bevindt zich op de locatie van een voormalige grote timmerwerkplaats in de Bairro Alto van de stad. Het gebouw is zo gepositioneerd dat de buitenmuren zichtbaar blijven, gevuld met sporen en overblijfselen uit het verleden, uit de oude werkplaats.

Tegelijkertijd is er een grote binnentuin met weelderige vegetatie gecreëerd: een oase in het levendige hart van de oude stad, waar gasten op een beschutte plek kunnen genieten van de natuur en de buitenzon. Pátio Do Tijolo biedt persoonlijke maar onberispelijke 24/7 service, met personeel dat gasten verwelkomt zodat ze zich thuis voelen. Het project wordt geleid door de broers en zussen Tubella, Juan en Natalia, oorspronkelijk uit Barcelona, die meer dan tien jaar geleden een ander hotelproject in Lissabon begonnen. Pátio do Tijolo herbergt 24 kamers in drie verschillende categorieën: superior, standaard en familie, die allemaal uitzicht, een balkon of toegang tot de tuin bieden. Het hotel combineert traditie en moderniteit en wil vooral een waarnemer van de stad Lissabon zijn. De bevoorrechte locatie biedt een prachtig uitzicht op de wijk Estrela, de iconische rode brug van 25 april en de rivier de Taag. Met zijn formele neutraliteit respecteert het de historische gebouwen van de buurt en biedt het een groene ruimte waar gasten kunnen ontspannen na een intensieve dag de stad te hebben verkend. Het is een plek om het langzame leven in de levendige Bairro Alto en de woonwijk Príncipe Real te omarmen.

Het ontbijtvoorstel omvat een buffet met bediening aan tafel in een gezellige lounge zwevend boven de boomtoppen van de tuin. Alle producten zijn lokaal geproduceerd, van de beste leveranciers en winkels uit de omgeving. Portugese specialiteiten zoals gerookte Raia-ham, lokale schapenkazen, ambachtelijk brood of heerlijke pastéis de nata behoren tot het aanbod. De hele dag door kunnen gasten de open keuken bezoeken en zichzelf bedienen met fruit, thee, koffie of Portugees gebak.

Pátio do Tijolo maakt actief deel uit van de lokale gemeenschap in Bairro Alto en omgeving. Dit deel van de stad is rijk aan geschiedenis, traditie en leven, zowel overdag als ‘s nachts, met talloze kunstgalerijen, musea, typische restaurants, designerboetieks en openluchtmarkten. De samenwerking van het hotel met lokale bedrijven en verenigingen biedt gasten diensten op maat en de beste aanbevelingen om de stad te verkennen.

Een gedetailleerd architectonische project

Het architectonische en interieurontwerpproject van het hotel werd uitgevoerd door architect Carina Seelig, van de Base Geométrica studio in Portugal, en interieurontwerpster Natalia Tubella, gevestigd in Barcelona. De nieuwe constructie van drie verdiepingen herbergt 24 kamers en de hoofdgevel biedt spectaculair uitzicht op de rivier de Taag en de stad. De ontwikkeling van de hoofdgevel is geïnspireerd op de traditionele Portugese dienstgevel, bekend als ‘fachada gayolera’, een structuur die gebruikelijk was in de 18e en 19e eeuw. Met zijn herinterpretatie biedt het alle kamers een uitgang naar buiten. De kamers op de eerste en tweede verdieping hebben een eigen balkon, terwijl de begane grond een tuinruimte met privacy heeft.

De lengterichting van het gebouw wordt in evenwicht gehouden door het ritme en de duplicatie van ijzeren kolommen op de voorgevel. Verticale openingen aan de achtergevel, met een ontwrichte positionering, voegen dynamiek toe. Twee brugvolumes loodrecht op het hoofdgebouw herbergen de ontbijt- en loungeruimtes en integreren in het groene landschap van de binnenplaats. Met glazen behuizingen en toegang tot terrassen vergroten ze de transparantie en creëren ze twee comfortabele veranda’s in de tuin. Overdag baden ze in het zonlicht en ‘s avonds fungeren ze, als ze verlicht zijn, als grote lantaarns in het hotel. Het gehele project is uitgevoerd met duurzaamheidscriteria. “Met dit voorstel zijn we erin geslaagd”, merkt Carina Seelig op, “om het gebouw goed te integreren in de helling van de Bairro Alto-heuvel. En de binnenplaats fungeert als een gebied met doorlatend groen.” Voor de gevels werd gekozen voor de lichte tint van de kalksteen van Lissabon, terwijl de bakstenen trottoirs aan de buitenkant, aan de rand en bij de ingang, de roze tinten van Portugees Lioz-marmer oproepen.

Plantenbiodiversiteit in het hart van Bairro Alto

De binnenplaats is een sleutelelement in het project, “een oase om Lissabon te ademen”, waardoor het hotel een uniek karakter krijgt en doet denken aan de traditie van weelderige, met planten gevulde binnenplaatsen in Lissabon. Elena Somalo, verantwoordelijk voor landschapsarchitectuur, wijst erop dat naarmate de vegetatie rond het terrein groeit, deze opgaat in de muren van het oude timmerwerk, waardoor de industriële uitstraling wordt verzacht. “De natuur omarmt en omhult, waardoor een zintuiglijke oase van rust ontstaat.

Het project heeft tot doel het regeneratieve en geruststellende aspect van de tuin te versterken, wat belangrijk is voor reizigers die vaak moe aankomen van stedelijke prikkels.” Klimplanten, zoals blauwe regen, jasmijn en wilde wingerd, staan centraal vanwege de structuur van de ruimte. Daarnaast groeien palmbomen, cipressen, vijgenbomen en Braziliaanse guavebomen. Loofbomen zoals linden zorgen voor schaduw in de zomer en laat zonlicht toe in de winter. Atlantische en mediterrane vegetatie versmelten en bieden een breed scala aan volumes, vormen en texturen.

 

 

De vloer van de binnenplaats is bedekt met twee complementaire materialen. Het grind zorgt voor een zacht loopvlak en een gemengde tint, terwijl de bakstenen bestrating, aangelegd in een visgraatpatroon, paden en routes schetst en schaduwrijke gebieden benadrukt. Het doet ook denken aan de straat waar het hotel zich bevindt, Calçada do Tijolo, wat in het Portugees precies baksteen betekent.

De binnenverlichting bestaat uit paaltjes tussen de begroeiing, met zacht licht dat het zicht op het groen niet vertroebelt. Staande lampen met grote hangende lampenkappen voegen frisheid toe, geplaatst in ensembles in huiselijke stijl, naast tuinmeubilair gemaakt van plantaardige vezels en metaal en cementstaven.

Een interieur met dubbele oorsprong

De indeling en afwerking van het interieur van het hotel combineren een beperkte selectie materialen en een kleurenpalet. Grijs beton en microcement domineren de plafonds, muren en vloeren en contrasteren met het doorlopende kokostapijt in de gemeenschappelijke gangen, dat lijkt op een gigantische deurmat, die naar de kamers leidt. Hierdoor ontstaat een rustige en natuurlijke sfeer die tevens de akoestische galm vermindert. Voor de vloeren van de kamers en enkele deuren is grenenhout gebruikt. Viroc-panelen (vezelcement) die de badkamercabines richting de gang afsluiten, fungeren als convergerend materiaal.

 

 

Het interieurontwerp in de ontbijt- en loungeruimtes benadrukt de transparantie van de hangende volumes, waardoor gasten een directe verbinding met de binnentuin kunnen ervaren in een natuurlijke en comfortabele omgeving. In de kamers richt de decoratie zich op de essentieel om de visuele ontspanning en rust te verbeteren en tegelijkertijd hulde te brengen aan de Portugese creativiteit met schilderijen van verschillende kunstenaars in elke kamer. Hier combineert viroc met een bekleding van handgemaakte aquagroene tegels in een rechthoekige lay-out die zich uitstrekt van de muur van het watergedeelte tot aan de muur vloer, geïnspireerd door de tinten van de vegetatie op de binnenplaats, die de gast omhult. Het meubel- en verlichtingsproject omvat stukken van gerenommeerde firma’s uit Barcelona, waar Natalia Tubella woont. Ze wisselt ze af met een zorgvuldige selectie van stukken en elementen die ze produceert in Portugal. Als liefhebber van vakmanschap heeft ze Pátio Do Tijolo uitgerust met Portugees keramisch serviesgoed en wollen dekens van het Serra da Estrela-schaap. Bovendien zijn de meeste schilderijen die aan de hotelmuren hangen van Portugese kunstenaars. Het concept van een gastenverblijf strekt zich uit tot de bibliotheek in de woonkamer en krijgt geleidelijk meer volumes met nieuwe titels die verband houden met de Portugese traditie en cultuur, waaronder poëzie. Pátio Do Tijolo is een verborgen juweeltje in de levendige Bairro Alto: een ijzeren poort geschilderd in het traditionele donkergroen van de gevels van Lissabon onthult de boog.

 

 

 

 

 

Comments are closed.