Europese vliegtarieven stijgen langzamer dan de inflatie

De International Air Transport Association (IATA) heeft gegevens vrijgegeven die aantonen dat reizigers in Europa profiteren van vliegtarieven die de inflatie ondermijnen, terwijl de markt blijft herstellen van de gevolgen van COVID-19. De meest recente verkeerscijfers tonen aan dat Europese luchtvaartmaatschappijen slechts 3,6% onder het piekniveau van 2019 zitten.

Europeanen reizen ondanks de inflatie

Europeanen reizen ondanks de inflatoire omgeving: in juni lagen de gemiddelde vliegtarieven in Europa ongeveer 16% hoger dan voor de pandemie. Dat blijft echter achter bij de gemiddelde consumentenprijzen in de EU, die in juni 20% boven het niveau van voor de pandemie lagen. “Het luchtverkeer in Europa blijft sterk herstellen en ligt op koers om in 2024 het niveau van 2019 te overschrijden.

 

 

De concurrentiepositie van de Europese luchtvaartmarkt houdt de stijging van vliegtarieven op 16% – vier procentpunten onder de stijgingen die we hebben gezien in de brede consumentenprijsindex. Gezien de extreme volatiliteit van de brandstofprijzen en de stijging van de personeelskosten is dit een belangrijke prestatie en staat het in contrast met de voortdurend stijgende tarieven die worden opgelegd door onze infrastructuurleveranciers,” aldus Wilie Walsh, Algemeen Directeur van IATA. Onlangs keurde de UKCAA een verhoging van 65% van de tarieven van de luchthaven Heathrow in Londen goed, en een verhoging van 26% voor NATS, de luchtverkeersdienstverlener van het VK, ondanks problemen met de dienstverlening deze zomer.

Ondertussen heeft de luchthaven Schiphol in Amsterdam, die ook te maken heeft gehad met serviceproblemen, geen verhoging gekregen. Regulering speelt een cruciale rol bij het creëren van de voorwaarden waarin luchtvaartmaatschappijencompetitie heeft kunnen gedijen. Europese regelgevers kunnen zichzelf op de borst kloppen voor het waarborgen van consumentenregulering met een lichte aanraking, waardoor de luchtvaartmaatschappijen enorme keuze en flexibiliteit hebben kunnen bieden door het ontvlechten van het reispakket. Ook heeft de Europese OTL-regulering een balans gecreëerd tussen consistente schema’s en verhoogde toegankelijkheid voor nieuwe toetreders op de luchtvaartmarkt. Het is even belangrijk voor regelgevers om te erkennen waar ze de concurrentievoorwaarden kunnen verbeteren. Twee belangrijke gebieden zijn:

  • Strengere regulering van monopolie-infrastructuurproviders om kosten te verlagen.
  • Hervorming van consumentenbeschermingsregulering EU261 om een meer consistente toepassing van haar doelstellingen te waarborgen en een eerlijker delen van verantwoordelijkheid over de gehele luchtvaartwaardeketen.

“De opleving van de Europese luchtvaartmarkt brengt nog concurrerendere marktomstandigheden met zich mee. Consumenten zullen dit merken met meer routes en meer luchtvaartmaatschappijen om uit te kiezen. In totaal zijn er vorig jaar 20 nieuwe luchtvaartmaatschappijen in Europa opgericht. Dit is belangrijk, omdat een concurrerendere luchtvaartmarkt van Europa een concurrerendere plek zal maken om zaken te doen,” aldus Walsh. De gegevens werden vrijgegeven tijdens het Wings of Change Europe (WOCE) evenement, gehouden in Amsterdam, Nederland, met KLM als hoofdsponsor, op 14-15 november.

 

WOCE is een toonaangevend industrie-evenement voor Europa, waar leiders uit de luchtvaartindustrie, regelgevers en experts op het gebied van luchttransport samenkomen om de belangrijkste kwesties te bespreken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.