Intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur op Groningen Airport Eelde

Onlangs is op Groningen Airport Eelde (GAE) een intentieverklaring ondertekend in aanwezigheid van gedeputeerde Jisse Otter van de Provincie Drenthe en 120 gasten uit de energie- en luchtvaartsector. Hiermee wordt de ontwikkeling en levering van een vloeibare en gasvormige waterstofinfrastructuur geïnitieerd. Dit is gedaan tijdens het side-event van het jaarlijkse Wind meets Gas symposium, welke plaatsvond in één van de hangars van de KLM Flight Academy op de luchthaven.

Groene waterstofinfrastructuur

Tijdens het event is er in een paneldiscussie met onder andere Airbus, RWE en PAL-V gesproken over de thema’s mobiliteit en energie. De luchthaven werkt samen met duurzame partners aan een groene waterstofinfrastructuur.

Na de paneldiscussie is de intentieverklaring ondertekend door alle betrokken partners, te weten Fokker NextGen, Provincie Drenthe, RWE, Hy Network Services, Engie, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), NOM, Shell, Airport Creators, New Energy Coalition, Groningen Seaports en Groningen Airport Eelde. De Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht heeft aangegeven het initiatief te steunen.

 

 

Deze partijen gaan samenwerken bij het ontwikkelen van een groene waterstofinfrastructuur op Groningen Airport Eelde. Zij zullen hun krachten en hun expertise bundelen om een zo efficiënt en duurzaam mogelijk waterstofnetwerk tot stand te brengen. Met als doel waterstof op te slaan, te transporteren en op termijn te leveren aan afnemers, zoals luchtvaartmaatschappijen. Naast het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, worden ook zaken als het verkrijgen van vergunningen en het aantrekken van financiële middelen opgepakt.

 

 

Jisse Otter, Gedeputeerde van Provincie Drenthe is positief over de samenwerking: “Dit sluit perfect aan op het feit dat Groningen Airport Eelde de eerste Hydrogen Valley Airport van Europa is. Deze luchthaven is van groot belang voor de energietransitie in de regio en voor de verduurzaming van de luchtvaart.

 

 

 

 

 

Comments are closed.