Passagiersvraag in september zorgt voor een solide einde van het 3e kwartaal meldt IATA

De International Air Transport Association (IATA) maakte bekend dat de sterke post-pandemische trend in het passagiersverkeer zich in september 2023 heeft voortgezet.

  • Totaal verkeer in september 2023 (gemeten in omzet passagierskilometers of RPK’s) steeg met 30,1% vergeleken met september 2022. Wereldwijd bevindt het verkeer zich nu op 97,3% van het niveau van vóór de COVID-19-crisis.
  • Het binnenlandse verkeer bereikte een nieuw hoogtepunt voor de maand september, aangezien het verkeer met 28,3% steeg ten opzichte van september 2022 en het niveau van september 2019 met 5,0% overtrof.
  • Het internationale verkeer steeg met 31,2% vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Alle markten kenden jaar na jaar een procentuele winst met dubbele cijfers. Internationale RPK’s bereikt 93,1% van de niveaus van september 2019.

“Het derde kwartaal van 2023 eindigde op een hoogtepunt, met een recordvraag naar binnenlandse passagiers in de maand september en een aanhoudend sterk internationaal verkeer”, aldus Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.

 

 

Internationale passagiersmarkten

De luchtvaartmaatschappijen uit Azië en de Stille Oceaan kenden in september 2023 een stijging van 92,6% in het verkeer vergeleken met september 2022, en bleven de regio’s leiden op het gebied van jaarlijkse verbetering. De capaciteit steeg met 82,1% en de bezettingsgraad steeg met 4,5 procentpunten naar 82,5%.

Het verkeer van Europese luchtvaartmaatschappijen in september steeg met 15,7% ten opzichte van september 2022. De capaciteit steeg met 14,9% en de bezettingsgraad steeg met 0,6 procentpunt tot 85,5%. Luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten zagen het verkeer in september met 26,6% toenemen vergeleken met een jaar geleden. De capaciteit steeg met 23,7% en de bezettingsgraad steeg met 1,9 procentpunt naar 81,8%. Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kenden in september 2023 een verkeerstoename van 18,9% ten opzichte van de periode van 2022. De capaciteit steeg met 18,0% en de bezettingsgraad verbeterde met 0,6 procentpunt tot 85,6%. Het verkeer van Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen steeg met 26,8% vergeleken met dezelfde maand in 2022. De capaciteit in september steeg met 24,7% en de bezettingsgraad steeg met 1,4 procentpunten tot 85,8%. Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen boekten in september 2023 een verkeerstoename van 28,1% ten opzichte van een jaar geleden. De capaciteit steeg met 29,9% en de bezettingsgraad daalde met 1,0 procentpunt naar 72,6%.

 

 

De Chinese binnenlandse markt bleef presteren, waarbij de vraag jaar na jaar met 168,7% steeg. Deze groei wordt echter gemeten vanaf een laag niveau in september 2022, toen in sommige Chinese provincies opnieuw binnenlandse reisbeperkingen werden ingevoerd. Het binnenlandse verkeer in Japan herstelde zich sterk van de impact van de tyfonen in augustus, waarbij de RPK’s met 19,9% stegen vergeleken met september 2022.

“Nu het einde van 2023 snel nadert, kunnen we terugkijken op een jaar van sterk herstel van de vraag, waarin passagiers optimaal gebruik hebben gemaakt van hun vrijheid om te reizen. Er is alle reden om aan te nemen dat dit momentum in het nieuwe jaar kan worden gehandhaafd, ondanks economische en politieke onzekerheden in delen van de wereld. Maar we hebben de hele waardeketen nodig om er klaar voor te zijn. Problemen met de toeleveringsketen in de vliegtuigbouwsector zijn onaanvaardbaar. Zij hebben het herstel tegengehouden en er moeten oplossingen worden gevonden. Hetzelfde geldt voor aanbieders van infrastructuur, en met name voor aanbieders van luchtvaartnavigatiediensten. Uitval van apparatuur, personeelstekorten en arbeidsonrust maakten het onmogelijk om de vliegervaring te bieden die onze klanten verwachten. Voor een succesvol 2024 moet de hele waardeketen volledig voorbereid zijn op de komende vraag”, aldus Walsh.

 

 

 

 

 

Comments are closed.