Sterk herstel voor Vienna International Airport blijkt tijdens Aviation-Event VIE

Er is een sterk herstel geweest voor Vienna International Airport in 2023. In de zomermaanden van 2023 was het nog maar een paar procent totdat de records van 2019 geëvenaard werden. Vienna Aiport bedient 200 bestemmingen in 56 landen door vele airlines.

 

De marktverdeling daarbij is als volgt:

 • 50% Austrian Airlines
 • Ryanair 20%
 • Whizz Air: 6%

Volgens ACI is Wenen de 18e grootste airport van Europa. Ze liggen iets boven de aantallen die Zurich haalt met 30 miljoen passagiers per jaar. In grootte is VIE vergelijkbaar met Praag, Budapest & Bratislava samen. Er is veel groei naar het Midden-Oosten en vluchten naar Zuid-Europa. De markt met vluchten naar Duitsland blijft echter achter bij de verwachtingen (DACH-traffic). Punctualiteit is belangrijk. En Vienna Airport is de 3e meest punctuele hub in Europa. (OEG statistieken) Dat komt niet alleen door de geweldige staff maar ook de samenwerking tussen de airlines onderling, meldt Julian Jäger, CEO van de airport.

Verbeterpunten zijn de o.a. de beschikbare ruimte voor reizigers in de terminals. In de komende jaren wordt er daarom geld geïnvesteerd om 70.000 m2 terminal ruimte toe te voegen. Zo is er meer ruimte voor passagier, voor winkels en voor lounges voor frequent flyers. De ambitie is om een 5***** airport en een topspeler te worden in Europa.

 

Vienna International Airport werkt hard aan duurzaamheid

CO2 emissies zijn stukken verminderd. In 10 jaar, in 2033, wil de luchthaven NetZero zijn. 55 megawatt aan stroom wordt er opgewekt op het luchthaventerrein. Daarmee wordt in een behoorlijk groot deel van het benodigde eigen vermogen voorzien. Dat draagt bij aan neutrale emissies.

 

Reduceren van emissies en het rapporteren wordt verplicht per 2024

CSRD is een Europese Unie (EU) legislation over carbon emissies en die wordt verplicht per 01-01-2024, afhankelijke van de bedrijfsgrootte. Bedrijven moeten hun uitstoot van de reizen die hun persoon maakt rapporteren aan de EU aan het einde van het jaar. Die rapporten moeten zogenaamd machine-readable leesbaar zijn. Maar heel weinig bedrijven zijn hiervan op de hoogte dat deze verplichting er is.

BSI, werkt daarom samen met ubirch, het bedrijf van Peter Sanner, om een audit proof CO2-certificaat te kunnen maken. Via een QR-code, net zoals de QR codes werkten tijdens COVID-19 periode, die geprint kan worden op de factuur van de reis. Voor het maken van de QR code worden realtime data uit SITA gehaald. hiermee kan de auditor van een bedrijf de uitstoot vastleggen bij het opmaken van het jaarverslag. Deze data kan overigen zowel voor passagiers als voor goederen/cargo gebruikt worden.

 

 

Aviation-Event start business club

Het bedrijf achter Aviation-Event gaat later dit jaar een besloten business club lanceren. Dit meldt Sid Sukumaran van Aviation-Event. De business club zal geleid worden door Katharina Vasilyeva..

De doelen van de Aviation-Event Business Club zijn als volgt:

 • Netwerken mogelijk maken
  We zetten ons in om een ruimte te bieden waar luchtvaartprofessionals verbinding kunnen maken, hun onschatbare ervaringen kunnen delen en relaties kunnen cultiveren die niet alleen hun carrière zullen vormgeven, maar ook de luchtvaartindustrie vooruit helpen.
 • Kennis delen
  De Aviation Business Club organiseert regelmatig evenementen rond Aviation-Event-conferenties, seminars en workshops die zullen dienen als de kern voor de uitwisseling van kennis en expertise.
 • Samenwerken
  We stellen ons voor dat onze leden samenkomen om samen te werken aan projecten, onderzoek en industrie-initiatieven die de luchtvaartsector naar nieuwe hoogten zullen brengen.
 • Community vormen
  We bouwen aan een hechte gemeenschap, een ondersteuningssysteem waar leden hun gedeelde passie voor luchtvaart kunnen vieren en gelijkgestemde individuen kunnen vinden die net zo toegewijd zijn aan dit opmerkelijke veld als zij.

 

 

Weer een Aviation-Event in Roemenië

Ook wordt aangekondigd dat op 15 maart 2024 Aviation-Event 204 CLJ zal plaatsvinden, wederom in Cluj-Napoca. Dit zal alweer de 3e keer worden dat het evenement in deze stad in Transsylvanië in Roemenië wordt georganiseerd. Directeur van de airport David Ciceo meldt dat CLJ dit jaar 3 miljoen passagiers zal verwerken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.