Eerste Emirates vluchten vertrekken vanuit Dubai met SAF

De eerste Emirates-vluchten, die gebruikmaken van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) geleverd door Shell Aviation, zijn vertrokken vanaf de internationale luchthaven van Dubai (DXB). Emirates’ vlucht EK 412 met bestemming Sydney op 24 oktober behoorde tot een van de eerste vluchten die met SAF werden uitgevoerd.

Shell heeft 315.000 gallons (ongeveer 1,2 miljoen liter) gemengde duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) geleverd voor gebruik op de luchthaven van de luchtvaartmaatschappij in Dubai. Deze eerste levering van SAF aan Emirates in Dubai heeft ervoor gezorgd dat de luchtvaartmaatschappij meerdere vluchten van brandstof heeft kunnen voorzien.

Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) in de luchtvaart

De gemengde duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) bestond uit een verhouding van 40% pure SAF en 60% conventionele Jet A-1 brandstof. De chemische eigenschappen bij deze verhouding zijn identiek aan die van conventionele vliegtuigbrandstof en kunnen foutloos worden geïntegreerd in de bestaande brandstof infrastructuur van de luchthaven en in de motoren van de hele vloot van Emirates, zonder dat daar aanpassingen voor nodig zijn.

Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) vermindert de uitstoot van broeikasgassen met wel 80% gedurende zijn hele levenscyclus in vergelijking met gewone vliegtuigbrandstof. Emirates heeft naast de levering, het gebruik en de milieubaten van SAF bijgehouden via Avelia; de blockchain-gedreven boek- en claimoplossing van Shell Aviation.

Proactieve maatregelen

Sir Tim Clark, President van Emirates Airline, verklaarde: “We zetten proactieve maatregelen voort om duurzamer vliegen mogelijk te maken, zowel nu als in de toekomst.” Het aanmoedigen van vluchten vanuit onze Dubai hub is slechts een van de stappen die we hebben genomen om de uitstoot te verminderen en onze passagiers daadwerkelijk te helpen hun eigen koolstofvoetafdruk te minimaliseren. Er is nog een lange weg te gaan. We hopen dat onze samenwerking met Shell Aviation meer producenten inspireert om de levering tekorten aan te pakken en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gemakkelijk beschikbaar te maken op belangrijke knooppunten zoals Dubai, evenals andere punten in ons netwerk.”

Jan Toschka, President van Shell Aviation, zei: “Emirates en Shell hebben een langdurige samenwerking, en we zijn verheugd om samen deze reis voort te zetten om het gebruik van SAF in de VAE mogelijk te maken. Deze eerste levering van SAF aan Emirates in Dubai is een voorbeeld van wat kan worden bereikt wanneer verschillende partijen in de luchtvaart samenwerken. Onze hoop is dat deze mijlpaal verdere vooruitgang zal inspireren in de adoptie van SAF in de gehele luchtvaartindustrie in de VAE en de bredere regio.”

Innovatieve samenwerking

Eerder dit jaar ondertekenden Emirates en Shell een Memorandum van Overeenstemming (MoU) om samen te werken aan duurzaam reizen en technologiegedreven reiservaringen. Ze zijn van plan gezamenlijk oplossingen te onderzoeken om de reisgerelateerde uitstoot te verminderen voor de zakelijke reizen van Shell. De luchtvaartmaatschappij maakt momenteel gebruik van het Avelia-platform om transparant bij te houden wat de milieubaten van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) is voor haar passagiers. Daarnaast onderzoekt Emirates manieren om de reiservaring te verbeteren door gepersonaliseerde producten aan te bieden die relevant zijn voor de huidige zakelijke reizigers, met behulp van nieuwe technologieën, waaronder New Distribution Capabilities (NDC). De ontwikkeling van deze nieuwe opties in NDC door Emirates biedt Shell de kans om vroegtijdig deze technologie te implementeren.

 

 

Toewijding aan milieuvriendelijke innovaties

De langdurige inspanningen van Emirates zijn en blijven gebaseerd op tastbare, betekenisvolle acties binnen drie focusgebieden die de basis vormen van haar milieukader: het verminderen van emissies, verantwoord verbruik, en het behoud van wildlife en leefgebieden. Dit jaar lanceerde de luchtvaartmaatschappij een fonds van 200 miljoen dollar voor onderzoeksprojecten om de impact van fossiele brandstoffen in de luchtvaart te verminderen. Het is een van de grootste investeringen van een luchtvaartmaatschappij voor duurzaamheid. In de komende drie jaar zal Emirates samenwerkingen aangaan met toonaangevende organisaties die werken aan oplossingen op het gebied van geavanceerde brandstof- en energietechnologieën.

Koploper op weg naar duurzaam vliegen

In januari heeft Emirates de allereerste regionale demonstratievlucht uitgevoerd die volledig werd aangedreven door duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). De luchtvaartmaatschappij is proactief betrokken bij het versterken van onderzoek over het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) in hogere concentraties. De focus ligt op het verbeteren van prestaties, veiligheid en betrouwbaarheid. Deze inspanningen hebben tot doel standaardisatie te bevorderen en in de toekomst certificering mogelijk te maken voor 100% SAF, hoewel dit op dit moment nog niet is goedgekeurd voor regulier commercieel gebruik.

 

 

Sinds 2017 maakt Emirates gebruik van SAF, nadat het voor het eerst werd gebruikt op een vlucht vanuit Chicago. Sindsdien hebben vluchten vanuit Stockholm, Parijs, Lyon en Oslo ook gebruikgemaakt van gemengde SAF. Emirates is actief betrokken bij diverse branche- en overheidcomités in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit omvat regelmatig overleg met belanghebbenden om de productie en distributie van duurzame vliegtuigbrandstof te bevorderen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.