6x bekend en onbekend cultureel erfgoed in Peru

Tijdens de recente bekendmaking van de World Travel Awards is Peru onderscheiden als Beste Culturele Bestemming in Zuid-Amerika. De rijkdom en veelzijdigheid van het culturele erfgoed, dat dateert uit zoveel verschillende tijdsperioden, maken Peru tot een absolute topbestemming. Diverse volkeren en inwoners hebben door de eeuwen heen hun sporen nagelaten in het land.

Natuurlijk is Machupicchu de absolute blikvanger, maar er is zoveel meer. Denk aan Kuelap in de Amazonas, de mysterieuze Nasca-lijnen, de koloniale architectuur. Wat zo bijzonder is in Peru, dat eeuwenoude tradities en gebruiken nog steeds voortleven en worden gekoesterd. De volgende zes voorbeelden illustreren de rijkdom van het Peruaanse culturele erfgoed en maken de onderscheiding Beste Culturele bestemming helemaal waar!

Imposante gebouwen uit de koloniale tijd – Santa Catalina in Arequipa

In tal van steden en dorpen vind je prachtige bouwwerken uit de koloniale tijd. Denk aan de kathedraal op het centrale plein in Cusco, de bouwwerken rond het Plaza de Armas in Lima, de verscholen patio’s achter de façades van huizen en het imposante klooster van Santa Catalina in Arequipa. Dit ommuurde klooster, gesticht in 1579, is een van de hoogtepunten van de stad. Een plek waar je fotocamera overuren maakt. Santa Catalina is een enorm complex met huizen, overdekte wandelgangen, pleinen, kloostertuinen en een kerk. Het klooster wordt nog bewoond door een klein aantal nonnen, verder is het vrijwel volledig te bezichtigen.

 

 

Kuelap – een citadel van de Chachapoyas in de Amazonas

Nog niet zo bekend, maar een bezoek meer dan waard is Kuelap In het noordoosten van Peru. Deze archeologische vindplaats van de Chachapoyas, een pre-inca beschaving, ligt in het tropische regenwoud van de regio Amazonas. De ommuurde nederzetting komt uit de 6e eeuw na Chr. en ligt op een heuvelrug met uitzicht over de Utcubamba-vallei. Indrukwekkend zijn de enorme muren van wel 20 meter hoog.

Van Machupicchu tot het Titicacameer

Het Inca-tijdperk leeft voort in tientallen vindplaatsen van deze boeiende cultuur. Met Machupicchu als fascinerend boegbeeld, dat opnieuw de World Travel Award kreeg voor beste toeristische bezienswaardigheid van Zuid-Amerika, zijn er op veel plaatsen in Peru archeologische Inca-sites te bewonderen. De oorsprong ligt in Puno bij het Titicacameer, in het zuidoosten. Puno geldt als de folklorehoofdstad van Peru. Daarna gingen de Inca’s verder de Andes in. Alleen al in de Heilige Vallei bij Cusco vind je binnen anderhalf uur rijden met de auto onder meer de cirkelvormige terrassen van Moray, hooggelegen tempels van Pisac, Chinchero met de rijke Inca weef tradities of de uitgestrekte zoutpannen van Maras.

Nasca-lijnen, onopgelost mysterie in de Ica regio

De impact van de Nasca-lijnen ervaar je het beste vanuit de lucht. Dan worden de tekeningen duidelijk en openbaren zich de figuren van onder meer een aap, kolibri, spin en reusachtige vogel. Wie ze heeft gecreëerd en met welk doel is nog altijd een onopgelost mysterie. Is het een boodschap voor de goden? In 4 uur rij je met de auto van Lima naar de Ica regio.

 

 

Caral – oorsprong van de Andes-cultuur

Hoe ver de beschaving in Peru terug gaat, ontdek je in Caral, een UNESCO Werelderfgoed. Deze archeologische vindplaats ontwikkelde zich tegelijkertijd met andere grote culturen, zoals in Mesopotamië en Egypte. Op ruim drie uur rijden ten noorden van Lima ligt deze heilige stad in het midden van de Supe-vallei met vruchtbare gronden rondom en vlak bij zee. Temidden van de structuren van modderstenen en ronde pleinen stonden ooit zes belangrijke piramiden. Caral is de oudste beschaving van Noord- en Zuid Amerika.

De Heer van Sipan – ontdekt in 1987

De regio Lambayeque in het noorden is de plek waar in de 20e eeuw één van de belangrijkste historische vondsten ter wereld is gedaan; de ontdekking van het graf van de Heer van Sipan, heerser van de Moche-beschaving. De overblijfselen en grafschatten uit het graf zijn ongelooflijk goed bewaard gebleven. Zo zijn er enorme aantallen gouden munten, sieraden, keramiek en textiel gevonden. Ook op andere plaatsen en in diverse musea vind je de culturele erfenis van Lambayeque, met indrukwekkende objecten als hoofdtooien, maskers, armbanden en voorwerpen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.