Een citytrip Lissabon is ook voor de kunstliefhebber

Lissabon heeft meer te bieden dan heerlijk eten en drinken, zon, strand en zee, zeker als je interesse uitgaat naar kunst & design. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals musea en galerijen. Martinhal Hotels & Resorts biedt een podium voor de lokale Portugese getalenteerde artistieke gemeenschap op alle hotellocaties.

We geven een overzicht van de lokale kunstenaars die je terug kunt vinden in het recent geopende Martinhal Lisbon Oriente hotel, gelegen in Park of Nations, Lissabon.

Bordalo II’s artistieke expressie

Bordalo II staat bekend om zijn fascinerende en tot nadenken werken van stedelijke kunst. Hij transformeert afval en ongewenste voorwerpen in opvallende, op dieren geïnspireerde sculpturen die de wisselwerking tussen natuur en menselijke consumptie uitbeelden en het bewustzijn vergroten over het belang van duurzaamheid en de schadelijke effecten van overconsumptie. Zijn creaties nodigen kijkers niet alleen uit om hun relatie met het milieu in vraag te stellen, maar dienen ook als een krachtige herinnering aan de schoonheid die op onverwachte plaatsen te vinden is. Zo kun je in de receptie van Martinhal Lisbon Oriente het schilderij ‘De Leeuwinnen’ vinden, een kunstwerk gemaakt van restafval, zoals plastic, netten, speelgoed en knuffels, overgespoten met verf, realistisch weergegeven. In het restaurant en het binnenzwembad kan verlicht werk van hem worden bekeken, een koala en een spin, gemaakt van restanten neon-LED. Bordalo’s werken zijn niet alleen in Martinhal Lisbon Oriente te bewonderen. Zijn werken zijn door heel Lissabon terug te vinden. Zo vind je bijvoorbeeld in Park of Nations een reusachtige, kleurrijke Lynx door hem ontworpen.

Graça Paz’s kleurrijke abstractie

Geïnspireerd door haar rijke muzikale opvoeding is Graça’s werk voornamelijk gericht op geometrische abstracte vormen, sierlijke vloeibaarheid van aquarelverf en de allure van textielontwerp. Graça Paz heeft speciaal op uitnodiging van Martinhal Lisbon Oriente in 2021 specifieke kunstwerken gemaakt die te zien zijn in de gangen en kamers van het gebouw. Haar werk weeft verhalen die resoneren met emoties en menselijke ervaringen. In haar werk staan kleuren, bescheiden materialen, papier, karton en stof met name centraal. Deze collectie ‘Lugares – Heilige Landen’ weerspiegelt een plek die ooit leeg was en waar de wens was om een ruimte te creëren waar mensen kunnen samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten. De opeenvolging van kunstwerken vertelt een verhaal, waarbij een contemplatieve reis wordt gevolgd terwijl men door de gangen loopt. De reis begint met stenen, uitgelijnd met de planeten, die de eerste pogingen van de mens symboliseren om beschutting te creëren. Daarna gaat het verder met de elementen, vooral water, zon en wind, die, uitgelijnd met gedachten en dromen, de intentie creëren en aanleiding geven tot portalen en meer geometrische vormen die te zien zijn door het gehele gebouw. Daarnaast zijn twee van haar eigen kunstwerken te zien in de lobby. Deze werken weerspiegelen nieuwe ideeën, dromen en perspectieven op het leven die na de Covid pandemie zijn ontstaan. Het gaat over onzekere tijden en vasthouden aan hoop op betere tijden.

 

 

Kruelle D’Enfer’s onderscheidende stijl

De Portugese beeldend kunstenaar en illustrator Kruella d’Enfer heeft een kenmerkende stijl. Ze gebruikt contrasterende kleuren en geometrische vormen om een diep gevoel van verwondering op te roepen en brengt eeuwenoude legendes en mythen tot leven in zowel grootschalige muurschilderingen als intieme werken op papier en doek. Kruella werd door Martinhal uitgenodigd in 2017 om de interne muurschilderingen te maken in alle liftlobby’s in het gebouw. Haar genialiteit leidde ertoe dat ze alle 19 verdiepingen veranderde in één enorme muurschildering: ‘De zee, de lucht en alles daartussenin’. Met deze muurschildering heeft zij de natuur en de wereld buiten naar binnen gebracht. Vanaf de bodem van de oceaan zoals te zien is op de onderste verdiepingen tot aan het heelal hoger in het gebouw zijn de schilderingen verdeeld over de 19 verdiepingen. Deze verschillende lagen van leven worden verenigd en zijn verbonden. Dit symboliseert en weerspiegelt de menselijke bewegingen.

Pedro Batista’s biografisch verhaal

Tussen de stedelijke cultuur en de jaren 90 sfeer vond Pedro Batista de vrijheid die hij nodig had om zichzelf te kunnen uiten en een carrière in de kunst na te streven. In 2019 werd hij door Martinhal uitgenodigd om met zijn kunst bij te dragen aan het interieur van het hotel.

Zijn kunstwerken, zichtbaar in de gangen en appartementen van Martinhal Oriente, geven een inzicht in het proces van Pedro binnen een biografisch verhaal waarin herinneringen en beelden het uitgangspunt van zijn schilderijen vormen. Zijn kunst vertegenwoordigt specifieke momenten van tijd en fragementen van het geheugen in de hoop de toeschouwer aan te zetten tot een reis van introspectie en het oproepen van hun eigen herinneringen.

Tamara Alves’s erotische kijk op het hedendaagslichaam

Tamara’s werk vertegenwoordigt een erotische kijk op een hedaagslichaam. In plaats van rationeel denken is er een ruwe passie, een lichaam zonder organen, een dier in wording, de ervaring van sensaties ofwel “uitgehongerd hysterisch naakt” (Allen Ginsberg). In 2018 werd Tamara door Martinhal uitgenodigd om het gebouw van haar kunst te voorzien. Haar werk laat intense sensaties en hartstochtelijke emoties zien. Haar werk is heel divers; van schilderen tot illustreren, van tatoeëren tot urban art. Ze nodigt iedereen uit om ongetemde emoties als drijvende kracht te omarmen. Een van haar werken die te zien is in het gebouw is ‘Les bons sauvages’ (De goede wilden). Het weerspiegelt ongetemde vrijheid en de omhelzing door de natuur. Het vertegenwoordigt het idee waar we één blijven met de wildernis, met het dierlijk magnetisme en grenzeloze vreugde waar ons innerlijke kind groeit.

Vasco Águas en zijn weeftechnieken

De Portugese kunstenaar Vasco Águas staat bekend om de samensmelting van macramé en handmatige weeftechnieken waarbij hij middelgrote en grote wandtapijten tot leven brengt waarbij elk klein detail een eigen verhaal vertelt. In 2018 werd hij uitgenodigd door Martinhal om met zijn kunst toeschouwers onder te dompelen in een wereld van voelbare schoonheid. Een van Vasco’s werken die te zien is in Martinhal Oriente is ‘Let’s Play’. Het is ontworpen en vervolgens zorgvuldig met de hand geborduurd op prachtige Portugees linnen en bestaat uit vier motieven. Hoewel de motieven consistent blijven binnen elke serie, zijn de reproducties die zijn gemaakt uniek in soort waardoor elk kunstwerk toch net anders is.

 

 

Martinhal Lisbon Oriente

Gelegen in een van de modernste wijken van Lissabon, Park of Nations en aan de rivier Tejo biedt Martinhal Lisbon Oriente de perfecte uitvalsbasis voor een citytrip naar deze kleurrijke stad. Met de luxueuze studio’s en appartementen is dit hotel ideaal voor kort of lang verblijf. Als liefhebber van kunst & design ben je hier aan het goede adres. Kunst & design zijn de leidraad door het hele gebouw. De combinatie van de moderne en innovatieve stijl in combinatie met de exclusieve kunstwerken gecreëerd door Portugese kunstenaars zorgen ervoor dat je niet uitgekeken raakt.

Ontdek kunst & design in Lissabon

In deze stad is kunst en design overal in het straatbeeld terug te zien. Dit begint al bij de street art. Overal in de stad zijn de kunstwerken op muren en gebouwen terug te zien. In de wijken Alfama, Mouraria en Bairro Alto in het oude centrum van de stad zul je je verwonderen over de eigenzinnige, moderne kunst op de muren.

Een échte must see is de LX factory dat zich bevindt in de wijk Alcântara. Van het voormalige industrieterrein is niets meer terug te zien, het is hier totaal omgetoverd tot een creatieve en inspirerende plek waar de street & graffiti art centraal staat. Ook leuk om eens te kijken bij de verlaten gebouwen aan de Avenida Fontes Pereira de Melo. Deze verlaten gebouwen zijn tijdens het Crono project in 2010 omgetoverd tot een serie kunstwerken waaraan verschillende (inter)nationale kunstenaars meewerkten.

 

Neem contact op met Verkeersbureau Lissabon

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil de Nederlandstalige tips over Lissabon ontvangen*

 

Het is mogelijk om de street art in Lissabon op eigen gelegenheid te bekijken maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan een begeleide tour, te voet of per tuktuk bijvoorbeeld. Martinhal Lisbon Oriente is gelegen in het district Park of Nations wat is ontstaan in het kader van de World Expo in 1998. Sindsdien is het een must-see voor liefhebbers van kunst en (futuristische) architectuur. Het terrein beschikt over tientallen kunstwerken en is prachtig gelegen aan de rivier Tejo.

Tip: Art, Design & Wellbeing Weekend 10 – 12 november 2023

Ga mee met een inspirerend en glamoureus weekend in de prachtige omgeving van Martinhal Sagres in de Algarve. De 11e editie van dit jaarlijkse Art, Design and Wellbeing Weekend brengt verbazingwekkende merken en kunstenaars samen in een intiem evenement waar gasten worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten tijdens presentaties en workshops, maar ook tijdens een exquise plantaardige eetervaring met gastkok David Jesus. Kijk voor meer informatie op de website Art, Design & Wellbeing Weekend at Martinhal Sagres.

 

 

 

 

 

Comments are closed.