Better Places bewijst: je reisaanbod verduurzamen werkt

Duurzame reisorganisatie Better Places publiceerde onlangs haar eerste impact rapport. Een van de opvallendste resultaten? Het lukt de reisspecialist om haar impact op het klimaat te verkleinen en tegelijkertijd een gezond bedrijf te zijn. Better Places bewijst daarmee dat je succesvol kunt zijn door anders te gaan reizen en minder (ver) te vliegen.

Duurzame claims

In de reiswereld worden veel duurzame claims gemaakt. Reizen zorgt voor werkgelegenheid, brengt geld naar arme landen en de vervuilende vlucht maak je goed door bomen te planten. Better Places oprichter Saskia Griep is niet zo makkelijk overtuigd. Zij wil weten hoe duurzaam haar vakanties echt zijn. “Wij willen met onze reizen zoveel mogelijk goeds brengen op de bestemming en zo min mogelijk bijdragen aan klimaatverandering. Dat kan alleen als we weten hoe we het nu doen en waar we naartoe willen. Daarom zijn we in 2020 begonnen met het meten van de effecten van onze reizen. In ons impact rapport kan iedereen zien hoe we ervoor staan.”

Primeur: De totale klimaatimpact van reizen in kaart

Opvallend is dat Better Places de totale klimaatimpact van haar reizen meet. Dat betekent dat ze het vervoer van en naar de bestemming ook meerekenen. Dit in tegenstelling tot veel andere reisorganisaties, die vaak alleen het landarrangement meten. Saskia legt uit: “Bij verre reizen veroorzaakt de vlucht tot wel 95% van de klimaatimpact van een vakantie. Ook als je de vlucht niet zelf verkoopt of uitvoert moet je die meenemen om een eerlijk beeld te geven.” Better Places telt bovendien de uitstoot van andere broeikasgassen, zoals stikstof en waterdamp, mee in de berekening. “Doordat ze hoog in de lucht worden uitgestoten, hebben ze een extra broeikaseffect. Bij een verre reis zorgt dat soms voor een verdriedubbeling van de uitstoot.”

23% minder CO2e-uitstoot

In het rapport is te lezen dat de reisorganisatie goed op weg is om de totale uitstoot van haar reizen te verminderen. “In 2030 willen we 55% minder CO2e-uitstoot veroorzaken ten opzichte van 2019. We zitten nu op een vermindering van 23% per persoon per dag.” De afname komt vooral doordat Better Places zich de afgelopen jaren sterk focust op bestemmingen dichterbij. “In 2022 koos een kwart van onze reizigers voor een vakantie in Europa. Dat is best bijzonder als je bedenkt dat we ooit begonnen zijn als verre reizen specialist.”

50% van de Europareizigers liet het vliegtuig staan

Van al die Europareizigers koos 8% voor de trein en ging 39% met de eigen auto op vakantie. Nog eens 3% reed met een elektrische auto. Van de reizigers die vlogen binnen Europa koos 73% voor een rechtstreekse vlucht. “Het opstijgen en landen veroorzaakt relatief veel vervuiling. Voor afstanden onder de zesduizend kilometer loont het om zonder tussenstop naar je bestemming te vliegen.”

 

 

Langer, bewuster en buiten het hoogseizoen

Better Places rapporteert ook over de positieve effecten van hun reizen. Zo valt er te lezen dat 58% van de reizen in 2022 buiten het hoogseizoen plaatsvond. “Zo voorkomen we dat we bijdragen aan overtoerisme.” Bijna 60% van de reizen buiten Europa duurde langer dan 17 dagen. “Hoe langer je op de bestemming bent, hoe groter je positieve impact is. Je geeft tenslotte je geld lokaal uit.” Ook daarin speelt de reisorganisatie een belangrijke rol. “We zorgen ervoor dat onze reizigers zoveel mogelijk in kleinschalige en lokaal gerunde accommodaties verblijven en excursies doen die door lokale ondernemers worden georganiseerd.”

 

 

Eerlijk en transparant voor een duurzamere reissector

In 2023 hoopt Saskia ook te kunnen rapporteren over het percentage duurzame en kleinschalige hotels, excursies, gidsen en chauffeurs die ze inzetten voor hun rondreizen. “Dat is nog een hele klus. Al onze reizen zijn op maat gemaakt, wat betekent dat niet één route hetzelfde is. Bovendien hebben we te maken met zestig verschillende landen, die elk hun eigen uitdagingen hebben. We zijn al een paar jaar aan het uitvogelen hoe we al die data enigszins makkelijk meetbaar kunnen maken.” Met de resultaten uit het impact rapport kan Better Places haar aanbod steeds verder verduurzamen. Maar dat is niet het enige doel: “Door transparant te zijn over onze acties en uitdagingen hoop ik andere reisondernemers te inspireren om hun mooie intenties om te zetten in meetbare daden.”

 

 

 

 

 

Comments are closed.