Workshop bij parfumhuis MIGLOT Fragrance in Gent

Kristof Lefebre heeft al van jongs af aan een passie voor parfums. In Gent richtte hij parfumhuis MIGLOT Fragrance Lab op. Harmke combineerde een citytrip Gent met een workshop parfum maken en overnachtte bij boetiekhotel Yalo.

 

Rooftopbar van hotel Yalo

Gentse geveltjes

Wie is Kristof Lefebre?

Samen met goede vriend Mark reis ik met de trein naar Gent. We bezoeken MIGLOT Fragrance Lab van parfumeur Kristof Lefebre. Dit parfumhuis zit hartje stad aan het Koophandelsplein. In de haven van Gent heeft hij een tweede lab. Oorspronkelijk komt Kristof uit West-Vlaanderen. (Gent ligt in Oost-Vlaanderen.) Hij studeerde in Antwerpen farmacie. Kristof: “In Vlaanderen word je geacht te studeren waar je goed in bent.” Dus werd hij apotheker, iets wat hij tien jaar heeft volgehouden. Toen besloot hij zijn hart te volgen en is hij in Versailles een opleiding tot parfumeur gaan doen. Ook studeerde hij in Padova en Londen. Daarna werkte hij een jaar bij L’Oréal Paris.

MIGLOT Fragrance Lab in Gent]

Parfumeur Kristof Lefebre

 

MIGLOT Fragrance Lab

Kristofs levensfilosofie is er een van carpe diem, leven alsof het je laatste dag is. “Als je iets wilt, kun je het beter nu doen voordat het te laat is.” Op 21 maart 2020 (!) was het zover: MIGLOT Fragrance Lab ging open. En toen kwamen de lockdowns… Kristof liet zich er niet door ontmoedigen en zette door. Nu, meer dan drie jaar later, heeft hij een bloeiend bedrijf. MIGLOT Fragrance is het eerste en enige parfumhuis van België. Kristof komt weliswaar uit een ondernemersfamilie, maar nog niemand zat in parfum. Zijn team bestaat uit vijf mensen, inclusief hijzelf, en er is een pool van werkstudenten (‘jobstudenten’) die op oproepbasis beschikbaar zijn.

Rondkijken in de winkel van Miglot

Parfumdesign voor boetiekhotel Yalo

 

Parfumset cadeau

Kristof was als kind al geboeid door parfum. “Op mijn vijfde of zesde kreeg ik van de sint een parfumsetje cadeau. Het had meteen mijn fascinatie. Ook was ik me bewust van de slechte kwaliteit van de ingrediënten van deze set. Die konden echt beter…” Verder kreeg hij vaak flesjes cadeau van een parfumverkoopster uit de buurt. Als kind rook hij dus al aan honderden flesjes en daar plukt hij nog altijd de vruchten van. “Anderen komen niet in aanraking met zo’n uitgebreide geurenbibliotheek, beseft hij. “Sommige mensen herkennen zelfs de meest basale geuren niet,” merkt hij tijdens de workshops die hij geeft. “Wat je niet kent, kun je ook niet benoemen.”

Parfum maken is Kristof’s ultieme passie

Kristof Lefebre geeft ‘college’

 

Diepste emoties

MIGLOT Fragrance Lab maakt ‘gender free parfums’, dus zonder het label mannelijk of vrouwelijk. Hoewel Kristof niet per se nee zegt tegen commerciële opdrachten, is zijn drijfveer toch vooral: klanten blij maken! Bij het adviseren van klanten schakelt hij zijn eigen associaties en emoties zoveel mogelijk uit. Kristof: “Het moet er niet om gaan wat ik zelf prettig vind ruiken. Parfum gaat over de match tussen de geur en jou. Er zijn geen goede of slechte parfums. Geurassociaties zijn heel persoonlijk, dat maakt het zo mooi.” Parfum maken is naast bètawetenschap, ook psychologie: “Een geur kan de sleutel zijn tot iemands diepste emoties. Dat is de kracht van geur.”

Formula 22 van Miglot


Ieder mens is anders

 

Citrusgeuren

MIGLOT Fragrance Lab heeft al meer dan 20 parfums uitgebracht. Uit een bestand van zo’n 500 ingrediënten kan Kristof eindeloze keuzes maken. Ze zijn in vaste categorieën verdeeld, zoals bloemen, fruit, citrus, hout en leer. Elk parfum bestaat uit een basis, hart en topnoten. Kristof: “De basis van elk parfum wordt gevormd door de ingrediënten die je het langst ruikt. Dit zijn de stoffen met de grootste moleculen. De topnoten zijn juist de bestanddelen die het snelst vervliegen.” Citrus blijkt zich tot mijn verbazing te onderscheiden van andere fruitgeuren en vormt een eigen categorie. Kristof: “Citrusmoleculen zijn kleiner en verdampen dus sneller.”

Bloemen- en citrusgeuren

Of kies je liever voor hout?

 

 

 

Zelf experimenteren

We mogen zelf aan de slag! Om te beginnen laat Kristof ons tijdens deze workshop tientallen geuren ruiken en herkennen. “Hoe ziet de reclame voor jullie parfum eruit?” vraagt hij vervolgens. Mark weet het meteen. Hij ziet zichzelf met leren rijlaarzen in een groen veld met paarden. Zelf denk ik aan een spa-ervaring in Oman. Met die scenario’s in gedachten kiezen we een basis, hart en topnoten. Het aantal druppeltjes is key. Ylang-ylang is een van de geuren die er voor mij positief uitsprong. Dus kies ik die als uitgangspunt. Kristof raadt me als basis echter een ‘akkoord’ aan: samengestelde geuren waarvan bekend is dat ze in een bepaalde verhouding goed matchen. Prefab dus!

Greep uit de geurbibliotheek

Honderden geurstoffen om uit te kiezen

 

Workshop boeken?

De Vlaamse schijfster Evy Gruyaert wijdde in haar boek Start to feel great een heel hoofdstuk aan Kristof Lefebre. In zijn korte loopbaan sleepte hij al vele prijzen in de wacht, waaronder de Belgian Beauty Award 2021. Onlangs nog ontwierp hij voor modemerk State of Art een eigen parfum. Eerder bedacht hij een parfum voor boetiekhotel Yalo in Gent. Dit werd gelanceerd bij de opening van het hotel twee jaar geleden. Kristof Lefebre geeft privé- en groepsworkshops aan geïnteresseerden. En hoe verging het ons? Mark is dolblij met zijn groene geur en ik ben tevreden over mijn wellness-parfum. Na twee weken mogen de flesjes open… Dan is de parfum gerijpt!
Adres: MIGLOT Fragrance Lab, Koophandelsplein 17, 9000 Gent, België, miglot.com

Modedesigner Tom Van Der Borght ontwierp voor Miglot

Kristof’s parfum voor hotel Yalo

 

 

Tips voor je citytrip Gent

Waar logeer je het fijnst in Gent, waar kun je het lekkerst (vegan) eten en hoe kom je er het snelst? Dit zijn Harmke’s tips!

Slapen in Gent

Hotel Yalo: Dit urban boetiekhotel zit in een omgebouwde winkelmall. Het zit vol retro-elementen en grapjes (druk maar eens op de zwarte knop in de wc beneden). Ik sliep in een suite met room for a pony. De croissants bij het ontbijt komen van artisanale bakker Joost Arijs om de hoek. Sla ook zeker de fantastische rooftopbar niet over! Adres: Yalo Urban Boutique Hotel, Brabantdam 33, 9000 Gent, België

De bar van hotel Yalo

Zithoek bij hotel Yalo

Suite for the Tribe in hotel Yalo

 

Eten in Gent

Epiphany’s Kitchen: Het is een van de beste vega(n)-restaurants in België. Vis en vlees zijn als extra opties te bestellen. Het interieur is feeëriek met zachte kleuren. Op de kaart veel pasta’s en pizza’s. Ik geniet van een pasta met artisjok en vongole. Ook het cheesecake-ijs toe kan ik niet weerstaan. Het is smullen geblazen. Adres: Epiphany’s Kitchen, Burgstraat 10, 9000 Gent, België

Het feeërieke interieur van Epiphany’s Kitchen

Verrassende voorafjes

Kristof Lefebre bij Epiphany’s Kitchen

Met de Eurostar naar Gent

Ook naar Gent in België? Reizen met de trein is in dit geval je beste keuze, niet alleen om duurzame redenen, maar ook omdat parkeren in Gent vele restricties kent. Boek de Eurostar naar Antwerpen. Aldaar kun je overstappen op de reguliere trein naar Gent. Of neem de Eurostar naar Brussel, vanaf daar is het nog slechts een halfuur sporen naar de stad Gent.

Gent heeft mooie doorkijkjes

Het Citadel Park is een groene oase

Harmke reisde met de trein naar Gent

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.