Dit zijn de 5 mooiste herfstwandelingen tijdens Indian summer in de regio Innsbruck

De herfst is wandeltijd: de temperaturen zijn aangenaam, de natuur presenteert zich in een schitterende herfsttooi, en op heldere dagen is het panoramische uitzicht fantastisch. Van een gemoedelijke wandeling tot en met de inspannende wandeling naar de bergtop biedt de regio Innsbruck de geschikte tocht voor elk wandelhart. In deze selectie verklappen wij, waar het mooiste natuurschouwspel, de adembenemendste uitzichten en de indrukwekkendste kleurenspektakels kunnen worden bewonderd.

Once-in-a-lifetime-belevenis: zonsopgang op de Nockspitze

Vroege vogels hebben de bergtop één keer voor zichzelf tijdens een tocht voor zonsopgang naar de Nockspitze. Het uitgangspunt voor deze middelzware bergwandeling is in de Axamer Lizum, het populaire wandel- en skigebied niet ver van Innsbruck. Voor de weg naar boven wordt de variant geadviseerd via weides en bos omhoog naar de zogenaamde Halsl. Vanaf daar gaat het via een steile grashelling verder omhoog en dan door rotsachtig terrein tot aan de bestemming. In totaal neemt de beklimming naar de 2.404 meter hoge Saile, zoals de bergtop ook wordt genoemd, ongeveer tweeënhalf uur in beslag. Boven hoeft u dan alleen nog op de beloning te wachten: uiteindelijk komen de eerste zonnestralen achter de omliggende bergtoppen tevoorschijn en zij dompelen het uitzicht op het Inntal en de stad langzaam maar zeker in een gouden herfstgloed. Rustig, vredig en op één of andere manier is de stemming magisch. Het leven van alledag is nu heel ver weg en mag daar ook blijven. Tip: aangezien het in de nacht en vroege ochtend in de bergen heel koel is, moet u absoluut genoeg warme kleding meenemen en voor het zicht bij de beklimming in de ochtendschemering een voorhoofdslamp inpakken.

Waar de lariksen in de mooiste kleuren „branden“

Elk jaar kunt u in de late herfst een fascinerend natuurschouwspel op het Mieminger Plateau gadeslaan. Van stralende gele en oranje schakeringen tot en met het warme koperrood reikt het kleurenspectrum, dat de, normaliter eerder pretentieloos aandoende, lariksen in de schijnwerpers zet. U kunt deze fenomenen het beste observeren tijdens een korte wandeling op het zogenoemde Obsteiger Larchsteig. Bovendien ervaart u hier bij verschillende informatiehaltes allerlei achtergrond-wetenswaardigheden over de bomen, het beheer daarvan alsmede over de daar aanwezige dierenwereld. Een ander hoogtepunt op de weg zijn zwerfblokken, die in de ijstijd door gletsjers naar hun huidige plek werden getransporteerd. Naast de kijktafels zijn er gezellige plekjes om te zitten zoals de zonneligstoelen, waar levensgenieters de kleurenpracht in alle rust op zich kunnen laten inwerken. De kleine, maar fijne rondwandeling is op basis van de korte wandeltijd van ongeveer 45 minuten en het bijna vlakke traject ideaal voor gezinnen. Uitgangs- en eindpunt is bij het Landgasthof Der Stern in Obsteig. Hongerige lariksbezoekers wacht hier een regionale keuken met „Butz und Stingl“, wat zoveel betekent als dat hier werkelijk alles wordt gebruikt, wat aan lokale groente- en fruitsoorten beschikbaar is.

Wandelparadijs met alpendennengeur: van de Patscherkofel tot en met de Tulfeinalm

Midden door een eeuwenoud bomenbestand verloopt de hoogtewandeling op de Zirbenweg op circa 2.000 meter boven zeeniveau. De alpenden staat bekend om haar weldadige en rustgevende werking. Zo is het niet verwonderlijk, dat de Tirolers haar hout met voorliefde gebruiken voor slaapkamers en woonkamers. Start van de wandeling is bij het Patscherkofel-bergstation, dat met de kabelbaan van Innsbruck-Igls snel en ongecompliceerd bereikbaar is. In een gemoedelijk stijgen en dalen wandelt u in ongeveer tweeënhalf uur tot aan de Tulfeinalm. De tocht biedt steeds weer heerlijke uitzichten op de tegenoverliggende Nordkette en in het Inntal. Wie onderweg nog een topbelevenis wil meenemen, kan in ongeveer 30 minuten klimmen naar de Viggarspitze. Voor de pauze langs de route wordt de authentieke Boschebenhütte of de Tulfeinalm aan het eind van de wandeling aanbevolen. Vanaf daar weer naar beneden in het dal komt u met de Glungezerbanen. Voor de ritten met de kabelbaan en een mogelijke terugrit met de bus naar het Patscherkofel-dalstation is een praktisch combinatieticket verkrijgbaar. Let u s.v.p. op: in oktober is de Glungezerbaan alleen gedurende de weekends geopend.

Sellraintal: eldorado voor rustzoekers

Op slechts circa 30 kilometer van Innsbruck bevindt zich het oorspronkelijke Sellraintal met zijn idyllische zijdalen. Hier gaat het er ineens heel vredig aan toe – bijna, alsof de stad op meerdere uren afstand zou liggen. Gemoedelijk wandelt u hier ongeveer 600 hoogtemeters over een breed bospad van de parkeerplaats Juifenau omhoog naar de Juifenalm. In haarspeldbochten gaat het eerst door het kleurrijke bos. Wie zich een beetje meer wil inspannen, kiest bij geschikt weer het iets steilere Sommersteig. Bij de zogenaamde „Jagdhütte“ aangekomen, volgt u de weg over weides verder tot de alm op een imposante 2.020 meter boven zeeniveau. Hier wordt het proeven van de zelfgemaakte graukäse of de mozzarella alleen nog overtroffen door het weidse uitzicht in het Sellrain- en Lüsenstal en naar de omliggende toppen zoals de Rosskogel, Zischgeles of Grieskogel.

Romantische stemming aan de oever van de Inn, Alpendieren en droomuitzicht

Wanneer het gouden jaargetijde zijn intrede maakt in de stad Innsbruck, is een wandeling stroomafwaarts langs de Innpromenade van de Innbrücke tot de Hans-Psenner-Steg een aanrader. Betoverend zijn de contrasten tussen de blauwachtig glinsterende Inn en de loofbomen in hun kleurrijke tooi. Uit de wandeling komt weer een korte wandeling, als u de houten brug oversteekt en daar het wandelpad van ongeveer een half uur naar de Alpenzoo neemt. Dierenliefhebbers zouden een bezoek aan de dierentuin in geen geval moeten missen: 150 verschillende alpiene diersoorten, waaronder talrijke wilde dieren, bevolken de verblijven.

 

 

Aansluitend kunt u te voet of met de Hungerburgbaan weer terug. Wie de wandeling daarentegen wil voortzetten, wandelt over de Wilhelm-Greil-Weg naar het uitzicht op de Hungerburg. Het uitzicht op de kleurschakeringen van de loofbomen, de stad en de omliggende bergen is een waar genoegen voor de ogen. Culinair energie opdoen kunt u hier in Restaurant Das Hungerburg of in Café Alpina. Terug gaat u via dezelfde weg of met de Hungerburgbaan, die de passagiers comfortabel terugbrengt naar de Inn. Overigens: de opvallende silhouetten van de stationsgebouwen zijn ontworpen door de toparchitecte Zaha Hadid – een must-see voor liefhebbers van moderne architectuur!

 

 

Veilig op pad: om bergongevallen te vermijden, dient een wandeling goed gepland en georganiseerd te zijn. De VVV’s en de Alpenvereniging zijn hier de juiste aanspreekpartners. Kort voor de start is het nog van belang u te informeren over de actuele weersomstandigheden, en uitrusting en planning van de tocht dienovereenkomstig aan te passen. Inspannender tochten dient u met een berggids te ondernemen. Gezond in de bergen – bergwandelen is een sport van uithoudingsvermogen: de positieve stressbelasting voor hart en bloedsomloop vereist een goede gezondheid en een realistische zelfinschatting. Tijdsdruk dient te worden vermeden en het tempo dient zo te worden gekozen, dat niemand buiten adem raakt. Tip: met de gratis gastenkaart Welcome Card is nog tot 30 oktober deelname aan wandelingen onder begeleiding van een gids mogelijk. Bovendien is al het openbaar vervoer in de regio Innsbruck bij de kaart inbegrepen, wat een ontspannen en milieuvriendelijke aankomst naar de wandeltochten mogelijk maakt.

 

 

 

 

 

Comments are closed.