Herfstsferen staan weer centraal in Val Gardena

In de Noord-Italiaanse vallei, Val Gardena, gelegen in de Dolomieten staan de herfstsferen komende maanden centraal. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is het de ideale plek om ook de herfstkleuren op de bergen te bewonderen aan het einde van de dag. Jaarlijks zorgt het zonlicht in deze periode voor een waar spektakel van herfsttinten tegen de robuuste rotspartijen van de imposante Dolomieten. De herfst zorgt voor speciale momenten aan het begin en eind van de dag, wanneer de zon de Italiaanse bergen indrukwekkend verlicht.

Daarnaast wordt in Val Gardena ook gedacht aan de innerlijke mens. In Ortisei, een van de d3ie dorpen van Val Gardena, worden Segra Sacun, de belangrijkste markt in Ortisei, en Culinarium Ortisei, het gastronomisch evenement, in de herfst georganiseerd. De evenementen geven een inzicht in het lokale boerenleven, de lokale producten en het omvormingsproces tot culinaire delicatessen.

 

 

Speciale ochtendwandelingen en avond tradities

Vooral in oktober is de zonsopkomst en de zonsondergang in de Dolomieten adembenemend. Val Gardena organiseert voor diverse evenementen voor de zonaanbidders. De zonsopkomst wandeling naar Resciesa in het Puez Odle Nature Park is uniek en adembenemend, waar de eerste zonnestralen die de bergtoppen kussen. Geniet aansluitend van een welverdiende ontbijt in een van de traditionele berghutten. Ook de sunrise hikes op de Gran Cir of naar Steviola in Puez-Odle zorgen voor een glimlach op je gezicht en een eindeloos uitzicht over de bergwereld in het ochtendlicht. Dierenliefhebbers gaan op pad met Roman om alles te leren over de lokale flora en fauna.

 

 

Ten slotte heeft de herfst in Val Gardena nog een speciaal moment. Voordat de zon tussen de bergtoppen ondergaat, verlichten de zonnestralen de Dolomieten en worden de weiden en bossen van de Seiser Alm met sfeervol licht uitgelicht. Geniet op donderdag van een aperitivo op grote hoogte in de stoeltjeslift Mont Sëura. Of ervaar een magische zonsondergang tijdens de ‘Alpenglow’ sunset hike naar Sëurasas op donderdag of vrijdag. Ook voor de liefhebbers van yoga zijn er verschillende sessies op de mooiste locaties in het bos of onder de sterren.

Segra Sacun, belangrijkste markt in Ortisei

Elk jaar na het dorpsfeest in San Giacomo wordt op maandag de markt “Segra Sacun” gehouden in het voetgangersgebied van Ortisei. De markt vindt dit jaar op 9 oktober plaats en is de grootste markt van het jaar, gevuld met talloze kraampjes die culinaire hoogstandjes en ambachtelijke producten aanbieden. Volgens een oude traditie krijgen meisjes en vrouwen ter gelegenheid van deze dag versierde peren als teken van sympathie en liefde.

Culinarium Ortisei, de culinaire ervaring in Ortisei

Dit jaar vindt het gastronomisch evenement plaats samen met Segra Sacun. Culinarium Ortisei vindt plaats in Val Gardena van 24 september tot 15 oktober. Het evenement is ontstaan vanuit de typische regionale keuken. In het belangrijkste dorp in Val Gardena, Ortisei, is het ook niet verwonderlijk dat het culinaire aanbod moeilijk te overtreffen is. Restaurants met Michelin-sterren en een internationale flair, specialiteitenrestaurants met heerlijke Zuid-Tiroolse gerechten, Italiaanse pizzeria’s en Ladinische boerenkeuken: er is voor elk wat wils dankzij de uitstekende maaltijden uit drie verschillende culinaire tradities, die boerentradities verbinden met de Zuid-Tiroolse en Italiaanse culinaire cultuur.

 

 

 

 

 

Comments are closed.