Tips en voorzorgsmaatregelen voor het rijden in slecht weer

In de herfst kan het wat vaker slecht weer zijn en af en toe kan er een storm langskomen. Sommige mensen vinden het heerlijk om dan binnen te zitten en anderen hebben het liefst altijd zomer. Soms moet je de weg op en kan dit best wel spannend zijn. In deze blog krijg je wat tips en vertellen we wat voorzorgsmaatregelen voor het rijden in slecht weer.

Wat moet je doen tijdens het rijden bij slecht weer?

Rijden met slecht weer kan voor veel mensen vervelend zijn. Het belangrijkste om te benoemen is dat als je pech krijgt, je de auto wel moet verlaten, ondanks dat het slecht weer is. Een goede tip is dan ook om een hippe regenjas voor dames als een Ilse Jacobsen regenjas in de auto te hebben. Hieronder nog een aantal tips en voorzorgsmaatregelen:

Verminder de snelheid

Als het slecht weer is, is het verstandig om iets langzamer te rijden. Als het regent, sneeuwt, ijzelt of mistig is, is een lagere snelheid aan te raden om zo meer tijd te hebben voor het reageren.

Verhoog de volgafstand

Houd een grotere afstand met het voertuig voor jou. Dit geeft je meer ruimte om te stoppen als het nodig is en het vermindert het risico op een botsing.

Gebruik je koplampen

Met slecht weer is het van belang om altijd je koplampen aan te hebben. Ook overdag is het verstandig. Zo kunnen andere weggebruikers jou goed zien en creëer je voor jezelf ook meer zichtbaarheid.

Gebruik je ruitenwissers en de functie voor ontwaseming

Zorg ervoor dat je ruitenwissers in goede staat zijn en gebruik ze dan ook om het voorruit goed schoon te houden. Schakel indien nodig ook de functie voor ontwaseming in en de verwarming om zo de condensatie op de ruiten te voorkomen.

Let op het remgedrag

Gebruik zachte, gelijkmatige druk op de rem om zo slippen te voorkomen.

Vermijd plotselinge bewegingen

Als het slecht weer is, is het niet verstandig om snelle bochten of onverwachte bewegingen te maken. Dit kan leiden tot het verlies van de controle.

 

 

Let goed op bij bruggen en viaducten

Bruggen en viaducten bevriezen sneller dan normale wegen. Pas daarom goed op als je bij een brug of viaduct rijdt.

Blijf op de hoogte van het weer

Als je de weg op moet en er wordt slecht weer voorspeld, denk dan nog een keer goed na of het wel verstandig is.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Als er sneeuw ligt en je moet de weg op, zorg er dan voor dat je auto winterbanden heeft en eventueel een sneeuwketting. En tot slot, heb geduld. Het is belangrijk om vooral geen haast te hebben als het slecht weer is.

 

 

Het rijden bij slecht weer vergt enige aanpassing. Het is het wel echt belangrijk dat je het rijgedrag aanpast, want zo voorkom je ongelukken. Denk na over of het wel echt belangrijk is om de weg op te gaan en als je toch de weg op gaat, pas dan de snelheid enigszins aan.

 

 

 

 

 

Comments are closed.