Dit is het hoogtepunt van het 200-jarig jubileum van de Kunstverein in Bremen

Het hoogtepunt van het 200-jarig jubileum van de Kunstverein in Bremen is de speciale tentoonstelling “Verjaardagsgasten. Monet tot van Gogh” (7 oktober 2023 – 18 februari 2024). De tentoonstelling blikt terug op de glansrijke periode aan het begin van de 20e eeuw, toen centrale werken van het Franse modernisme ondanks verzet werden aangekocht.

De hoofdrolspeler in deze periode was directeur Gustav Pauli, die met zijn moedige aankoopbeleid van de Kunsthalle Bremen een toonaangevend museum voor moderne kunst in Duitsland maakte. Hij werd gesteund door belangrijke Bremer verzamelaars die nu voor het eerst samen met Pauli geëerd worden in een tentoonstelling.

Gustav Pauli en de strijd om het modernisme

De Kunsthalle Bremen, tot op de dag van vandaag gesponsord door de Kunstverein in Bremen, heeft zijn beroemdste werken van Franse kunst te danken aan het vooruitstrevende aankoopbeleid van Gustav Pauli, de eerste academische directeur (1899-1914). De tentoonstelling “Verjaardagsgasten. Monet to van Gogh” maakt duidelijk tegen welke lokale en nationale tegenstand Pauli moest vechten, welke Bremer handelaars hem steunden en welke belangrijke werken het museum aan zijn moed en vooruitziende blik te danken heeft. Uitstekende bruiklenen uit de belangrijkste Duitse musea en uit New York, Washington D.C., Amsterdam, Boedapest en Winterthur worden getoond om een panorama te geven van het Franse modernisme in Duitsland voor de Eerste Wereldoorlog. Op deze manier viert de jubileumtentoonstelling het uitstekende belang van Bremen en andere Duitse musea voor de Franse kunst. Tijdens zijn directeurschap in Bremen maakte Pauli naam als toonaangevend directeur van moderne musea – waarna hij in 1914 werd benoemd tot directeur van de Hamburgse Kunsthalle.

 

Lees ook dit artikel: Zo ga je kreukvrij op (zaken)reis

 

Bremen en de Franse moderne kunst

Een belangrijke voorwaarde voor Pauli’s aankopen was de economische voorspoed van Bremen aan het einde van de 19e eeuw. Met de grote uitbreiding en de komst van de eerste directeur ontstond er een nieuwe dynamiek in het Kunstverein. Vanaf 1899 bedacht Gustav Pauli zijn progressieve aankoopbeleid. Vanaf 1905 kocht hij meesterwerken aan van Courbet, Rodin, Manet en de impressionisten. Daarbij kreeg hij weinig bijval van de kunstscene in Bremen, onder leiding van Arthur Fitger. De Worpswede schilders Carl Vinnen, Otto Modersohn en hun vrienden daarentegen verwelkomden Pauli’s nieuwe aanwinsten. Toen Pauli in 1911 het “Klaprozenveld” van Vincent van Gogh kocht, keerde Carl Vinnen zich echter ook tegen hem en ontketende een nationaal debat met het door hem geïnitieerde “Protest van Duitse Kunstenaars”. Dit zogenaamde “kunstenaarsgeschil” was sociaal explosief omdat het de conservatieve nationalistische smaak, die ook werd vertegenwoordigd door keizer Wilhelm II, tegenover de moderne Franse esthetiek stelde.

De meest vooruitstrevende musea van Duitsland

Andere Duitse musea begonnen in die tijd ook Franse kunst te verzamelen. Al in 1896 kocht de Nationalgalerie in Berlijn het eerste schilderij van Manet en musea in Hamburg, Frankfurt, Weimar of Krefeld volgden. Hiervoor kregen de verantwoordelijke directeuren vaak felle kritiek te verduren – deze controverses bereikten hun hoogtepunt in 1911 in de Bremer kunstenaarscontroverse rond van Gogh. Voor de tentoonstelling “Verjaardagsgasten” zijn enkele van de eerste meesterwerken die deze musea verwierven nu te gast in de Kunsthalle Bremen: ze bieden een indrukwekkend overzicht van kunst van realisme tot post-impressionisme.

De Gouden Wolk – privéverzamelen in Bremen

De collectie van de Kunsthalle inspireerde het publiek al in de tijd van Pauli: al snel begonnen ook Bremer kooplieden Franse schilderijen aan te kopen. Rond de museumdirecteur vormde zich een kring van kunstliefhebbers die “De Gouden Wolk” werd genoemd. Hiertoe behoorden Leopold Biermann, Alfred Walter Heymel of Johann Georg en Adele Wolde. Vandaag de dag zijn de werken in hun collecties verspreid over de hele wereld en behoren ze toe aan toonaangevende internationale musea. In de tentoonstelling “Verjaardagsgasten” zijn enkele van hun belangrijkste schilderijen van Courbet, Monet, Renoir of Toulouse-Lautrec nu voor het eerst in meer dan een eeuw in Bremen te zien.

 

 

Deze Bremer verzamelaars cultiveerden een nieuwe moderne levensstijl. Ze lieten hun huizen inrichten door Rudolf Alexander Schröder, wiens interieurs in de tentoonstelling worden gedocumenteerd. Met eenvoudige elegantie keren zijn ontwerpen zich tegen de historicistische branie van de 19e eeuw en bevestigen tegelijkertijd hun Bremer karakter tegenover de internationale Art Nouveau.

Werken in de tentoonstelling

De ongeveer 70 tentoongestelde werken zijn werken van Paul Cézanne, Gustave Courbet, Edgar Degas, Arthur Fitger, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Edouard Manet, Otto Modersohn, Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Auguste Rodin, Rudolf Alexander Schröder, Alfred Sisley, Henri de Toulouse-Lautrec en Carl Vinnen. Met bruiklenen van onder andere het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Museum Folkwang in Essen, het Städel Museum in Frankfurt, de Hamburger Kunsthalle, de Nationalgalerie Berlin, de Neue Pinakothek in München, het Museum of Modern Art in New York, het Philadelphia Museum of Art, de Staatsgalerie Stuttgart, de National Gallery of Art in Washington, D.C. en de Oskar Reinhart Collectie “Am Römerholz”.

Verjaardag van de Kunstverein

In 2023 viert de Kunstverein in Bremen haar 200e verjaardag. Het werd op 14 november 1823 opgericht door 34 burgers. In een stad zonder openbare kunstcollectie was de Kunstverein een uiting van burgerlijke betrokkenheid. Vandaag de dag is het nog steeds de particuliere sponsor van de Kunsthalle Bremen. Met meer dan 10.000 leden is de Kunstverein vandaag de dag de grootste kunstvereniging in Duitsland.

 

 

 

 

 

Comments are closed.