Bekijk de tijdelijke tentoonstelling ‘Kracht van de troon’ op Paleis Het Loo

Ieder jaar op Prinsjesdag wordt de troonrede voorgelezen door het staatshoofd. Ook dit jaar neemt koning Willem-Alexander plaats op de troon die alleen op Prinsjesdag wordt gebruikt. Deze troon is van 14 oktober tot en met 10 maart 2024 te zien in de tijdelijke tentoonstelling ‘Kracht van de troon’ op Paleis Het Loo.

Stoel of troon

Van oudsher spelen tronen over de hele wereld een centrale rol in de verbeelding van macht en autoriteit. Van de glorieuze stoelen van koningen en koninginnen tot zetels van leiders en sprookjesfiguren. De troon vertelt verhalen van verschillende culturen. Wat maakt een stoel tot een troon? Wat betekent dit voor de persoon die erop zit en welke invloed hebben de mensen rondom de troon?

Een tentoonstelling voor iedereen

Van de troon uit de Ridderzaal tot de IJzeren Troon uit “Game of Thrones”. Van een Ashanti-troon tot het serene beeld van Maria als de Zetel der Wijsheid en van het bijzondere universum van fotograaf Jan Hoek tot koninklijke Oranjetronen.

 

 

Conservator Niels Coppes: ‘Als eerste dacht ik aan de troon uit Ridderzaal. Die wordt normaal niet uitgeleend, maar het toeval wilde dat dat door renovatie van de Ridderzaal nu wel kon. Sprookjes, films en series spelen een grote rol in de hedendaagse beeldvorming. Je komt al snel uit bij Game of Thrones. Het team van HBO vond het een prachtig plan en zo is die uitzinnige troon nu in Apeldoorn te zien.’

De symboliek van de troon

Een troon is niet zomaar een meubel waar je op zit; het is een symbool van bijzondere macht en verhevenheid. Het vertegenwoordigt naast een koninklijke of goddelijke autoriteit, ook wijsheid, rechtvaardigheid en stabiliteit.

Tronen in de hedendaagse politiek

De tentoonstelling werpt ook een licht op de hedendaagse relevantie van tronen in het ‘theater van de macht’. Autocratische regimes met “sterke leiders” maken handig gebruik van eeuwenoude symboliek van de troon om hun gezag te onderstrepen. Tegelijkertijd tonen historische voorbeelden aan dat er grenzen zijn aan de macht. Wreedheid, onbekwaamheid of ouderwetsheid kunnen leiden tot de roep om verandering.

 

 

De diversiteit van tronen

Tronen hebben veel vormen. Van weelderig tot ingetogen, klassiek tot eigentijds, feitelijk tot gefantaseerd. In de tentoonstelling zijn diverse kunst- en historische objecten van bruiklenen en uit onze eigen collectie te zien. Er zijn objecten geleend van Koninklijke Verzamelingen, Rijksmuseum, Museum voor Wereldculturen, Rijksmuseum voor Oudheden, het Vitra Design Museum, HBO max en particuliere verzamelaars, kunstenaars en galeries. De objecten bieden verrassende perspectieven op het universele symbool van de troon. De tentoonstelling is in samenwerking met Maison the Faux vormgegeven.

‘Kracht van de troon’ biedt een inzicht in de betekenis en evolutie van tronen en nodigt bezoekers uit om na te denken over het thema… “Is er een toekomst voor de troon?”

 

 

 

 

 

Comments are closed.