Korting op je skipas als je per trein naar de Franse Alpen afreist

Natuurlijk gebruiken Morzine en Avoriaz zonnepanelen, wordt afval gesorteerd en doet men aan herbebossing. Ook verkregen beide dorpen het onafhankelijke label Flocon Vert voor hun inzet op het gebied van duurzaamheid. Maar er is meer! Zo ontvangen wintersporters die per trein afreizen korting op hun skipas, is er een herintroductie programma voor vogels, is de architectuur van Avoriaz vanaf de start van de bouw altijd duurzaam geweest en koop je pre-loved wintersportspullen in het boetiekje van Montagne Verte.

10% korting op de skipas en andere voordelen voor wintersporters die per trein naar Morzine afreizen

De reis naar bestemming is verantwoordelijk voor 70% van de totale uitstoot van de winterportvakantie. Door te kiezen voor een reis per (nacht)trein bespaar je 7 à 11 keer CO2 ten opzichte van een reis per vliegtuig. Om treinreizen te stimuleren ontvang je bij vertoon van je treinkaartje niet alleen 10% korting op je skipas maar ook sympathieke presentjes en kortingen bij 40 aangesloten lokale ondernemingen in Morzine. Meer informatie: Alpine Express

 

 

Avoriaz is duurzaam gebouwd. Zo vind je de woonkamers van de huizen altijd aan de zuidkant zodat maximaal van zonlicht wordt geprofiteerd en energie wordt bespaard. De daken zijn zo ingericht dat sneeuw voor een isolerende laag zorgt. En verder zijn balkons losgekoppeld van de gebouwen zodat kou niet naar binnen wordt geleid. Meer weten over de slimme architectuur in Avoriaz: architectuur Avoriaz

Herintroductie programma roofvogels

Les Aigles du Léman zet zich in voor de terugkeer van roofvogels zoals de zeearend in de bergen. En met succes! Na 130 jaar afwezigheid is de zeearend weer terug rond Morzine en Avoriaz. Uiteindelijk wil de organisatie zo’n 80 roofvogels herintroduceren in de bergen. Om de slagingskans van herintroductie en -behoud te vergroten wordt het publiek actief betrokken. Daarom vind je bij het plateau de Nyon in Morzine een educatief centrum waar je kennis met de vogels maakt en over ze leert. Meer informatie herintroductie programma roofvogels.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Onafhankelijk label “flocon vert” nu ook voor duurzame ondernemers in de bergen

Morzine en Avoriaz ontvingen beide het onafhankelijke duurzaamheidslabel Flocon Vert voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Vanaf 2023 komen ook ondernemers in aanmerking voor dit label. In Morzine hebben 11 winkels het label ontvangen, zoals het ijzerwinkeltje “Mechoud” dat niet alleen reparaties uitvoert maar ook met oude onderdelen nieuwe machines fabriceert.

Pre-loved wintersportspullen

In het boetiekje van non profit organisatie Montagne Verte in Morzine vind je de meeste kekke wintersportspullen. Skikampioenen en skileraren staan hun skispullen af aan de winkel maar ook voor de kids vind je er skipakjes, wanten en snowboots. Ideaal als je geen zin hebt om te sjouwen met alle spullen naar de wintersport én duurzaam wil doen. Meer informatie over de boetiek.

 

 

Dit is Morzine en Avoriaz

Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is een autovrije wintersportplaats middenin Les Portes du Soleil. Van een afstand bootsen de gebouwen de rotsen onder het dorp na. Beide dorpen willen natuurbehoud en toerisme hand in hand laten gaan. Voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid ontvingen ze het Flocon Vert label. Avoriaz en Morzine liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.

 

 

 

 

 

Comments are closed.