Dit vind je dit najaar in het Kunstmuseum Den Haag

Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney, maar ook de maatkleding van Savile Row, Britse kostschooluniformen, de Schotse ruit, sportkleding, kleding van de Britse Royal Family, hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones: de Britten hebben hun stempel stevig weten te drukken op de modegeschiedenis.

En denk daarbij zeker niet alleen aan keurige, conservatieve maatkleding. In Engeland hadden ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads invloed op het modebeeld. Net als de Britse royals zelf, en dan vooral de zo geliefde Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken. Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode en brengt hiermee ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood. Er komen naast haar, McQueen en McCartney talloze andere Britse ontwerpers aan bod, onder wie Charles Frederick Worth, Liberty’s, Lucile, Edward Molyneux, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, John Galliano, Phoebe Philo, Richard Quinn, Gareth Pugh, Simone Rocha en jonge talenten zoals Bora Aksu, Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en Matty Bovan.

 

 

Hilma af Klint & Piet Mondriaan – Levensvormen

In 1987 waren de kunstwerken van de Zweedse Hilma af Klint (1862-1944) voor het eerst buiten Zweden in Europa te zien in Kunstmuseum Den Haag, in de tentoonstelling The Spiritual in Art: Abstract Painting, 1890-1985 geïnitieerd door het Kunstmuseum en LACMA (Los Angeles County Museum of Art). Dat de destijds totaal onbekende Af Klint hier werd betiteld als een van de vijf abstracte pioniers – naast Mondriaan, Kandinsky, Malevitsj en Kupka – riep de nodige vragen op. Maar tijden zijn veranderd. Wereldwijd hebben zowel de kunstwereld als het publiek het kleurrijke, visionaire werk omarmd. In samenwerking met Tate Modern brengt Kunstmuseum Den Haag haar baanbrekende werk samen met dat van haar grensverleggende tijdgenoot: Piet Mondriaan (1872-1944). De schilders hebben elkaar nooit ontmoet, maar hun eigenzinnige oeuvres weerspiegelen beide een tijdperk waarin de kijk op de werkelijkheid door wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën over spiritualiteit radicaal verandert. 7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024

In de context van deze tentoonstelling organiseert KM21 de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Britse hedendaagse kunstenaar en Turner Prize-winnaar Tai Shani.

Heringa/Van Kalsbeek – Springvloed

Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek werken al 25 jaar samen onder de naam Heringa/Van Kalsbeek. Hun sculpturen dragen een grote mate van spektakel in zich en altijd is daar de suggestie van beweging. “Wat is hier in vredesnaam gebeurd?, hoor je mensen vaak denken als ze een werk van ons zien”, vertelt het duo dat beelden opbouwt van ijzer, gegoten kunsthars, touwen en ander materiaal. “We zoeken voortdurend de grenzen op van materialen, en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk.” In de tentoonstelling Springvloed, die ze speciaal voor de Projektenzaal maken, brengen de kunstenaars de drie series Guardians samen waarvoor een Japans beeld van een koning-bewaarder uit de dertiende eeuw het uitgangspunt vormde. Ook te zien: sculpturen die als ruimtelijke modellen werken; met een frontstage en een backstage. 14 oktober 2023 t/m 18 februari 2024

Babs Haenen – Witte bergen

In het jaar waarin Babs Haenen (1948) 75 is geworden laat deze presentatie een selectie zien van haar Scholar’s Rocks die geïnspireerd zijn op historische voorbeelden uit China. Deze worden gecombineerd met 18de-eeuwse rotsplastieken gemaakt in de Chinese porseleinstad Dehua uit een privécollectie. Dit porselein, dat voor het eerst voor publiek te zien is, gaat in dialoog met het werk van Babs Haenen. Vanaf 4 november 2023

Restitutie zilver

Kunstmuseum Den Haag heeft twee kunstvoorwerpen herverworven die eerder dit jaar werden teruggegeven aan de erfopvolgers van de Duits-Joodse kunstverzamelaar en filantroop Emma Budge (1852-1937). Dit gebeurde na uitspraak van de Restitutiecommissie. Die concludeerde dat de stukken in 1937 onvrijwillig waren verkocht door de erfgenamen. Met de overeenstemming voor de herverwerving blijft het belangrijkste werk uit de collectie Haags zilver van het Kunstmuseum behouden voor Den Haag en Nederland.

 

 

Vanaf 25 november 2023 t/m voorjaar 2024 toont het Kunstmuseum de bekerschroef en de schaal in een speciale presentatie over het belang van de voorwerpen voor de collectie, tezamen met het levensverhaal van Emma Budge en haar bijzondere kunstverzameling, de oorspronkelijke verwerving, de restitutie van het object en de herverwerving. Vanaf 25 november 2023.

Vooruitzicht 2024: Max Beckmann

Ruimtelijke beleving is essentieel voor Max Beckmann (1884-1950), die tot de meest eigenzinnige en unieke kunstenaars van de twintigste eeuw behoort. Het vernieuwende en moderne van Beckmanns werk zit niet zozeer in zijn onderwerpskeuze, maar juist in de uitwerking ervan. Specifiek in de weergave en manipulatie van de ruimte. Daarin maakte de schilder een grote ontwikkeling door, die in verband te brengen is met de onstuimige jaren waarin zijn werk ontstond. Zijn ontwikkeling als schilder is te volgen aan de manier waarop hij omgaat met de ruimte: van vroege monumentale, traditionele composities tot hoekig en vervreemdend perspectief, opstapelingen, afsnijdingen en opvallende formaten. In deze overzichtstentoonstelling (de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland sinds 1956 – die ook in Kunstmuseum Den Haag plaatsvond) onderzoekt Kunstmuseum Den Haag deze verbeeldingen van de ruimte in het oeuvre van Max Beckmann: een levenslange obsessie van de schilder. 27 januari t/m 20 mei 2024

 

 

 

 

 

Comments are closed.