Kunstmuseum Den Haag toont outfits Lady Di

Twee outfits uit de garderobe van stijlicoon Prinses Diana, door velen liefkozend Lady Di genoemd, maken de tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in Kunstmuseum Den Haag compleet. Vanaf 9 september kan iedereen deze komen bewonderen.

Prinses Diana bij een polowedstrijd, 1983. Zij draagt een wollen trui van Warm & Wonderful met witte schapen en een zwart schaap, die destijds voor ophef zorgde: de veelzeggende symboliek van het zwarte schaap in de familie. Zij droeg de trui voor het eerst tijdens Windsor Polo in 1981 vier maanden na de aankondiging van haar huwelijk met prins Charles. De trui werd onlangs opnieuw in productie genomen.

 

“Dankzij extra ondersteuning van Nationale-Nederlanden is het ons gelukt deze creaties naar Nederland te halen en toe te voegen aan deze toch al spectaculaire modetentoonstelling”, aldus Benno Tempel, directeur Kunstmuseum Den Haag.

‘I don’t go by the rule book. I lead from the heart, not the head’ – Diana, Princess of Wales

Prinses Diana was een waar stijlicoon en is dat vandaag de dag – 26 jaar na haar overlijden – nog altijd. Door haar authentieke persoonlijkheid en warme contact met mensen groeide zij tijdens haar leven uit tot ‘the people’s princess’ of ‘Queen of people’s hearts’. In de media stond haar garderobe continu in de spotlights. Alles wat de prinses aantrok, werd meteen een trend. Dus ook al werd zij zelf niet graag een ‘icoon’ genoemd, ze was het wel degelijk.

Karl Lagerfeld voor Chanel Jasje en ceintuur Parijs, ca. 1990 Gecombineerd met rok van Escada, ca. 1900 Bruikleen The Princess Diana Museum

 

 

In Royals & Rebels zijn twee van haar outfits te zien. Een zwarte Chanel ‘dress jacket’ is een ontwerp van Karl Lagerfeld van rond 1990. Het is een typisch voorbeeld van ‘power dressing’ waarmee prinses Diana sterk wordt geassocieerd. Zij droeg dit Chanel-jasje bij meerdere gelegenheden tussen 1990 en 1993, waaronder de begrafenis van haar vader en die van haar grootmoeder. Een letterlijk schitterende cocktailjurk is ontworpen door de Britse Catherine Walker. In 1997, het jaar van haar overlijden, veilde Lady Di een deel van haar garderobe en deze jurk is speciaal voor de prinses gemaakt voor de gala preview. De cocktailjurk is gemaakt van zijde en geborduurd in reliëf met rozen en blaadjes met zilverdraad en ontelbare strass-steentjes.

Als partner van Kunstmuseum Den Haag maakt Nationale-Nederlanden de tentoonstelling Royals & Rebels mede mogelijk. “Toen het museum de kans kreeg om deze unieke outfits van Prinses Diana toe te voegen aan de tentoonstelling hebben we niet lang hoeven na te denken en extra steun toegezegd. Deze unieke outfits maken de tentoonstelling nog indrukwekkender en we hopen dat heel Nederland ze komt bewonderen. Ook wij zullen ons daarvoor inzetten met een uniek programma tijdens het NN Kunstfestival.”, aldus Paul Schuiling, adviseur culturele partnerships Nationale-Nederlanden.

Prinses Diana gekleed in een cocktailjurk door Catherine Walker bij veilinghuis Christie’s bij de aankondiging van de veiling van een deel van haar garderobe voor het goede doel, Londen, 2 juni 1997

 

 

Zwart schaap

Lady Diana maakte slim gebruik van de obsessieve media-aandacht voor haar kleding door haar outfits in te zetten als een code om discrete boodschappen over te brengen aan het publiek. Een voorbeeld dat achteraf iconisch bleek, was de Warm & Wonderful-trui uit het begin van de jaren 1980, waarvan eenzelfde exemplaar aanwezig is in de collectie van Kunstmuseum Den Haag, tevens te zien in de tentoonstelling. Tegen de rode achtergrond met rijtjes witte schapen springt één zwart schaap in het oog. Gezien de worstelingen van de prinses spreekt de boodschap voor zich. De trui is nog steeds zó in trek dat het merk een geactualiseerde versie heeft uitgebracht met de naam ‘Diana Edition’. Het originele exemplaar kwam onlangs boven water en wordt dit najaar geveild. Het is een passend ontwerp voor een eigenzinnige en rebelse royal, die zelf zei: ‘I am a free spirit. Some don’t like that, but that’s who I am.’

 

 

 

 

 

Comments are closed.