Onweersbuien en afnemende hitte in Europa

Het noorden van Frankrijk en delen van Duitsland krijgen te maken met stevige onweersbuien. Het gebied waarin buien ontstaan trekt komende dagen richting het zuiden van Europa en tegelijk neemt de hitte af. Vooral in het zuiden van Spanje en in Griekenland blijft het droog en tropisch warm.

 

Frankrijk: onweersbuien, temperatuur flink omlaag

Het midden en zuiden van Frankrijk zucht onder extreme hitte en geldt code oranje. In een groot gebied dat 19 departementen beslaat, geldt code rood met temperaturen die oplopen naar 38 tot lokaal 42 graden.

 

 

In het noorden van het land is het ‘gewoon heet’ met in Parijs zo’n 31 graden. En aan de noordwestkust is het in Boulogne 23 graden. Dat de extreme hitte het noorden bespaard blijft is fijn, maar juist in dit deel van het land ontstaan enkele stevige regen- en onweersbuien. Ook hagel en zware windstoten zijn daarbij mogelijk. Het zal lang niet overal tot buien komen, dus vakantievierders kunnen de buien ook bespaard blijven.

 

 

In het zuiden van het land geldt aanvankelijk een onweerswaarschuwing voor de Alpenregio, maar op vrijdag en in het weekend kunnen op meer plaatsen in het zuiden stevige onweersbuien ontstaan. Deze luiden ook de overgang in naar koeler weer. Vrijdag doet de temperatuur al een stap omlaag en wordt het alleen in het zuidoosten warmer dan 35 graden. In het weekend koelt het verder af naar zo’n 18 tot 24 graden op zondag. Alleen aan de zuidkust en op Corsica is het warm met zondag nog steeds 26 tot 31 graden.

Duitsland kans op stevige onweersbuien

Ook het zuiden van Duitsland heeft te maken met tropische temperaturen en daar geldt een hittewaarschuwing. Met 30 tot 34 graden is de temperatuur niet zo extreem als in Frankrijk. In de loop van de dag kunnen in het westen, grofweg in het gebied tussen Keulen en Stuttgart, stevige onweersbuien ontstaan en deze trekken richting het noordoosten.

Wel of niet fietsen in Duitsland vandaag?

Vrijdag wordt het in het zuiden nog een keer tropisch en ook in Berlijn wordt het 30 graden. Verspreid over het land ontstaan verschillende regen- en onweersbuien en volgt verkoeling. In Radolfzell am Bodensee is het dit weekend erg wisselvallig met veel bewolking en buien. De temperatuur daalt naar 19 graden op zondag. In totaal kan helemaal in het zuiden van Duitsland tientallen millimeters regen vallen. Ook na het weekend is het nog vrij koel met regelmatig neerslag. In de loop van de week knapt het weer op en zijn er ook droge en zonnige perioden. Het wordt dan ook een paar graden warmer.

Hitte en veel regen in Alpen

In Zwitserland is het heet met in de grote steden 30 tot 36 graden. Ook hoog in de bergen is het veel warmer dan normaal. Er zijn flinke zonnige perioden, maar in de loop van de dag ontstaan enkele onweersbuien. Daarna volgt nog één tropische dag en opnieuw komen regionaal regen- en onweersbuien voor. In het weekend trekken veel wolkenvelden en buiengebieden over het land. Vooral zondag kan het in het zuiden en oosten van het land langere tijd regenen. Op sommige plaatsen in de bergen kan dit weekend 30 tot 50 mm regen vallen, maar ook hogere waarden van 80 mm zijn niet uitgesloten. Het vooruitzicht naar volgende week laat regelmatig buien zien, maar er zijn ook droge perioden met zon.

In delen van Oostenrijk houdt de tropische warmte iets langer aan dan in Zwitserland. Zaterdag wordt het in delen van Stiermarken, Burgenland en de omgeving van Wenen nog een keer 30 tot 33 graden. In de rest van het land is het met 23 tot 27 graden minder warm en daar komen de meeste buien voor. Zondag lijkt ook in de rest van het land een einde te komen aan de hoge temperaturen. In het westen is het in de lagere dalen dan een graad of 20 en in Wenen is het dan zo’n 27 graden. Ook dan worden enkele buien verwacht.

Zuid-Europa langer heet

In het zuiden van Europa duurt het langer voordat de temperatuur echt omlaag gaat. In het zuiden van Spanje is het regionaal 40 tot 44 graden en volgende week is het met 32 tot 37 graden alleen minder heet. Er ontstaan buien, maar deze beperken zich grotendeels tot het noorden en oosten van het land.

In Italië lijkt de temperatuur begin volgende week beter te dalen. In Bologna is het nog enkele dagen 38 graden en wordt het volgende week 26 graden. In Firenze daalt de temperatuur van 41 naar 27 graden. In het noorden van Italië komen dan onweersbuien voor. In het zuiden van het land blijft het volgende week overwegend droog en warm met 28 tot 31 graden. Ook in Griekenland houdt de hitte aan en worden weinig buien verwacht. Momenteel is het daar 30 tot 37 graden en de temperatuur lijkt komende week hooguit een paar graden te dalen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.