De beste cooling down tips voor zomerse dagen in Luxemburg

Ook in Luxemburg doet de zon vaak goed haar best en kunnen de temperaturen in de zomer oplopen. Voor de meeste vakantiegangers in het groothertogdom is dat geen probleem. Zoek je liever wat verkoeling in Luxemburg, dan vind je die hier: de tien beste cooling down tips op een rij.

1. Ga ondergronds: de Stolzembourg Kopermijn

In de Stolzembourg Kopermijn is afkoelen een eitje. Je treedt hier simpelweg in de voetsporen van de mijnwerkers die hier vooral eind achttiende en begin negentiende eeuw actief waren. Ondergronds dus.

De bodem was hier ook voor die tijd al rijk aan koper. Al ruim 500 jaar worden de ertsaders van de Klangbaach bewerkt. Tegenwoordig is de mijn in Stolzenbourg in de noordelijke regio Éislek opengesteld voor publiek en kun je zelf een kijkje nemen. Helm op en gaan.

 

 

2. De natuur van Luxemburg

Op zoek naar een beetje schaduw? Dat komt in de bossen van Luxemburg helemaal goed. Vooral de noordelijke regio’s Éislek en Mullerthal zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Er liggen hier diverse wandelroutes, waaronder bijvoorbeeld een etappe van de Éislek trail bij Gilsdorf. Als je geluk hebt, waait er een zacht briesje, terwijl je jezelf koel houdt onder het dichte bladerdak van de bomen. Onderweg kom je vaak kabbelende beekjes tegen voor wat extra verkoeling. Als je actief gaat wandelen, probeer dan de heetste uren van de dag te vermijden.

 

 

3. De Kazematten in Luxemburg Stad

Ben je de zon in de Luxemburgse hoofdstad even helemaal zat, duik dan de wondere wereld van de kazematten in: de ondergrondse militaire vestingsgordel. Sinds de heropening van de Pétrusse Kazematten kun je deze bezoeken via een audiovisuele rondleiding. Je wandelt door de ondergrondse gangen van de hoofdstad, waar het motto ‘Rocks coming to life’ wel heel dichtbij komt. Ook de Bockkazematten zijn een bezoek waard. Deze staan bekend als een van de mooiste rotstoppen van Europa. Geniet hier van de spectaculaire panoramische uitzichten over de stad.

4. Boottocht over de Moesel

Een verkoelend boottochtje over de Moesel is altijd fijn op een zonnige dag. Je kunt natuurlijk opstappen op een van de rondvaartboten of je vaart zelf… Dat kan in de elektrische bootjes die je huurt bij Navitours. Deze nieuwe activiteit start in de haven van Remich. Je mag de elektrische bootjes besturen zonder vaarbewijs en er passen maximaal 8 personen in een boot. Ideaal uitstapje met vrienden of familie.

5. De schoonheid van Hunnebour

Koel af bij Hunnebour. Je wandelt ernaartoe via de een van de routes van de Guttland Trails. De Hunnebour wordt geassocieerd met veel legendes. Attila de Hun zou hier zijn paarden hebben laten drinken toen hij in de vijfde eeuw op zijn plunderexpeditie door West-Europa was. Bovendien zou het water van de bron geneeskrachtige eigenschappen hebben. Tegenwoordig is de Hunnebour een populaire plek om te picknicken. De bankjes rond het water nodigen voor een pauze. Nieuw zijn de stapstenen om met je voeten in het water te stappen.

6. Een verfrissende duik

Verkoeling in het water is altijd een goed idee op een warme dag. Dat kan op verschillende plekken in Luxemburg. Bij het meer van Echternach in de regio Mullerthal is er veel te doen op, om of in het water. Zwemmen is pas sinds kort toegestaan. Je kunt veilig zwemmen in het afgezette zwemdeel vlakbij de jeugdherberg, op Adventure Island. De zwemzone is geopend tussen mei en september. Maar er is meer. Je kunt een SUP of waterfiets huren of je hengel uitgooien (mits je een visvergunning hebt). Rond het meer ligt 375ha bos, waar verschillende wandelroutes doorheen lopen.

Of stap in een kano tussen Dillingen en Echternach voor een tochtje over de Sauer. Iets zuidoostelijker vind je Baggerweieren in Remerschen waar je het hele jaar door terecht kunt voor waterplezier. Veel zwemmers weten deze plek te vinden op zomerse dagen. Er is hier ook een speciaal hondenstrand te vinden.

7. De mijnindustrie bekijken in het Martelange Slate Musée

Ontdek de fascinerende ondergrondse wereld in het Martelange Slate Musée in het oosten van Luxemburg. Hier kun je ondergronds in de mijn ‘Johanna’. Met een gids ga je op pad en krijg je een kijkje achter de schermen van het mijnwerkersleven. In het bijbehorende museum kun je alles te weten komen over de mijnindustrie.

8. De molen van Beckerich in D’Millen

Leuk uitstapje voor het hele gezin. De molen van Beckerich bestaat uit drie verschillende gebouwen. De voormalige schuren en stallen, waarin naast een aantal vergaderzalen het leuke restaurant Andermillen met een ruim terras te vinden is. De voormalige molenaarswoning, waar het molenmechaniek nog te zien en inmiddels omgebouwd is tot een gezellig café, de Millespënnchen. En tot slot de compleet gerenoveerde voormalige houtzagerij Waxweiler met all originele houtbewerkingsmachines. Ook rondom de molen is genoeg te zien en te beleven. De molen ligt prachtig in de natuur met diverse wandelroutes in het gebied.

9. Chillen in Luxemburg Stad

Bij een bezoek aan Luxemburg Stad denk je niet meteen aan het strand. Maar het Place du Theatre middenin de hoofdstad verandert in de zomermaanden wel degelijk in een stadsstrand. Hier ligt 350m2 zand, compleet met standstoelen en parasols. Ideaal om even pauze te nemen tijdens je stedentrip. Het stadspark Merl-Belair in Luxemburg Stad is ook een goede plek om even af te koelen tijdens een warme dag. Vooral als je met kleine kinderen op pad bent, want je vindt hier niet alleen grote grasvelden om lekker te zitten, maar ook een heerlijke speeltuin.

10. Museumbezoek in de Minett

De Minett regio staat bekend om z’n historie met ijzerertsindustrie. Hier valt in de hele regio nog veel van terug te zien. Niet alleen in de natuur – die bekend staat als het land van de rode aarde – maar ook in de musea in de regio. In Rumelange vind je het Nationaal Mijnen Museum, waar je een kijkje kunt nemen in de (koele!) mijngangen. Ook in Ellergron bij Esch-sûr-Alzette kun je de mijn in via het Museum of the Cockerill Mine. In de Cockerill (Katzenberg) mijn krijg je niet alleen veel te horen over de geschiedenis van de mijnindustrie, je kunt hier ook fossielen en bijzondere mineralen bekijken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.