Bezoek het Loy Krathong-festival in Thailand in 2023

Het Thaise Loy Krathong-festival is een feestelijk waterspektakel. Dit soort festivals zijn typisch voor landbouwculturen in rivierdelta’s. Bij volle maan in de twaalfde maanmaand en meestal in november, eren de Thais de rivieren. Dankzij het recente regenseizoen staat het water in de rivieren hoog, wat het leven van de Thaise boeren beter maakt.

Manden op het water

In 2023 vindt het festival Loy Krathong, wat ‘drijvende bloemenmanden’ betekent, op 27 november plaats. De Thaise inwoners maken manden van bananenbladeren en vullen deze met verse bloemen, een wierookstokje en een kaars. Deze mand wordt vervolgens ter ere aan de godin van het water, Khongkha, als een bootje op rivieren en meren gezet. De Thaise Khongkha is vergelijkbaar met de Indiase watergodin Ganga, die haar naam schonk aan de Indiase rivier de Ganges. Bezoekers bewonderen de glinsterende kaarslichtjes op het water, de voor de gelegenheid verlichte tempels en monumenten en het sierlijke vuurwerk. Loy Krathong staat niet voor niets bekend als het ‘lichtfestival’ en een van de mooiste feesten in Thailand.

 

 

Volgens oude verhalen komt Loy Krathong uit Sukhothai, dat in die tijd (13e-15e eeuw) de eerste hoofdstad van het koninkrijk Siam was. Het Sukhothai Historical Park is daarom de beste plek om het festival te beleven. Nergens is het feest authentieker en spectaculairder dan hier. Bezoekers beleven licht- en geluidsshows, historische optredens en het loslaten van de mandjes op het meer voor de prachtige ruïnes van het koninklijk paleis. Ook op andere plekken wordt het festival groots gevierd. In Bangkok wordt Loy Krathong gevierd langs de Chao Phraya-rivier en haar zijrivieren. In Ayutthaya wordt het festival met uitzicht op de wereldberoemde tempels gevierd aan de oevers van de Chao Phraya-rivier. Het festival wordt overal waar belangrijke rivieren stromen gevierd.

 

 

Yipeng in Chiang Mai

In het noorden van Thailand, zoals in Chiang Mai, wordt een variant genaamd Yipeng gevierd. Yipeng is het festival van de volle maan in de tweede maand van de Lannakalender. Waar in centraal Thailand bloemenmanden worden uitgezet, laten de mensen in het noorden papieren lantaarns opstijgen. Hiermee eren ze niet alleen de godin van het water, maar ook de geesten van hun voorouders. De vele lichtjes in de hemel zijn minstens zo betoverend als de lichtjes in het water. Dit festival kan niet te groot gevierd worden, omdat de lampionnetjes problemen voor de luchtvaart en natuurbranden kunnen veroorzaken. De kaartjes voor deze vieringen zijn erg populair. Reserveer je entree snel, want je mag de lampionnen niet zelf aansteken buiten de toegestane gebieden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.