Het festival of “Sounds of the Dolomites” keert terug

Het Sounds of the Dolomites Festival keert van 23 augustus tot 1 oktober terug naar de Noord-Italiaanse regio Trentino. De concerten en optredens die tijdens het festival in de Dolomieten gegeven worden zijn alleen te voet toegankelijk voor zowel publiek als muzikanten.

Nieuw aan deze editie van het festival is niet een bepaalde artiest of project, maar een manifest waarin in dertien punten wordt uitgelegd wat de toeschouwers te wachten staat tijdens deze ervaring die al 28 jaar plaatsvindt in de Dolomieten van Trentino. De dertien punten die het festival samenvatten zijn: ‘luisteren’, ‘Dolomieten’, ‘klanken’, ‘open ruimtes’, ‘stilte’, ‘licht’, ‘hooglanden’, ‘wandelen’, ‘betrokkenheid’, ‘delen’, respect’, ‘traditie’ en ‘toegankelijkheid’. Deze woorden vormen een manifest dat uitlegt waar het festival voor staat.

 

 

Het is misschien makkelijker om The Sounds of the Dolomites te beschrijven aan de hand van wat het ‘niet’ is. Het festival is niet gemakkelijk; zowel de artiesten als het publiek moeten naar de locatie van het optreden wandelen. De optredens zijn ook niet gewoon; elk jaar klinken er nieuwe ideeën en geluiden over de paden en langs de bergen en worden er nieuwe locaties en landschappen toegevoegd aan de route. De unieke connectie tussen artiesten, publiek en natuur is een aspect dat door de jaren heen constant blijft. Dit jaar bestaat het festival uit 17 evenementen van 23 augustus tot 1 oktober, waardoor toeschouwers de kans krijgen om samen met vooraanstaande muzikanten de wisseling van de seizoenen in de bergen te ontdekken.

Op woensdag 23 augustus, in Malga Tassulla in Val Nana aan de voet van de berg Peller in de Brenta Dolomieten, wordt het festival geopend met een concert van Erlend Øye en La Comitiva. Øye, een vertegenwoordiger van Kings of Convenience van de New Acoustic Movement, zal Scandinavische muziek combineren met mediterrane klanken. Daarmee wordt nieuwe en bijzondere muziek gecreëerd die deels is geïnspireerd door de muziekstijlen en instrumenten van Zuid-Italië. Twee dagen later, op 25 augustus bij de meren van Bombasel in de ongerepte Lagorai berggroep, viert het festival de terugkeer van de Amerikaanse trompettist Dave Douglas, die 20 jaar geleden ook op het festival optrad. Dit jaar presenteert hij zijn album Mountain Passages, een compositie van 13 stukken geïnspireerd door de landelijke en Ladinische cultuur, waarmee zijn muziek precies aansluit bij de sfeer van het festival.

Op 28 augustus op Prati Col in Val Canali zal de veelbelovende jazzartiest Tatiana Eva Marie samen met de Avalon Jazz Band het publiek meenemen op een reis door de muziek van Django Renhardt. De volgende op het programma is Frida Bollani Magoni, een zeer getalenteerde Italiaanse artieste, die tijdens haar optreden omringd zal zijn door het indrukwekkende landschap van Val Brenta.

Klassieke muziek

Klassieke muziek voert de boventoon tijdens een van de hoogtepunten van het festival, de Sunrise of the Dolomites, een spektakel dat op 1 september terugkeert naar Col Margherita in de Fassa Dolomites. Het concert bij zonsopkomst is elk jaar een absoluut hoogtepunt. Dit jaar zal Mario Brunello een concert geven, begeleid door een Pools Cellokwartet dat bestaat uit vier vooraanstaande cellisten.

Het programma gaat verder op 8 september op een van de nieuwe locaties van het Festival, Sagron Mis, met een concert van Le Petite Écurie, een ensemble van vijf hobo’s die een mix van hedendaagse en traditionele muziek ten gehore zullen brengen op instrumenten die uit de tijd van de barok komen. Op 17 september treedt de Tsjechische violiste Iva Bittova op in Passo Lavazè, terwijl op 21 september in Rifugio Roda di Vaèl het historische Quartetto della Scala – heropgericht opgericht in 2001 door vier jonge leden van het Theaterorkest – te horen zal zijn. Vrijdag 22 september treedt de jonge gevierde cellist Edgar Moreau op in Vallesinella Bassa.

 

 

Het trio Wielder, Gansch en Paul, solisten van de beroemde Mnozil Brass, zullen de jazzmuziek vertegenwoordigen op het festival met een optreden op 12 september op Monte Agnello. Na dit optreden volgt een eerbetoon aan een van ‘s werelds grootste componisten van soundtracks voor films, Ennio Morricone. Luciano Biondini en Rosario Giuliani brengen dit eerbetoon op 14 september op Col Bel op Buffaure in de Fassa Dolomites, waar de onvergetelijke melodieën van de maestro nieuw leven worden ingeblazen. Een tweede eerbetoon aan een andere grote Italiaanse artiest, singer-songwriter Pino Daniele, wordt op 19 september uitgevoerd in Villa Welsperg in Val Canali. Dit eerbetoon, met de toepasselijke naam ‘The sky is full of stars’, wordt uitgevoerd door het duo Fabrizio Bosso en Julian Oliver Mazzariello.

Musical Theater gaat op 6 september de bergen in naar de Canvere berghut boven Bellamonte; ‘Polymer, a plastic puppet’ is een op muziek geschreven sprookje van de Italiaanse acteur en schrijver Giobbe Covatta. Het verhaal geeft een eigentijdse draai aan Pinokkio en behandelt de klimaatcrisis en de vervuiling van de planeet. Singer-songwriter Jack Savoretti geeft op 16 september een concert in de Brenta Dolomieten in de Andalo berghut, een nieuwe locatie van het festival.

 

De leukste hotspots in Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

De Fassa Dolomieten vormen het decor voor een ander hoogtepunt van het festival, Trekking dei Suoni, dat van 22 tot 24 september plaatsvindt. Drie uitzonderlijke muzikanten, Paolo Fresu, Daniele Di Bonaventura, Pierpaolo Vacca – begeleid door conservatoriumstudenten Giulio Ferraro en Giosue Mazzei – zullen de deelnemers vergezellen op een driedaagse tocht om onderweg adempauze te bieden door middel van muziek. Het hoogtepunt van de tocht is een live concert van ‘Tango Macondo’, een show van muziek en poëzie geproduceerd door het Stabile di Bolzano. Dit concert wordt gegeven in de Rifugio Contrin, een van de traditionele berghutten van Trentino, aan de voet van de Marmolada.

Zangeres, songwriter en icoon van de Italiaanse muziekscene, Carmen Consoli, zal de hoofdrol spelen in het slotconcert, I Suoni delle Dolomiti. Carmen treedt op 1 oktober op in Camp Centener boven Madonna di Campiglio, waar de herfst zijn kleuren laat zien. De Sounds of the Dolomites is een cultureel en ecologisch toerisme- en communicatieproject bedacht en gecureerd door Trentino Marketing in samenwerking met de Aziende per il Turismo della Val di Fassa, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Passo Rolle, Primiero en Vanoi, Val di Non, Madonna di Campiglio en Dolomiti-Paganella en met medewerking van SAT, Associazione Rifugi, MUSE, Guide Alpine del Trentino, Soccorso Alpino del Trentino en Croce Rossa del Trentino. De artistieke leiding is in handen van Mario Brunello.

 

 

 

 

 

Comments are closed.