Central is het beste restaurant ter wereld volgens de lijst The World’s 50 Best Restaurants 2023

Voor het eerst in de geschiedenis van The World’s 50 Best Restaurants ligt het beste restaurant ter wereld in Latijns-Amerika, en wel in Peru. De eerste plaats van Central toont aan dat de Peruaanse gastronomie zich verder aan het positioneren en versterken is op wereldniveau.

“Het gaat niet over de beste zijn, maar over houden van wat je doet”, zei chef-kok Virgilio Martínez trots tijdens zijn toespraak in het Palau de les Arts in de Spaanse stad Valencia.

 

 

Pía León, de chefkok van Kjolle en partner en echtgenote van Martínez, betrad ook het podium om het publiek te bedanken voor de prijs. “We hebben heel hard gewerkt. We kijken altijd terug, zien de stappen die we hebben genomen en denken na,” zei ze.

 

 

Deze prestatie valt samen met de recente release van “Virgilio”, een Netflix-documentaire die zijn leven, zijn gastronomische benadering en zijn carrière belicht. In 2008 opende Martínez Central in Lima met de visie om een culinaire ervaring te creëren gebaseerd op Peruaanse ingrediënten en technieken. Terwijl zijn concept zich ontwikkelde, stelde hij een menu samen dat de gasten langs 15 Peruaanse ecosystemen leidt, ingedeeld op hoogte. Elk gerecht benadrukt de oorsprong van de ingrediënten, van Valle Seco (garnalen, loche pompoen en avocado) tot Agua Amazónica (pacu vis, watermeloen en cocablad).

De ranglijst van The World’s 50 Best Restaurants is een selectie die sinds 2002 wordt gemaakt door het Britse tijdschrift Restaurant. Een panel van meer dan duizend gastronomische experts neemt deel aan het proces middels een gestructureerd en gecontroleerd stemsysteem.

Gastronomisch toerisme naar Peru

Vanuit PROMPERÚ, het Verkeersbureau van Peru, wordt de Peruaanse keuken gepromoot als een essentieel onderdeel van de toeristische industrie. Om zo de stroom van internationaal gastronomisch toerisme te vergroten door het promoten van ervaringen en toeristische producten met de Peruaanse keuken.

De promotie van de gastronomie betrekt alle actoren in de productieketen, herwaardeert de multiculturele identiteit en enorme biodiversiteit en stelt Peru zich in staat te promoten als een ongeëvenaarde toeristische bestemming met een grote toegevoegde waarde met hun keuken.

Vanuit PROMPERÚ wordt de gastronomie ook gepromoot via sector merken zoals Pisco, Spirit of Peru; Cafés del Perú, en Super Foods Peru, die het Peruaanse export aanbod internationaal stimuleren. De Peruaanse gastronomie is één van de belangrijkste motivaties voor buitenlandse toeristen om het land te bezoeken. Reizigers die geïnteresseerd zijn in de Peruaanse keuken geven meer uit dan de gemiddelde toerist en blijven langer in het land. Er wordt voorspeld dat tegen 2023 bijna 300.000 buitenlandse toeristen Peru zullen bezoeken die graag de Peruaanse gastronomie willen ervaren. Deze toeristen zijn voornamelijk millennials (54%) en Generatie X (21%) en komen uit Latijns-Amerikaanse landen, maar ook uit de Verenigde Staten en Spanje.

 

 

 

 

 

Comments are closed.