Nederlanders onderschatten de kosten van onverwachte terugreis van vakantiebestemming naar huis

Slechts 15% van de Nederlanders sluit een reisverzekering vooral af vanwege de kosten voor het vervoer naar Nederland als ze niet meer zelf kunnen terugreizen. Ook schatten ze deze repatriëringskosten lager in dan ze in werkelijkheid zijn.
Voor koffers is reizen ook gevaarlijk

Dat blijkt uit een onderzoek onder vakantiegangers naar de kennis over het belang van een reisverzekering, dat Nationale-Nederlanden in juni samen met marktonderzoeksbureau Norstat heeft uitgevoerd onder 1026 Nederlanders.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de financiële gevolgen zijn flink. Ter illustratie: een vlucht van Turkije naar Nederland inclusief medische begeleiding kost zo’n € 15.000. Slechts 5% van de Nederlanders geeft aan dat dit meer zou kosten dan € 10.000, terwijl 57% denkt dat de kosten minder waren dan € 2.500. Afhankelijk van het land en de situatie kunnen repatriëringskosten fors oplopen. Een intercontinentale repatriëring met een ambulancevliegtuig kan variëren van circa € 40.000 tot zelfs € 175.000.

 

 

“De kosten zijn erg afhankelijk van de situatie: waar het vliegtuig vandaan moet komen, waar het naartoe moet, maar ook welke artsen en apparatuur er mee moeten op een vlucht. Gelukkig komen de hele ernstige gevallen slechts een paar keer per jaar voor”, aldus Jeroen Gildemeijer, senior schadebehandelaar Reisverzekeringen bij Nationale-Nederlanden.

 

 

Verder denkt 32% van de Nederlanders dat het vervoer per ambulance deels of volledig uit de basis zorgverzekering wordt vergoed. Dat is niet het geval. Als je tijdens een verblijf in het buitenland ziek wordt of een ongeluk krijgt, worden deze kosten vergoed vanuit een reisverzekering. Deze kosten kunnen dus fors oplopen. In sommige gevallen vergoedt de aanvullende dekking van de zorgverzekering deze kosten ook.

Reisverzekering afsluiten: de belangrijkste redenen

Medische kosten, zoals voor een ziekenhuisopname in het buitenland, scoren met 41% hoog als primaire reden voor Nederlanders om een reisverzekering af te sluiten. Op de tweede plaats staat schade aan bagage of diefstal of verlies van bagage (30%). Van alle Nederlanders sluit 15% een reisverzekering af vanwege de kosten voor het vervoer naar Nederland omdat ze niet meer zelf kunnen terugreizen. Ten slotte noemt 8% van de respondenten de hulp van een alarmcentrale als reden om een reisverzekering af te sluiten en geeft 6% een andere reden aan.

Nederlanders goed verzekerd op reis, maar niet tegen onverwachts annuleren

Van alle respondenten die een vakantie hebben geboekt, heeft 79% een reisverzekering afgesloten of gaat dat nog doen. Van deze groep blijft 24% in Nederland, gaat 61% binnen Europa en 15% buiten Europa op reis. 21% gaf aan geen reisverzekering te hebben afgesloten en is dat ook niet van plan. Van deze laatste groep gaven de respondenten als reden dat men de reis geen groot risico vindt (32%), dat men de kosten zelf wel kan betalen als er iets gebeurt (22%) en dat de zorgverzekering de medische kosten op reis dekt (43%). 3% gaf een andere reden aan waarom zij geen reisverzekering af hebben gesloten. Hoewel Nederlanders goed verzekerd op reis gaan, is een annuleringsverzekering minder populair. Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft deze verzekering niet. Vooral twintigers lijken de annuleringsverzekering niet nodig te vinden: 73% van de respondenten van 24 tot 29 jaar heeft deze niet afgesloten, tegenover slechts 27% van de 60-plussers.

Belang van een goede reisverzekering

Nationale-Nederlanden deed onderzoek onder vakantiegangers naar kennis over het belang van een reisverzekering uit zorg dat Nederlanders zich mogelijk niet altijd realiseren hoe snel de medische kosten en de repatriëringskosten kunnen oplopen. Met een basis zorgverzekering worden ziekenhuiskosten weliswaar vergoed, maar daarbij gaat de zorgverzekeraar uit van wat een behandeling in Nederland kost. Dat kan betekenen dat je de kosten bovenop het Nederlandse tarief moet bijbetalen, bijvoorbeeld in dure landen – zoals de Verenigde Staten en Zwitserland – of voor privéklinieken. Ook kun je gewond raken of ernstig ziek worden, met als gevolg dat je alleen met een ambulancevliegtuig of ambulance naar Nederland kan worden teruggebracht. Een arts moet dan beslissen of je vervoerd kan en mag worden. Wie ziek of gewond is, mag bovendien niet zonder medische begeleiding worden vervoerd.

 

 

 

 

 

Comments are closed.