Zwemmen in een vulkaan en andere activiteiten in de Vulkaneifel

Het is nog maar zo´n 10.000 jaar geleden dat de laatste vulkaan hier uitbarstte. In het prachtige landschap van de Vulkaneifel en het Gerolsteiner Land zijn nog volop sporen te vinden van dit ‘vurige’ verleden: 350 kleine en grote vulkanen, maren en talrijke bronnen met mineraalwater.

Wandel door de geologische geschiedenis van de aarde in de net geopende Ulmener Maar Stollen; neem een verfrissende duik in een vulkaankrater of maak een grottentocht. Deze streek die zo lekker dichtbij Nederland ligt, biedt volop activiteiten en avontuur voor jong en oud.

Wandel langs de geschiedenis van de aarde

De nieuwe Ulmener Maar Stollen maakt het mogelijk om de geologische geschiedenis van de aarde van heel dichtbij te beleven. De oude, gerestaureerde tunnel verbindt het Ulmener Maar met de Jungferweiher en is een soort dwarsdoorsnede van een vulkaan. Als je goed kijkt kun je al wandelend door de 120 meter lange tunnel verschillende sedimentlagen ontdekken die getuigen van het vulkanische verleden van de streek. Als je de tunnel vanaf de Jungferweiher betreedt word je meteen verrast door een artistieke graffiti, die het ontstaan van een maar verbeeldt. De tunnel is gratis toegankelijk en rolstoelvriendelijk. De Ulmener Maar Stollen maakt deel uit van de Ulmener Entdeckertour, een 3,7 km lange ontdekkingsreis met boeiende verhalen.

 

 

Zwemmen in een vulkaankrater

Een verfrissende duik nemen in een rond kratermeer, voor deze bijzondere belevenis moet je in de Vulkaneifel zijn. Deze ‘maren’ worden ook wel de ogen van de Eifel genoemd. Door enorme vulkanische explosies zijn cirkelvormige bassins ontstaan die soms gevuld zijn met water. Het natuurgeweld heeft een prachtig landschap achtergelaten. In een aantal van deze kratermeren kun je zwemmen. Het Schalkenmehrener Maar bij Daun bijvoorbeeld of het Gemündener Maar zijn geweldige zwemplassen in een heerlijk landschap.

Bergaf van de Vulkaneifel naar de Moezel

De Maare-Mosel-Radweg is erg populair, ook bij gezinnen met kinderen. De 58,5 km lange fietstocht volgt een voormalige spoorlijn en er zijn maar weinig hoogteverschillen. De enige uitdaging is de beklimming van het viaduct bij Daun. Onderweg fiets je door een van de langste fietstunnels van Duitsland. Geniet van heerlijke vergezichten, beukenbossen, de glinsterende maren en het idyllische riviertje de Lieser. Vanaf Bernkastel-Kues aan de Moezel brengt de fietsbus je terug naar Daun.

Een via ferrata voor ervaren klimmers

De BurgenKlettersteig Manderscheid bij de burchtenstad Manderscheid biedt alles voor een uitdagend klimavontuur: een fotogeniek plaatsje met twee burchtruïnes, een idyllisch riviertje en natuurlijk steile rotswanden. Meestal volg je het verloop van de rotsen, soms zijn er uitdagende verticale stukken te overbruggen. Voordat je bij het Kaisertempelchen mag genieten van het geweldige uitzicht op de beide burchten moet je eerst nog over de 60 meter lange hangbrug wandelen. De BurgenKlettersteig is voor ervaren klimmers. Helm, klimgordel en klimset zijn verplicht en ter plaatse ook te huur.

 

 

De klippen van het Gerolsteiner Land

Miljoenen jaar geleden een subtropische zee, nu een landschap met grillige rotsformaties. De bekendste top van deze Gerolsteiner Dolomieten is de Munterley. Vanaf de 482 meter hoge top heb je een adembenemend uitzicht over het stadje Gerolstein, het dal van het riviertje de Kyll en de Vulkaneifel. Gerolstein is bekend vanwege het gelijknamige mineraalwater. Door de vulkanische bodem bevat het water veel waardevolle mineralen. Liefhebbers van geheimzinnige grotten kunnen in het Gerolsteiner Land hun hart ophalen. Omdat basalt (gestolde lava) bijzonder geschikt was om molenstenen van te maken, werd dit gesteente hier op grote schaal gewonnen. Zo is er in de loop van eeuwen een labyrint van grotten ontstaan. Deze zijn gratis toegankelijk. Een aantal grotten wordt in de winter afgesloten, zodat vleermuizen ongestoord hun winterslaap kunnen houden.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

Overnachtingstip

Een uitstekende uitvalsbasis om de veelzijdigheid van de Vulkaneifel te ontdekken is het helemaal vernieuwde Center Parks vakantiepark in Gunderath. Er zijn verschillende soorten cottages, allemaal midden in de natuur. Alle gasten hebben gratis toegang tot het tropische zwemparadijs Aqua Mundo.

Meer informatie: eifel.info/nl

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.