Waar heb je de beste mobiele dekking tijdens je Interrail door Europa?

Ga je deze zomer op Interrail reizen met de trein? Dan is het handig om een goede mobiele dekking te hebben op de bestemmingen waar je heen gaat. Zo kun je makkelijk navigeren tijdens je reis en af en toe nog eens bijkletsen met vrienden en familie thuis. Zorg dat je de reis goed voorbereidt en kies een provider die het beste aansluit bij jouw reiswensen. Hoe je dat doet? Dat leggen we je uit.

Heb jij een goed mobiel abonnement voor Interrail?

Hoe kies je een provider?

Je kunt zelf aan de slag gaan en de websites of de klantenservice van alle Nederlandse providers langsgaan. Maar ken jij alle mobiele providers van Nederland? En tegen de tijd dat jij je lijst met providers klaar hebt is de vakantie waarschijnlijk alweer voorbij. Nog afgezien van het feit dat het vinden van het juiste mobiele abonnement dat ook optimaal is voor het buitenland erg lastig is voor een leek. En je wilt per slot van rekening gewoon lekker voorbereid op reis gaan, overal contact houden met het thuisfront, je socials updaten en zeker niet te veel betalen bij je nieuwe provider voor internet in het buitenland.

Heb je roaming?

Het gebruik van een mobiel netwerk in het buitenland heet roaming. Dat is een optie bij je abonnement die eigenlijk standaard aanstaat bij zowel prepaid als abonnementen. Je hebt 2 varianten, roaming om te bellen en gebeld te worden (en SMS’jes versturen). En je hebt data-roaming. En die is tegenwoordig het belangrijkste. Alle providers over de hele wereld hebben roaming afspraken met elkaar gemaakt. Dat betekent dat niet elke provider uit Nederland ook zomaar samenwerkt met een provider in het buitenland. Soms heb je geen 4G maar alleen 2G (alleen bellen) of 3G. Let hier dus goed op, bij je mobiel abonnement vergelijken.

Heb jij data roaming in je abonnement?

 

Dan is er nog de kwestie van ‘gratis roamen’ in de Europese Unie. Dat wil zeggen: sinds 2017 kun je in EU-landen het tegoed van je Nederlandse abonnement gebruiken. De regel maakt reizen binnen de EU een stuk makkelijker, maar bij nader inzien ligt het iets complexer. Suzan Samson, telecom expert bij Independer, legt uit: “Het lastige is dat er grote uitzonderingen bestaan per provider over welke landen er wel of niet binnen hun ‘gratis roamen’-dekking vallen. Bijvoorbeeld: alleen Vodafone rekent EU kandidaat-lidstaat Albanië als een volwaardig EU-land. Als je bij Vodafone zit kun je dus gratis roamen in Albanië, maar bij andere providers niet. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om je volledige treinreis alvast uit te stippelen en te kijken welke provider de meeste landen op je route dekt tijdens je zoektocht naar een nieuwe provider.

Heeft jouw Nederlandse netwerk 4G in het buitenland?

De meeste buitenlandse providers zullen een sterk netwerk hebben in hun thuisland. Zodat je overal kunt internetten en bellen. Maar zo goed als de dekking in Nederland is, is dat niet altijd als je ergens met de trein aan het Interrailen bent. Een GSM netwerk werkt met masten die een signaal naar je telefoon sturen. En als jij al treinend door het landschap rijdt springt dat signaal vrolijk met je mee van mast naar mast. Maar soms staat er geen mast omdat het gebied te bergachtig is, of je zit net in een dal. Dan zal vooral je 4G/internet dekking wegvallen. Als je een nieuwe provider hebt gevonden in Nederland die roaming aanbiedt met de landen waar jij gaat treinen, kijk dan op hun website naar de “coverage map” om te zien of er dekking is waar jij heen gaat. Meestal zijn dit Google Maps kaarten dus kun je eenvoudig inzoomen en je route en de dekking daar bekijken.

Controleer of je databundel groot genoeg is is

Weet jij hoeveel 1 GB is? Eigenlijk weet niemand precies wat een gigabyte is. Met belminuten is het makkelijk. Je belt 10 minuten tijdens roaming met het thuisfront of een kennis en je weet nog precies hoeveel minuten er over zijn in je belbundel. Dus stel jij ook de vraag: “Hoeveel MB verbruikt Whatsapp?” Met 1 MB (een gigabyte is 1000 MB) kun je wel 500 WhatsApp tekstberichten versturen. Anders wordt het als je prachtige foto’s gaat sturen. Wie weet passeer je een prachtig station in Art Nouveau stijl en wil je deze foto delen met al je vrienden. Dat kan wel tot 3 MB aan data kosten. Ga je lekker Instagram posts bekijken in plaats van in de trein naar buiten te staren? Dat kost je ongeveer 150-200 KB (oftewel 0,15-0,20 MB) per Instagram update.

Door Instagram scrollen kost data

Zorg ervoor dat de databundel die je kiest groot genoeg is, ook bij roaming. Kies je een bundel met onbeperkt internet in Nederland? Dan kun je als vuistregel aanhouden dat je ongeveer 40 GB per maand in andere landen binnen de Europese Unie mag verbruiken. Dit is zo bepaald door de EU een paar jaar geleden. Elke provider in Europa moet zich hieraan houden. Buiten Europa geldt deze regel niet en is de databundel vaak heel klein en duur.

 

 

Sluit data-slurpende apps af

Sommige apps lijken onbeperkt data te gebruiken. In de instellingen van zowel iPhone als een Android kun je instellen dat een app alleen maar internet toegang krijgt als je WiFi hebt. Hiermee voorkom je dat je data-roaming-bundel ineens op is. Zeker apps zoals Google Photos, Netflix en Apple TV+ verbruiken veel data. Ook de automatische backup van je telefoon en het updaten van je apps kun je beter even beperken tot “alleen via WiFi”.

 

 

Zorg voor een sterke powerbank

Internet vraagt veel van de accu van je telefoon. En zeker in de trein kun je er niet altijd vanuit gaan dat er een stopcontact is of USB laders bij je stoel. Zorg dat je een sterke powerbank koopt die je met een kabel aan je telefoon kunt hangen. Zo laadt je telefoon weer op tot ongeveer 80% en kun je weer heel wat treinkilometers maken.

Tot slot, je kunt ook altijd een lokale sim of eSim kaart kopen maar dat is meestal veel gedoe. Want hoe weet je hoeveel data je hebt bij de lokale provider? Hoe ga je de databundel updaten als deze leeg is? Ook ben je dan niet meer bereikbaar op je Nederlandse telefoonnummer. En dat geeft op reis wel een veiliger gevoel, zeker voor de thuisblijvers.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.