Wizz Air verlaagt zijn uitstoot met nog eens 11%

Wizz Air, Europa’s snelst groeiende en de ecologisch duurzaamste luchtvaartmaatschappij ter wereld1, heeft haar jaarlijks duurzaamheidsrapport gepubliceerd. In het boekjaar 2022-20232 bedroeg de CO2-uitstootintensiteit van Wizz Air 53,8 gram per passagier per kilometer. Dat is een daling van maar liefst 11% in vergelijking met het boekjaar daarvoor. Het is meteen ook Wizz Air’s laagste ooit geregistreerde resultaat tijdens een boekjaar én de beste prestatie van alle grote concurrerende luchtvaartmaatschappijen4.

Duurzaamheidsstrategie

De duurzaamheidsstrategie van Wizz Air is gebaseerd op vier pijlers: milieu, mensen, bestuur en economie. Het bedrijf werkt voortdurend aan het terugdringen zijn ecologische voetafdruk, het verminderen van de CO2-uitstoot, de ontwikkeling van zijn medewerkers, de sociaal-economische bijdrage aan de regio’s waar Wizz Air actief is, en de versterking van de corporate governance.

 

 

Wizz Air bereikte de volgende duurzaamheidsmijlpalen in het boekjaar 2022-2023:

– CO2-uitstootintensiteit van 53,8 gram per passagier per km (= een daling met 11% op jaarbasis5 en 6% ten opzichte van het pre-covid-niveau6).
– Het vlootvernieuwings- en uitbreidingsprogramma wordt voortgezet. Er werden 35 nieuwe A321neo-toestellen aan de vloot toegevoegd.
– De gemiddelde leeftijd van de vloot daalde tot 4,6 jaar. Wizz Air heeft de jongste vloot van alle Europese luchtvaartmaatschappijen met minstens 100 vliegtuigen.
– Wizz Air ondertekende akkoorden met Mabanaft/P2X Europe, OMV, Neste en Cepsa. Zij zullen in de toekomst duurzame vliegtuigfuel (SAF) aan Wizz Air leveren.
– Wizz Air investeerde 5 miljoen Britse pond in het biobrandstoffenbedrijf Firefly, en participeerde voor 50 miljoen US-dollar in CleanJoule, een in de VS gevestigde start-up voor biobrandstoffen.
– Wizz Air testte in Hongarije de SAF-toeleveringsketen in samenwerking met Neste, MOL en Budapest Airport.
– Wizz Air trad toe tot de ‘European Commission’s Alliance for Zero Emission Aviation’ en de ‘Renewable and Low-Carbon Fuels Value Chain Industrial Alliance’.
– Wizz Air werd door World Finance Magazine uitgeroepen tot ‘duurzaamste lowcostmaatschappij’ en door CAPA – Centre for Aviation tot ‘Global and EMEA Environmental Sustainability Group of the Year’.

Het personeelsbestand groeide nam toe met meer dan 2.500 medewerkers. In totaal werken nu meer dan 7.300 personeelsleden met meer dan 90 verschillende nationaliteiten voor de luchtvaartmaatschappij. De man-vrouwverhouding in de organisatie bedraagt 48-52%.

Voor meer informatie over de duurzaamheidsstrategie en -mijlpalen van Wizz Air, zie het Duurzaamheidsrapport 2023, ga naar de Wizz air site. Wizz Air heeft vorige maand een uitgebreid duurzaamheidsrapport gepubliceerd samen met het jaarverslag van de Groep. De kortere, publieksvriendelijke editie is bedoeld om het bewustzijn te vergroten en geeft de vooruitgang van Wizz Air op milieu-, sociaal en bestuurlijk gebied in het afgelopen boekjaar weer.

 

 

​Wizz Air, Europa’s snelst groeiende luchtvaartmaatschappij, heeft een vloot die 184 toestellen van de Airbus A320-reeks telt. Alle Wizz Air-vluchten worden uitgevoerd met Airbus A320’s (180 stoelen), Airbus A320neo’s (186 stoelen), Airbus A321’s (230 stoelen) en Airbus A321neo’s (239 stoelen). Tijdens het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2023, vervoerde WIZZ 51,1 miljoen passagiers. Wizz Air is beursgenoteerd op de London Stock Exchange onder de ticker WIZZ. Het bedrijf werd door airlineratings.com uitgeroepen tot een van ‘s werelds tien veiligste luchtvaartmaatschappijen. In 2019 en in 2023 werd Wizz Air door Air Transport Awards uitgeroepen tot ‘Luchtvaartmaatschappij van het Jaar’. Op de World Finance Sustainability Awards sleepte Wizz Air in 2021, 2022 en 2023 de titel ‘Most Sustainable Low-Cost Airline’ in de wacht, alsook die van ‘Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year 2022’ vanwege CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence.

 

 

 

 

 

Comments are closed.