Hier gaat de Nederlandse vakantieganger heen deze zomer

Op vakantie gaan we, de reislust van de Nederlanders blijft onverminderd groot. De reizigers die aan het hoogseizoen gebonden zijn door bijvoorbeeld schoolvakanties, hebben voor het merendeel hun reis vastgelegd. Ruim 70% heeft al een vakantie voor deze zomer geboekt. Degenen die op een last minute wachten zien de prijzen oplopen en moeten er snel bij zijn.

De ANVR heeft de resultaten van haar jaarlijkse GfK onderzoek gepubliceerd. Ruim 40% van de ondervraagden denkt in de komende 3 maanden nog een buitenlandse vakantie te boeken, vaak een strandvakantie of stedentrip. Het onderzoek laat zien dat na lichte verschuivingen direct na de corona-periode, het boekingsgedrag van de Nederlandse reiziger nu weer terug is op het niveau van voor corona. Voor meer informatie over dat onderzoek, kijk hier op de website van de ANVR voor het bericht en het onderzoeksrapport.

Waar gaat de Nederlandse vakantieganger heen?

Het merendeel van de zomervakantiegangers heeft al geboekt, welke bestemmingen zijn het meest geliefd? Uit de boekingsgegevens van TUI blijkt dat de vliegvakantie in Europa onverminderd populair is. Ook de pakketreis wint het van de losse arrangementen, het geeft de reiziger bescherming en opvang van een reisorganisatie. De top 3 is al jarenlang redelijk gelijk:

  • 1. Spanje
  • 2. Griekenland
  • 3. Turkije

 

 

De meeste Spanje-reizigers kiezen voor de Canarische eilanden, ook in de zomer. Binnen Griekenland is het viertal Kos, Kreta, Rhodos en Zakynthos het populairst. En in Turkije is Antalya verreweg de grootste bestemming met plaatsen als Side, Lara en Belek.

De vakantieganger schroomt niet om langer te vliegen, ook de verre vakanties blijven veel gevraagd met Curaçao als absolute nummer 1:

  • 1. Curaçao
  • 2. Bonaire
  • 3. Mexico (Cancun)

Curaçao wordt op enige afstand gevolgd door Bonaire en het Mexicaanse Cancun. De grootste groei zien we in Indonesië, Bali om precies te zijn. Met een groei van 340% ten opzichte van vorig jaar is het de vierde bestemming in het rijtje verre vakanties.

Wanneer de Nederlander een autovakantie boekt gaat hij naar:

  • 1. Italië
  • 2. Denemarken
  • 3. Oostenrijk

In Italië is de regio rondom het Gardameer het meest populair en in Denemarken is dat Jutland, waar vooral Billund met Legoland een grote trekker is.

Trein groeiend als vervoersmiddel stedenreizen

Je zou denken dat stedenreizigers eerder kiezen voor voor- en najaar, maar ook in de zomer worden veel city-trips gemaakt. De favoriete zomersteden zijn:

De grootste groei ten opzichte van voorgaand jaar laat Praag zien, wel 38%. Op zich niet verwonderlijk gezien de nachttrein (TUI City Express) die wekelijks naar Praag en Dresden rijdt deze zomer.

 

 

En dan toch even over de trein specifiek: treinreizen bij TUI groeien 63% ten opzichte van vorig jaar en zelfs 201% in vergelijking met zomer 2019. De Thalys is de meest geboekte treinreis. Het aandeel treinreizen binnen de city-trips groeit gestaag, van een krappe 5% in 2019 is het aandeel deze zomer 12,5%. Qua aantallen nog ver verwijderd van andere vervoersvormen, maar de toenemende belangstelling is duidelijk te merken.

Thalys-trein

Wat is er nog voor de last minute boekers?

Daar waar last minutes voorheen de koopjesprijzen opleverden, is er de laatste jaren juist sprake van een oplopend prijsniveau dichter op de vertrekdatum. Natuurlijk zijn er nog wel vakanties beschikbaar voor wie zoekt, ook regelmatig nog voor een interessante prijs. Maar het aanbod is schaarser en er is minder keuze. Niet alleen Nederlanders willen graag op vakantie, ook de Duitsers, Belgen en Engelsen reizen meer. Dat legt druk op de beschikbare hotels. Bestemmingen waar de kans van slagen op een last minute het grootst is deze zomer; Turkije, Cyprus, Noord-Macedonië en Curaçao. En wie goed zoekt, vindt altijd iets.

 

 

 

 

 

Comments are closed.