De Oerboer route is een fietstocht die 7.000 jaar terug in de tijd gaat

Zevenduizend jaar geleden vond in Zuid-Limburg een revolutie plaats. Mensen gingen op één plek wonen, ze bouwden boerderijen, hielden vee en legden akkers aan. Kortom: ze werden boer. Deze Bandkeramiekers, vernuftige prehistorische boeren, kozen de vruchtbare Maasvallei tussen Maastricht en Sittard-Geleen om zich te vestigen.

Om iedereen dit stukje prehistorische verleden van Zuid-Limburg te laten ontdekken is ‘De oerboer route’ ontwikkeld. Een fietsroute bestaande uit een noordlus (de Museumroute 37,5 km) en zuidlus (de Groenroute 49 km), die fietsers langs belangrijke vondstplekken, bijzondere musea en een natuurrijk landschap voert. De fietsroute is op woensdag 19 juli officieel gepresenteerd vanuit het Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle dat tevens het startpunt is van deze fietsroute. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders van Provincie Limburg en Anya Niewierra directeur van Visit Zuid-Limburg, nadat zij op creatieve wijze een ‘fietsBANDkeramiek’ afdruk creëerden. ‘De oerboer route’ is vanaf nu verkrijgbaar à € 3,50 bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences- en Shops en online via de webshop.

 

 

De eerste boeren van Nederland

Tijdens deze fietsroute gaat er een wereld voor je open, want de sporen uit de prehistorie zijn goed verborgen. Op de fiets ontdek je bekende en onbekende plekken die allemaal een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van Zuid-Limburg en zelfs van heel Nederland. Archeologen noemen hen de Bandkeramiekers. Deze prehistorische boeren ontketenden misschien wel de grootste revolutie uit de menselijke geschiedenis en stonden zo aan het begin van onze huidige maatschappij. Door onderzoek hebben archeologen antwoord gekregen op talloze vragen die ons meer kunnen vertellen over de leefwijze en wereld van de oerboeren. Wat aten ze? Hoe bouwden ze hun boerderijen? Hoe zagen ze er uit? Hoe begroeven ze hun doden? En waarom hield de Bandkeramische cultuur op mysterieuze wijze plotseling op te bestaan? Tijdens het fietsen van ‘De oerboer route’ krijg je antwoord op al deze vragen.

Museumroute en grensoverschrijdende Groenroute

‘De oerboer route’ bestaat uit twee lussen, de museumroute (37,5 km) en de groenroute (49 km). Tijdens de museumroute, door de gemeenten Beek, Meerssen, Sittard-Geleen en Stein, fiets je langs belangrijke vondstplekken en kunnen onderweg vier musea worden bezocht, te weten: Het Historiehuis van de Maasvallei (Elsloo), Het Nieuwe Domein (Sittard), Expositie in Zorgcentrum Glana (Beek) en het Archeologisch Museum Stein (Stein). De grensoverschrijdende Groenroute, door gemeenten Maastricht, Meerssen, Maasmechelen (BE), Lanaken (BE) en Riemst (BE), voert de fietser door het plateaulandschap langs de Maas, het Albertkanaal en centrum van Maastricht.

 

 

Tijdens de Groenroute passeer je de grens tweemaal, één keer met het veer vanuit Geulle en de tweede keer via de brug in Veldwezelt (BE). Beide routes starten vanuit Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle, waar bezoekers kunnen ervaren hoe het moet zijn geweest om als prehistorische boer te leven. Op dit moment wordt er een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij nagebouwd. Beide lussen zijn te volgen via het fietsknooppuntensysteem. Met behulp van extra routeaanwijzingen kunnen alle verborgen prehistorische plekken worden bezocht.

De oerboer route is sinds 19 juli 2023 à € 3,50 verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences en Shops en online via de webshop van Visitzuidlimburg.. Een overzicht van alle locaties is te vinden op de site. Meer informatie over de prehistorie in Zuid-Limburg en over ‘De oerboer route’ is te vinden op diezelfde website.

 

 

 

 

 

Comments are closed.