Bekijk het industrieel erfgoed van Asturië

De regio Asturië, in Noord-Spanje, heeft een rijk historisch en cultureel erfgoed, ook op industrieel gebied. Om dit bij een breder publiek bekend te maken en om dus ook het industrieel toerisme te promoten, heeft de regering van het Prinsdom Asturië het nieuwe toerismemerk “Asturias, Naturaleza Minera” gepresenteerd.

Hiermee wil men het bijzondere karakter van de relatie tussen het industriële en het landelijke benadrukken: een relatie die ook nu nog geworteld is en blijft in de huidige sociaal-culturele context van de regio.

Industriële locaties

Ter promotie en ondersteuning van dit nieuwe toerismemerk, is er een uitgebreid netwerk van industriële locaties in Asturië, waaronder een vijftiental (educatieve) informatiecentra, een dozijn musea en negen Groene Wegen die lopen over voormalige spoorlijnen. De mijnmusea Museo de la Minería en Ecomuseo Minero de Samuño; de mijn Mina de Arnao (de eerste ondergrondse mijn in Europa en de eerste steenkookexploitatie in Spanje); de schacht Pozo de Santa Bárbara in Mieres (de eerste in zijn soort die tot Cultureel Belang is verklaard) en het spoorwegmuseum Museo del Ferrocarril in Gijón (de belangrijkste tentoonstelling van de spoorweggeschiedenis van het Prinsdom), zijn slecht enkele van de belangrijkste voorbeelden van dit rijke industriële erfgoed.

 

 

En ook in de filmindustrie is het industriële erfgoed van Asturië te zijn. Zoals in de Netflix-serie “Alma”, waar de buitenkant van de hydro-elektrische centrale van Proaza en de oude Roces-watertanks in Gijón te zien zijn. En in “The Secret of Marrowbone” zijn scenes te zien die zijn opgenomen in de fabriek Fábrica de Armas de Oviedo.

 

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

 

Kortom, het industriële en mijnbouwerfgoed van de regio Asturië biedt, in combinatie met de natuurlijke en culturele rijkdom van Asturië, een hele nieuwe kijk en mogelijkheid op het toeristische aanbod in deze regio.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.