De Caravan: een Thuis op wielen

Nederland land heeft met Zweden de hoogste caravandichtheid ter wereld. En dat is niet voor niets. Want wij willen wel op avontuur, maar dan met zelf gezette koffie en ons eigen bed aan de trekhaak.

Eerherstel voor de sleurhut

Met het hele gezin in dat knusse huisje is de caravan in de jaren vijftig een metafoor voor de wederopbouw. De eerste grote aankoop is gedaan, de vrijheid lonkt – en het verenigingsleven, met speciale kampeerterreinen, groepsreizen en happy hour. In de jaren zestig en zeventig lift de caravan naadloos mee op de gouden jaren van groeiende consumptie. Maar als de Europese wegen in de jaren tachtig vol lopen met het Nur Langsam rijdende witte gevaarte, wordt het zuinige, zindelijke vakantieverblijf symbool voor de burger op zijn allertruttigst. En dat is jammer. Want de eerste caravans zijn ontworpen door ingenieuze knutselaars en adellijke excentriekelingen, in een zucht naar vrijheid, natuur en avontuur. Later bezoekt ook de gewone Nederlander met zijn sleurhut alle uithoeken van Europa. En echt niet met alleen aardappels en pindakaas in het keukenkastje.

 

 

Een thuis op wielen is een cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan. Aan de hand van prachtige foto’s uit het archief van Spaarnestad Photo reist de lezer langs vernuftige ontwerpen van de eerste bouwers, kampeert in de vooroorlogse kampeerwagen van een Overijsselse baron en ontdekt het geluk van de arbeider. Hij kookt mee in de kleine keuken, speelt een spelletje aan tafel en geniet van de natuur. Hij drinkt koffie onderweg en blijft zich verwonderen over de vrijheid en veiligheid van dat kleine huisje, waarmee je kunt gaan en staan waar je maar wilt.

 

 

“Droog, onafhankelijk, veilig en tóch één met de natuur. Dit boek over de ontwikkeling, de geneugten, en (in sommige gevallen) misschien ook wel de kneuterigheid van het kamperen op wielen is een goede ode aan de caravan.”
– Dik van der Meulen, auteur en caravan-fan

Dit is de schrijver van het boek Een thuis op wielen

Marchien den Hertog is historicus en journalist. Ze is eindredacteur van Ons Amsterdam, en werkt(e) onder meer voor Historisch Nieuwsblad, Maarten! en Andere Tijden. Eerder verschenen van haar hand Andere Tijden in het dorp, Andere Tijden achter het aanrecht en Hemelbestormers. Geheimen van het gewelf in de Grote Kerk Naarden. Ze deed research voor de televisieseries De (h)eerlijke jaren vijftig, In de voetsporen van de wederopbouw en In de voetsporen van de jaren zestig. Als kind kampeerde ze in een Renault HY, en raakte zo verknocht aan een huis op wielen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.