De NPO Radio 1-bus staat een week lang bij camping Ursemmerhof over Verroompottisering

Is recreatie nog bereikbaar voor de gewone man? Vanaf 10 juli staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, en verslaggever Mirthe van der Drift, vlak bij de camping Ursemmerhof in Ursem, over verroompottisering.

Maak plaats voor luxe parken

Op veel plekken in Nederland moeten campings plaatsmaken voor luxe huisjesparken, waar duurzaamheid het toverwoord is. Een lucratieve onderneming voor projectontwikkelaars, maar trouwe campingbewoners met vaste standplaatsen moeten vertrekken. Voor de gewone man wordt recreatie een steeds onbereikbaarder gegeven.

 

 

Ook op de camping Ursemmerhof moeten recreanten plaatsmaken voor nieuwe luxe huisjes. De gemeente Koggenland is enthousiast over de plannen. De recreanten minder, zij ontvingen in september vorig jaar een huuropzegging en verenigden zich in de actiegroep DURF. De groep heeft een advocaat in de arm genomen en heeft de eigenaren gedagvaard, met als inzet het van tafel krijgen van de huuropzetting. Ondertussen blijft niet veel van het park over: de kantine is dicht, het openbare sanitair is gesloopt en de speeltuin verdwenen. Ook de Ursemmerplas, het watertje waar campinggasten en omwonenden konden zwemmen, ligt er verlaten bij.

 

 

Wat hebben de bewoners opgebouwd en hoe is het voor ze om hun plekje te moeten verlaten? Wat is de stand van recreatie in Nederland? Blijft recreatie nog bereikbaar voor de gewone man? In 5 Dagen komen recreanten, omwonenden en belanghebbenden aan het woord over de stand van recreatie in Ursem. Maandag is Esther Limonard te gast, de voorzitter van de door recreanten opgerichte vereniging DURF. Dinsdag gaan we wat dieper in op de Ursemmerplas. Blijft deze wel algemeen toegankelijk? Woensdag vertelt Bart Zomerdijk zijn verhaal. Hij gooide het roer om na een burn-out en kocht een chaletje, een week later kwam de huuropzegging. Op donderdag is Nico Bakker te gast, buurman van de camping en dagelijkse zwemmer in de Ursemmerplas. Vrijdag vertellen de broers Wim en Robbie Zeijderveld over de ontwikkeling van de camping over de jaren heen. Zij komen van kinds af aan op de camping en hebben alle veranderingen van dichtbij meegemaakt.

 

 

 

 

 

Comments are closed.