Veel boekingen zijn voor huisdiervriendelijke vakantiewoningen

Het aantal boekingen door Nederlandse consumenten van diervriendelijke vakantiehuizen voor de zomervakantie in 2023 is gestegen naar 53% van het totaal. Dat terwijl in 2019 nog maar 28% van het totaal werd geboekt in zulke vakantiehuizen.

Eén ding is helder: Nederlandse huisdieren gaan massaal mee op zomervakantie deze zomer. Vanuit ons land zijn diervriendelijke vakantiehuizen in de maanden juni, juli en augustus met name geboekt in België, Nederland en Frankrijk, landen op een voor huisdieren comfortabele reisafstand.

Diervriendelijke vakantiehuizen in Nederland

Tot nog toe zijn de boekingen voor de maanden juni, juli en augustus van dit type huizen gestegen met 12% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. In vergelijking met 2019 is de stijging met 64% zelfs explosief te noemen.

Kijken we naar het totale aantal boekingen van diervriendelijke vakantiehuizen in 2023 tot en met april dan zien we 6% meer boekingen dan in 2022 over dezelfde periode. En maar liefst 152% meer dan in 2019.De cijfers voor het jaar tot nog toe bevestigen de cijfers voor de zomervakantie. In 2019 was 27% van het totale aantal boekingen vanuit Nederland voor diervriendelijke vakantiehuizen. In 2022 was dit 50% en in 2023 tot medio april 58%.

10 tips voor reizen met honden

Samen met hondengedragstrainer en oprichter van appli.dog, Daniela Tschurtschenthaler, heeft Belvilla by OYO een checklist gemaakt voor hondenbezitters, waarin alles staat waar ze op moeten letten als ze met hun viervoeter op reis gaan.

1. De auto is voor veel honden het beste vervoermiddel, omdat je individueel kunt pauzeren. Net als mensen houden echter niet alle honden van autorijden en vooral stadshonden zijn gewend om met de trein te reizen. Daarom moet bij de reis naar de vakantiebestemming met een paar dingen rekening worden gehouden, die aan het individuele dier moeten worden aangepast. De auto is voor veel honden het beste vervoermiddel omdat je individuele pauzes kunt nemen. Maar net als mensen houden niet alle honden van autorijden, en met name stadshonden zijn gewend om met de trein te reizen. Daarom moet bij het reizen naar de vakantiebestemming met een aantal dingen rekening worden gehouden, die moeten worden aangepast aan het individuele dier. Vermijd reizen tijdens de middaghitte of spitsuren met een verhoogd risico op files. Open ramen tijdens het rijden worden niet aanbevolen voor honden, omdat dit kan leiden tot conjunctivitis. Tijdens het rijden kunt u daarom het autoraam het beste gesloten houden. Zorg ervoor dat uw hond regelmatig water krijgt en houd er bij het voeren rekening mee dat sommige honden tijdens het rijden ziek worden. Als je hond gestrest of zelfs bang is tijdens het autorijden, neem dan vroeg genoeg voor de reis contact op met een expert: om hieraan te werken zodat de autorit voor iedereen ontspannend is.

2. Informeer naar de toelatingseisen voor huisdieren in het land van bestemming voordat u op reis gaat. In de EU kunnen honden reizen met het EU-dierenpaspoort, waarvoor meestal een geldige inenting tegen hondsdolheid nodig is. Sommige landen hebben aanvullende eisen, zoals een afgeronde ontwormingskuur. Daarnaast zijn er landen waar bepaalde rassen niet worden toegelaten of aparte eisen hebben. Ook muilkorf- en riemvereisten variëren in veel landen.

3. Zoek naar hondvriendelijke accommodatie als u met uw hond wilt reizen. Zoek precies uit of hondvriendelijke accommodaties ook hondenvrije zones hebben waar uw viervoeter niet is toegestaan, ondanks hondenkamers. Een vakantiehuis is een prima alternatief voor een hotel. Belvilla heeft internationaal meer dan 15.000 hondvriendelijke vakantiehuizen waar uw hond kan genieten van alle vrijheid die hij thuis gewend is.

4. Als u de mogelijkheid hebt, raden wij u aan om met uw hond in het laagseizoen te reizen in plaats van in het hoogseizoen. Het is minder stressvol omdat er minder gebeurt en er dus minder opwinding en afleiding is. Het is ook niet zo heet als in de hoogzomer.

5. Neem voldoende hondenvoer mee als de vakantiebestemming in een ander land ligt. Het voer voor huisdieren in het buitenland is vaak heel anders dan uw hond gewend is. Om maagklachten te voorkomen, moet u altijd voldoende voer bij u hebben dat uw hond gewend is.

6. Elke vakantie is erg spannend voor de hond, omdat de nieuwe omgeving veel prikkels en indrukken met zich meebrengt die de hond moet verwerken. Integreer daarom routines en rituelen van thuis in je vakantie en zorg ervoor dat je hond voldoende rustmomenten heeft. Hoe meer natuur en hoe minder drukte, hoe beter je hond kan ontspannen op vakantie. Wat dacht u van een rustieke berghut van waaruit u gezellige wandelingen kunt maken?

 

 

7. Een complete EHBO-doos voor op reis voor honden is net zo belangrijk als voor mensen. Een goed gevulde EHBO-doos voor op reis voor honden moet desinfectiemiddel voor wonden, wondgenezende en genezende zalf, oog- en oordruppels, een EHBO-doos, een thermometer, tekenbescherming en een hulpmiddel voor het verwijderen van teken bevatten.

8. Het is het beste om voor aankomst uit te zoeken waar de dichtstbijzijnde dierenarts is in geval van nood.

 

 

9. Zodat het viervoetige gezinslid niets hoeft te missen op vakantie en hij zich zo snel mogelijk thuis voelt, moeten de juiste accessoires bij hem zijn. Hoewel veel accommodaties kommen en dekens voorzien, mogen de geliefde en gebruikelijke gebruiksvoorwerpen op vakantie niet ontbreken. Denk hierbij aan kommen, normaal voer, harnas of halsband, riemen, manden, handdoeken, speelgoed en verzorgingsspullen.

10. Vergeet niet een extra hondenpenning aan de halsband van de hond te bevestigen, met daarop het adres van de verblijfsaccommodatie.

 

 

 

 

 

Comments are closed.