Kinetische en optische kunst aan de Douro in Porto

Het nieuwe Atkinson Museum in het culturele district WOW Porto toont sinds 1 juli tot 29 oktober 2023 kunstwerken uit de gerenommeerde Tate-collectie. “The Dynamic Eye: Beyond Optical and Kinetic Art” bevat optische en kinetische kunst.

De expositie omvat meer dan 100 kunstwerken van meer dan 60 kunstenaars in verschillende disciplines, waaronder schilderkunst, reliëf, zeefdruk, beeldhouwkunst, installatie en video. De tentoonstelling bevat het grootste aantal werken dat ooit door de Britse museumgroep aan Portugal is uitgeleend en markeert het begin van een langdurige samenwerking.

Jaren ’50

In de jaren vijftig en zestig verwerkten veel kunstenaars elementen uit de wiskunde, wetenschappelijk onderzoek en kleurtheorie in hun werk – vaak met behulp van een nieuwe technologie: de computer. De perceptie van vorm, kleur en patroon in de werken wekt vaak complexe visuele sensaties op bij de toeschouwer. Meestal wordt dit effect versterkt door de toevoeging van kinetische onderdelen die echte of vermeende beweging creëren. In die tijd kwam ook optische kunst op, waarbij kunstenaars eenvoudige lijnen, geometrische vormen en opvallende kleuren combineerden om optische effecten en illusies te creëren.

De tentoonstelling “The Dynamic Eye: Beyond Optical and Kinetic Art” belicht optische en kinetische kunst vanuit een mondiaal perspectief en brengt kunstenaars als Victor Vasarely, Jesús Sotto, Alexander Calder en Frank Stella samen. Deze kunstenaars zijn nauw verbonden met deze stromingen, evenals hun voorgangers en hedendaagse vertegenwoordigers.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

“Als cultureel district streven wij ernaar om deze locatie te versterken als een verplicht en consistent middelpunt voor internationale tentoonstellingen van wereldklasse. Dit is nog maar het begin van een prachtige samenwerking met als doel grote tentoonstellingen naar Vila Nova de Gaia en het noorden van Portugal te brengen. De mogelijkheid om samen te werken met Tate is een grote erkenning van het werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van kunst en cultuur,” zegt Adrian Bridge, CEO van WOW Porto.

 

 

Ook Neil McConnon, Director of International Partnerships bij Tate, is enthousiast: “Tate is verheugd om met WOW Porto samen te werken aan de tentoonstelling The Dynamic Eye in het Atkinson Museum. De ambitie van WOW om een unieke culturele bestemming in Porto te creëren is een gedurfde en welkome onderneming. De combinatie van kunst, culinaire hoogstandjes en een goed gebalanceerde selectie van winkels en eetgelegenheden is een belangrijke toevoeging aan de Portugese culturele scene.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Portugal

Je kunt meer handige Portugal tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Portugal plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Als nieuw cultureel district in Porto biedt WOW een verscheidenheid aan innovatieve ruimtes voor een lokaal en internationaal publiek. Bezoekers, van gevestigde kunstliefhebbers tot gezinnen, kunnen zich ontspannen, laten inspireren en onderdompelen in cultuur, met kunst, eten en drinken van wereldklasse. WOW is toonaangevend in Porto en creëert een nieuw model voor culturele betrokkenheid voor iedereen. Tate is verheugd om via onze samenwerking aan deze missie bij te dragen.”

 

 

 

 

 

Comments are closed.