Ga voor groen en duurzaam in zomers Gouda

Met de enige Fairtradestraat van Nederland en tal van originele duurzame initiatieven is Gouda dé plek om duurzaam en groen de zomer te vieren! Van neuzen tussen brocante items op Gouds Montmartre, een groene wandeling, smullen van bio-gerechten in Goudse restaurants tot speuren naar vintage finds in de sfeervolle Goudse Straatjes.

Op zoek naar een gouden vondst bij Gouds Montmartre

Vergeet ver reizen voor het mooiste in antiek, curiosa, vintage finds en brocante. Ga op woensdag naar Gouds Montmartre voor een vleugje Parijs op een doordeweekse dag! Meer dan 150 kramen vullen de grootste antiek- en curiosa openluchtmarkt van Nederland met oude boeken, verzamelobjecten, meubels en ‘pre-loved’ kleding. De terrassen rondom de Markt en het historische karakter van Gouda maken het joie de vivre-gevoel af. De ultieme aankoop vinden, kan tot en met 30 augustus 2023, iedere woensdag tussen 09.00 en 16.30 uur.

Duurzaam shoppen in de Goudse Straatjes

De Goudse Straatjes van Fairtrade Gemeente Gouda staan bekend om de leukste, duurzame boetieks en ambachtelijke winkels. Neem het Groenendaalkwartier waar je de enige Fairtradestraat van Nederland vindt. Maar liefst 17 winkels, restaurants en conceptstores staan op de Eerlijk Winkelen lijst. Zoals kledingwinkel Karakter, klein warenhuis HebikVia en Antiek Curiosa ‘Altijd’. Ook op andere plekken in de binnenstad zijn veel duurzame shopopties. Voor mooie, vintage meubels ga je naar Base Elf. Bij Square Eight en Love4yourcloset steek je jezelf met tweedehands kleding duurzaam in het ‘nieuw’ bij en bij Studio Kiewie vind je ‘pre-loved’ kinderkleding. Ga naar Rock Maniac Records voor muziek op vinyl. Of laat je overzetten met pontje Gein naar de levendige stadsoever GOUDAsfalt. Hier shop je vintage woonitems bij WievanZoethout, tweedehandsjes bij de Lompenloods of koop je een ouderwetse typemachine in de enige Typemachinefabriek van Nederland.

 

 

Goudse smaken in bio & vega-gerechten

Wissel eerlijk winkelen af met een lunch of diner gemaakt met lokale en biologische ingrediënten. Bij restaurant de Kleischuur kookt de chef-kok iedere dag een verrassend dinermenu waarvan je geniet met fraai uitzicht op het water. Of werp een blik op de bio-menukaart van Lunchcafé Curcuma, de streekgerechten van Museumhavencafé IJsselhuis en Miss Nice Banana’s plantaardige gerechten. Pomm’s Gouda is een aanrader als je zin hebt in frieten, maar dan de bio-variant.

De lekkerste friet eet je bij Pomms’

En, je kunt Gouda natuurlijk niet verlaten zonder een stuk bio-kaas of lokale boerenkaas van de Goudse kaaswinkeltjes of van de Warenmarkt na de Gouda Kaasmarkt op donderdag.

Melk een koe op levensecht formaat

Wandelen langs groen en de 50 mooiste Goudse plekjes

Gouda te voet verkennen, is altijd een goed idee. Zeker nu het mooiste van Gouda is gebundeld in het Goudse Straatjes boek met 50 mooie plekjes. Nieuwe uitlegborden bij de Jeruzalemkapel vertellen vanaf 3 juli de verhalen achter de plekken en tonen QR-codes die leiden naar het beste dat Gouda voor je in petto heeft. Inclusief een speurroute voor kinderen. Of ga zaterdag 16 september met de Groen in Gouda instapwandeling mee van het Goudse Gidsen Gilde. Langs verborgen, groene plekjes en plantsoenen met uitleg over planten, bloemen en bomen. Leuk om te weten: Gouda is dit jaar uitgeroepen tot bij-vriendelijkste gemeente van Nederland!

 

 

Per E-Chopper of SUP board op groene verkenningstocht

Verken het groen in en om de stad en stap op een eco-vriendelijke E-Chopper of E-Fatbike van E-Chopper Adventures met 12 opstaplocaties. Een avontuur in de buitenlucht voert je langs de Reeuwijkse Plassen en groene polderlandschappen met kaasboerderijen, molens en historische dorpen. Extra leuk met een picknickmand of borrelbox voor onderweg van Kruim. Laat je een trip op wielen liever voor wat het is? Reserveer dan een kano of SUP board bij Jaba Sup en ervaar Gouda vanaf het water, al peddelend door de grachten en de wateren rondom de stad.

 

 

 

 

 

Comments are closed.