De WesterwaldSteig wordt 15 – een insidertip lekker dicht bij huis

Uitgestrekte bossen, bergen en dalen, weidse uitzichten, een klein merengebied en ruige basaltformaties, dat kun je verwachten als je gaat wandelen op de WesterwaldSteig. Deze langeafstandsroute, die deel uitmaakt van de Top Trails of Germany, viert dit jaar haar 15-jarig jubileum met talrijke begeleide wandelingen door het prachtige landschap. Het Westerwald ligt op zo`n 300 km van Utrecht en is de perfecte bestemming voor wandelaars die willen genieten van rust en ruimte en helemaal willen opgaan in de natuur.

Basalt, leisteen en klei

De uitgestrekte bossen vormen de rode draad op deze 235 km lange wandelroute die alle hoogtepunten van het Westerwald met elkaar verbindt. Ontelbare tinten groen worden afgewisseld met fleurig bloeiende weides, glasheldere meertjes en beekjes. Basalt, leisteen en klei kenmerken het landschap en hebben ook op de cultuur hun stempel gedrukt. Het delven van basalt in uitgedoofde vulkanen was eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten. In het Basaltpark in Bad Marienberg kun je in een oude basaltgroeve hier alles over te weten komen. Ook leisteen werd op verschillende plekken gedolven en is natuurlijk gebruikt als dakbedekking van de vakwerkhuizen. In het Kannenbäckerland spelen klei en keramiek al eeuwenlang de hoofdrol. Voor liefhebbers zijn er talrijke keramiekateliers en er is ook een keramiekmuseum.

 

 

Soms lieflijk, dan weer ruig

De langeafstandsroute begint in het pittoreske Herborn in Hessen. Het hoogste punt is de 657 meter hoge Fuchskaute. De route voert door de diep in het heuvellandschap ingesleten Holzbachschlucht. De Holzbach meandert door een ravijn met tot wel 30 meter hoge rotswanden van basalt. Via Westerburg, met een kasteel dat hoog boven het plaatsje uittorent, gaat het naar de Westerwälder Seenplatte, een verzameling van kleine meertjes op een hoogvlakte. Bezienswaardig onderweg zijn het kuuroord Bad Marienberg, met wildpark, en het historische stadje Hachenburg, met zijn prachtige marktplein en kronkelende steegjes met veel barokke vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Op weg naar Waldbreitbach in het idyllische Wiedtal kom je langs de kloosters Marienstatt en Marienthal.

 

 

Bovendien kun je de rotsformatie Hölderstein beklimmen. Je kunt kiezen om de uitdagende via ferrata te nemen of het gewone wandelpad. Boven aangekomen kun je het fraaie Grenzbachtal al zien liggen, waar zeldzame heckrunderen de weides vrij van struiken houden. Vanaf de uitkijkpunten op de Weißenfelder Ley en het Roßbacher Häubchen heb je een geweldig uitzicht over het groene dal van de Wied. Op de laatste etappes van de WesterwaldSteig wandel je door het Naturpark Rhein-Westerwald. De route eindigt in Bad Hönningen aan de Rijn. Hier lag ooit de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. In de Römerwelt krijg je een goede voorstelling van de leefwereld van de Romeinen.

Een keur aan begeleide wandelingen

Om het 15-jarig jubileum van de WesterwaldSteig te vieren, worden het hele jaar door begeleide wandelingen aangeboden: van een avontuurlijke wandeling voor het hele gezin tot een tocht voor sportievelingen. Op 23 september is er bijvoorbeeld een Brot- und Wursttour met regionale producten; op 28 december is er een wandeling van kerstkribbe naar kerstkribbe in het kerstdorp Waldbreitbach. Een overzicht van begeleide wandelingen vind je op www.westerwald.info/15jahrewesterwaldsteig. Het aantal deelnemers is begrensd.

Kort en bondig:

  • Lengte: 235 km
  • Aantal etappes: 16 (lengte tussen 6 en 21 km)
  • Keurmerk Wanderbares Deutschland
  • Herborn in het Hessische Westerwald naar Bad Hönningen aan de Rijn

Meer informatie en GPX-tracks van de WesterwaldSteig en andere Top Trails of Germany: toptrails.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.