1 op de 5 Nederlanders wilde eigenlijk wel meer vakantiegeld

Vakantiegeld, een fijne meevaller die voor de meeste mensen deze maand werd uitbetaald. Uit onderzoek van vergelijkingsplatform voor vluchten Skyscanner blijkt echter dat 1 op de 5 (19 procent) van de Nederlanders ontevreden is over de hoogte van hun vakantiegeld. Dit jaar gaat de helft (49 procent) van de Nederlanders dan ook op zoek naar een goedkopere bestemming om vakantie te vieren.

Vakantiegeld wordt in Nederland in de meeste gevallen deze maand uitbetaald. Maar is het genoeg om van op vakantie te kunnen? Tweederde van de Nederlanders vindt het bedrag te weinig om een lange reis van te kunnen betalen en 40 procent denkt het ook niet te redden voor een korte trip, bijvoorbeeld binnen Europa. Wel is het vakantiegeld voor 66 procent van de Nederlanders voldoende voor een vakantie in eigen land, laat de data van Skyscanner zien.

 

 

Besparen op je vliegticket

“Als het gaat om het boeken van vliegtickets, kunnen mensen veel geld besparen door flexibel te zijn”, zegt reisexpert Laura Lindsay van Skyscanner. “Ons platform beschikt over een enorme hoeveelheid data over vliegtickets, en daarom weten wij precies waar je op moet letten om de beste prijs voor je vliegticket te scoren. Afhankelijk van je reisschema kan het tientallen euro’s schelen om op een doordeweekse dag te vliegen, of uit te wijken naar een andere luchthaven in de buurt.”

Honeymoon travel planning

Sparen, cadeautjes en boodschappen

Op de vraag waar respondenten hun vakantiegeld voor gebruiken, werd een vakantie in het buitenland het vaakst genoemd in de top 3 (45%). Maar sommigen besteden hun vakantiegeld ook aan andere zaken:

  • Vakantie in het buitenland (45 procent)
  • Sparen of investeren (43 procent)
  • Cadeautjes voor jezelf (41 procent)
  • Rekeningen betalen (37 procent)
  • Boodschappen of andere vaste lasten (28 procent)

Toch zijn Nederlanders wel van plan om ook dit jaar in het buitenland op vakantie te gaan. Uit het Travel Trends rapport*** van Skyscanner dat eerder werd gepresenteerd blijkt dat bijna de helft (47%) van plan is om in 2023 even vaak op vakantie te gaan als in 2022. Ruim een op de drie (35%) denkt er zelfs over om dit jaar nog vaker te gaan te reizen. Eén op de twee consumenten is dit jaar van plan korteafstandsvluchten te nemen en daarnaast heeft 38 procent van de reizigers juist een verre reis op de planning staan. Om dit te kunnen financieren, zet 59 procent iedere maand geld opzij.

Uit het nieuwste onderzoek blijkt dat dus bijna de helft van de Nederlanders dit jaar op zoek gaat naar een goedkopere bestemming, om de kosten te drukken. “De meeste mensen zijn zich niet bewust van een aantal eenvoudige tips en reishacks die hen enorme besparingen kunnen opleveren”, zegt Lindsay. “Zo lanceerden wij onlangs onze besparingsgenerator. Nederlandse reizigers kunnen hiermee berekenen wat ze kunnen besparen op hun reis. De inzichten zijn gebaseerd op onze top 15 meest populaire routes voor elke maand van het jaar”.

Vier tips om alles uit je vakantiegeld te halen

Skyscanner zet 4 tips op een rijtje voor iedereen die in 2023 het meeste uit zijn of haar vakantiegeld wil halen.

1. Vind de beste tijd om te boeken

Er zijn een paar manieren om in de huidige markt goede deals te krijgen. De eenvoudigste manier is vroeg boeken – gemiddeld is het het beste om 24 weken voor vertrek te boeken. Maar gebruik ook zeker de besparingsgenerator van Skyscanner bij je zoektocht naar de goedkoopste vlucht. Voer je bestemming in en de besparingsgenerator vertelt je wat de beste tijd is om te boeken, evenals de goedkoopste en duurste reisdag.

2. Combineer luchthavens of vliegmaatschappijen

Het mixen en matchen van luchthavens, kan een grote besparing opleveren. Je hoeft niet altijd met deze luchtvaartmaatschappij heen en weer te vliegen. Probeer eens verschillende luchtvaartmaatschappijen of vliegvelden te combineren. Selecteer in de zoekmachine ‘Vliegvelden in de buurt’ zodat je alle opties in één keer ziet. Overweeg ook eens een ‘Multi-stad’ zoekopdracht als je van een rondreis maakt – wellicht is het interessant om vanaf een andere locatie terug te vliegen.

3. Wees flexibel

Vluchtprijzen worden gebaseerd op vraag en aanbod. Hoe flexibeler je bent als reiziger, hoe groter de kans dat je dus kunt besparen op je vliegticket. Zo kan het geld schelen om een week of zelfs een dag eerder of later op vakantie te gaan. Selecteer op Skyscanner ‘Hele maand‘ als reisdatum en je ziet de goedkoopste vliegtickets in die maand voor jouw bestemming.

 

 

Maakt het je niet uit op welke vakantiebestemming je terechtkomt, zolang het vliegticket maar goedkoop is? Zoek dan bij op ‘Overal’ bij het selecteren van je bestemming op Skyscanner. Dan zie je meteen de goedkoopste bestemmingen wereldwijd voor de datums waarop jij wilt reizen. Het biedt je inspiratie om eens in het vliegtuig te stappen naar een land of stad waar je nog nooit bent geweest, voor een lagere prijs dan veel traditionele vakantiebestemmingen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.