Bezoek het schapenscheerdersfestival & Wolfeest in Balloo

Terwijl de schapen worden geschoren is er héél veel te doen en te zien bij de Herders van Balloo. Het Wolfeest op 8 en 9 juli heeft als doel de wol van het Drents heideschaap in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast is er een grote, gevarieerde fair op de schapenweide met veel bijzondere en ambachtelijke producten.

Duurzaam

De wol van het Drents heideschaap is een kwalitatief en duurzaam product. De langharige lokken in allerlei tinten bieden vele toepassingsmogelijkheden. Een enthousiast team van medewerkers verwerkt de lokale wol tot de prachtigste producten. Dat is te zien in het Wolatelier bij de schaapskooi aan de rand van het Balloërveld. Geweven kleden, ragfijn gebreide shawls, vilten gebruiks- en siervoorwerpen, robuuste woonkussens geven de bezoeker een indruk van de veelzijdigheid van de Drentse wol.

 

 

Wie zelf aan de slag wil met wol kan hier terecht voor alle benodigdheden. Er zijn demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en van truien tot kunstzinnige sieraden. De industriële kaardmachine en antieke sokkenbreimachine zijn ook een echte trekpleister op het Wolfeest. In een workshop vachtvilten worden zojuist geschoren vachten gevilt tot een trendy haardkleed. Naaldvilten, een oeroude techniek om weefsels te maken, komt op zaterdag aan bod in een workshop.

 

 

Maar het is niet alleen wol. Het aanbod bestaat veelal uit bijzondere en ambachtelijke producten. Lekkernijen, originele lampen, handgemaakte tassen, duurzame lokaal geproduceerde zepen, manden, tuinplanten, keukentextiel, hoeden, keramiek, handbeschilderde linnen jurken, het is te veel om op te noemen.

Leuk voor kinderen

Voor de jeugd is het schapen scheren sowieso altijd een bezienswaardigheid. Ook zijn er kinderworkshops. Bijvoorbeeld pottenbakken op een draaischijf, zeep een jasje van vilt geven of een spijker smeden. Het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest op zaterdag 8 en zondag 9 juli in Balloo, Crabbeweg 2 (bij Assen/Rolde) is beide dagen van 10.30 tot 17.00 uur. De entree is € 5,- en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Vooraf tickets kopen wordt aanbevolen via de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.