Ontdek hoe jij jouw volgende reis naar Kroatië een duurzame twist kan geven

Kroatië staat bekend om zijn prachtige natuur waarvan maar liefst 10% beschermd is. Daardoor is het op ecologisch vlak een van de best beschermde plaatsen in Europa. Er wordt dan ook bijzonder veel belang gehecht aan het respecteren van de natuur en de dierenwereld. Zo is het Nationaal Park Plitvicemeren voortdurend bezig met verduurzamen en wordt er onder meer volop ingezet op hernieuwbare energie.

Maar ook als toerist kan je een steentje bijdragen door op een alternatieve manier te reizen en je activiteiten en verblijfplaatsen bewust te kiezen. Speciaal voor World Earth Day tipt de Kroatisch Nationale Dienst voor Toerisme hieronder vier unieke ervaringen waarbij natuur en duurzaamheid voorop staan.

Reizen in de stijl van Robinson Crusoe

Een buitengewoon Kroatisch avontuur dat vernoemd is naar het hoofdpersonage uit een van de avontuurlijke romans van Daniel Defoe. Tijdens je vakantie logeer je in milieuvriendelijke accommodaties die aangedreven worden door hernieuwbare energie. De verblijfplaatsen bevinden zich in afgelegen baaien, op berghellingen of in dichtbegroeide groene bossen. Je gaat even helemaal back to basics omringd door ongerepte natuur, die je lonkt om de omgeving al wandelend, zwemmend of duikend te verkennen. Het grootste voordeel? Je wordt helemaal één met de natuur.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Bezoek de duurzame bestemmingsregio Međimurje

De uiterst noordelijke provincie van Kroatië, Međimurje, werd op ITB, ‘s werelds grootste toerismebeurs in Berlijn, uitgeroepen tot een groene bestemmingsregio en bekroond met het zilveren Green Destination-label. Daarmee is Međimurje de eerste regio in Kroatië en de vierde ter wereld die deze certificering ontving. Het label is een erkenning voor de inspanningen van de bevolking om in te zetten op biologische producten en duurzame vakanties in de natuur. Međimurje is dan ook een ideale bestemming voor natuurliefhebbers dankzij de prachtige natuur langs de rivier de Mura. Zo is meer dan 20% van de regio zelfs erkend als UNESCO bioreservaat. De bestemming mag dus niet ontbreken op je bucketlist als je van vakanties in de natuur houdt. Eerder, in 2019, wist de stad Mali Lošinj op de Lošinj archipel ook al een Green Destination label in de wacht te slepen.

 

 

Duurzame initiatieven in Nationaal Park Plitvicemeren

Plitvicemeren is niet alleen het bekendste nationaal park van Kroatië, maar het staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het natuurreservaat is beroemd vanwege zijn zestien kleine meren die verbonden zijn door prachtige watervallen. Bezoekers kunnen het natuurgebied verkennen met unieke en duurzame vervoersmiddelen zoals een panoramische elektrische trein en een geruisloze elektrische boot of al wandelend over het uitgebreide netwerk aan wandelpaden. Om het natuurreservaat zo goed mogelijk te beschermen, is er bijzondere aandacht voor milieubescherming en hernieuwbare energie. Zo wordt er elektriciteit opgewekt via gecertificeerde waterkrachtcentrales en wordt het verlicht met speciale ledverlichting die 50% minder verbruikt en die het licht niet in alle richtingen verspreidt, wat beter is voor de wilde dieren.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Bezoek stranden met een blauwe vlag

Zin in een stranddag tijdens je vakantie in Kroatië? Zoek dan een strand met een blauwe vlag, want dan ben je gegarandeerd op een toplocatie! In Kroatië hebben 9 stranden en 11 marina’s de iconische blauwe vlag award gekregen, een milieuprijs voor stranden, jachthavens en duurzame toeristische schepen. Om die prijs te krijgen moet er voldaan zijn aan strikte criteria op het gebied van milieu, toegankelijkheid en veiligheid. Zo wordt het water 20 keer gemeten gedurende de zomer en pas als alle resultaten binnen zijn, kan de award uitgereikt worden. De beste locaties voor stranden met een blauwe vlag zijn: Pula, Hvar en Zadar. Zo heb je Bonj beach, een strand dat zijn blauwe vlag te danken heeft aan de zuiverheid van het water, waar je een panoramisch zicht hebt over Hvar en volledig tot rust kan komen. Daarnaast is er Zlatni Rat beach in Bol dat omringd is door dennenbomen en uitermate geschikt is voor surfers en vliegerliefhebbers.

 

 

 

 

 

Comments are closed.