Voel de zomervibes van Luxemburg Stad

Luxemburg Stad is de ideale uitvalsbasis voor een zomers weekend weg. De hoofdstad van het groothertogdom ligt niet alleen op korte afstand van Nederland, maar er valt ook genoeg te beleven deze zomer.

De stad pakt dit jaar groots uit met een uitgebreid programma dat bestaat uit culturele evenementen, concerten en historische vieringen. Daar leent de oude binnenstad zich uitstekend voor. De kleine steegjes herbergen gezellige terrassen, de hoogteverschillen zorgen voor grandioze uitzichten en de pleinen huisvesten unieke openlucht concerten. Kortom, Luxemburg Stad bruist van de energie. We zetten de hoogtepunten op een rij.

Nationale Feestdag: 23 juni 2023

Sinds het einde van de 18e eeuw wordt de verjaardag van de groothertog jaarlijks uitgebreid gevierd. In 1961 werd besloten om de datum van de “Groussherzogsgebuertsdag” jaarlijks vast te stellen op een vaste datum: 23 juni. De dag begint met een officiële processie door de hoofdstad, maar het echte volksfeest begint eigenlijk al de avond ervoor op 22 juni. De kleine straatjes en pleinen van de hoofdstad vormen de podia voor DJ’s, dansers en muzikale acts. Natuurlijk valt er ook genoeg te eten en te drinken. Probeer de lokale lekkernijen als worstjes, aardappelkoekjes en natuurlijk de Luxemburgse wijnen en crémant. De dag wordt afgesloten met een groot vuurwerk.

 

Lees ook dit artikel: Hier eet je lekker in Luxemburg

 

Siren’s Call – 24 juni 2023

Siren’s Call is een cultureel festival met veel muziek van zowel internatioanale als lokale artiesten. Het evenement vindt plaats in de abdij van Neumünster in de historische wijk Grund. Naast veel muziek kun je er DJ- en yogaworkshops volgen en er is een kinderprogramma.

Blues’n Jazz Rally – 15 juli 2023

De Blues’n’Jazz Rally is een populaire muzikale marathon die jaarlijks plaatsvindt in de hoofdstad. Elk jaar trekt dit internationaal bekende festival duizenden muziekliefhebbers voor een eclectische mix van de beste blues en jazz in de pittoreske wijken Pfaffenthal, Clausen en de Grund. De anders drukke straten in dit deel van de stad zijn tijdens het evenement afgesloten voor verkeer, waardoor er een gigantisch openluchtfeest ontstaat.

Kinnekswiss Love – 30 juni – 2 juli 2023

De “Kinnekswiss Love” transformeert de doorgaans vredige locatie van het stadspark in een grote openluchtconcertruimte. Gedurende een paar dagen is deze plek het podium van diverse optredens met artiesten uit binnen- en buitenland. Het beroemde Luxembourg Philharmonic Orchestra geeft zelfs een gratis concert tijdens Kinnekswiss Love.

Plëss in Concert (gedurende de hele zomer)

Hoewel het huidige paviljoen op de Place d’Armes pas sinds 1933 bestaat, staat er al sinds 1875 een muziektent op het plein. Daar vinden het hele zomerseizoen diverse optredens plaats van koper- en houtblazersensembles, jazz- en klassieke outfits, bigbands en andere muzikale vormen.

Concerts de Midi (diverse data in 2023)

De “Concerts de Midi” vinden sinds 1983 plaats als onderdeel van een lange traditie van gratis concerten georganiseerd door de stad. De concerten werden geïntroduceerd om liefhebbers van klassieke muziek de kans te geven om ‘s middags te genieten van een muzikaal intermezzo op verschillende locaties in de stad Luxemburg.

LFT/Alfonso Salgueiro

De hoofdstad van de mooiste terrassen. Het centrum van Luxemburg Stad is levendig, kosmopolitisch en kent een ontspannen sfeer. De beste manier om dit te ervaren, is om een drankje te drinken op een van de vele terrassen van de stad. Maar wél het liefst met een adembenemend uitzicht erbij. Dat is geen probleem in Luxemburg stad. De mooiste terrassen op een rij:

– Scott’s Pub: Op een van de mooiste plekjes in de stad aan het water van de Alzette ligt deze authentieke pub. Met prachtig uitzicht over de historische wijk Grund.
– Mamashelter: Alles wat een rooftopbar belooft: prachtige uitzichten, heerlijke chillplekken met loungebanken, goed eten en drinken, maar ook tafeltennissen en een petanquebaan.
– Beet Op een prachtige plek op de hoek van het plein Place Guillaume II kun je fantastische veganistisch eten. Met verstopt op het dak: een parel van een dakterras.
– Le Sud: Voor iedereen die wil genieten van de eindeloze uitzichten op de oevers van Clausen, kan dat op een ontspannen manier op het dakterras van restaurant Le Sud.
– Restaurant des Capucins: Prachtig terras op een historische binnenplaats.
– De Gudde Weather: De naam van het terras in de Corniche verraadt het eigenlijk al. Dit terras is alleen geopend als het weer ‘gudde’ is. Het pop-up terras heeft naar eigen zeggen het beste uitzicht over de oude binnenstad.

De hoofdstad van het plezier

Schueberfouer – 23 augustus tot 11 september 2023. Zeg je kermis, dan zeg je Schueberfouer. Deze kermis is de grootste en de oudste van Luxemburg en directe omgeving. De kermis bestaat sinds het handvest van 20 oktober 1340, ondertekend door Jan de Blinde, koning van Bohemen en graaf van Luxemburg. De startdatum wordt altijd vastgesteld rondom Sint-Bartholomeusdag op 24 augustus. De kermis van de stad Luxemburg nodigt iedereen uit om elkaar te ontmoeten op de 4 hectare van de Champ des Glacis, voor de gelegenheid ondergedompeld in een sprookjesachtige sfeer. Je vindt hier alle mogelijke attracties en de kermis vormt daarmee het perfecte einde van de zomer voor de Luxemburgers.

 

 

Theaterplage 6 juli – 4 september 2023

Als de stad niet naar het strand komt, dan komt het strand wel naar de stad. Een gigantische zandbak van 350 m² met ligstoelen en parasols verwelkomt alle soorten gasten voor een heerlijke zomeravond. Haal een drankje aan een van de barretjes of speel een spelletje jeu-de-boules. Het stadsstrand is rijkelijk versierd met grote planten, palmbomen en is favoriet onder de locals voor een heerlijke middag met de voetjes in het zand.

 

 

 

 

 

Comments are closed.