Beleef Nedersaksen op het water

Ontdek Nedersaksen, de Duitse deelstaat die aan Nederland grenst, vanuit een heel ander perspectief. Er zijn 22 rivieren met een totale lengte van 2.000 km die je met de kano of kajak kunt ontdekken. Naast de grote rivieren zoals Weser en Elbe zijn er divers kleinere rivieren en andere waterlopen die zich uitstekend lenen voor een kanotocht of andere activiteiten op het water.

De meeste kanotochten zijn geschikt voor beginners en gezinnen, en voeren door prachtige natuurgebieden. Er zijn talrijke plaatsen waar je een kano of kajak kunt huren. Na een korte uitleg over de techniek, stap je in en glij je over het water.

Idyllische kanotochten

De Örtze is een riviertje dat in het hart van de Lüneburger Heide ontspringt. Vanaf Müden (Örtze) kan er gekanood worden tot aan de monding in de Aller bij Winsen. Het riviertje meandert door het afwisselende landschap en geldt als de meest natuurlijke waterloop van de Südheide. Soms is de oever steil, dan weer geleidelijk aflopend. Ook knusse heidedorpjes, zoals Hermannsburg en Oldendorf, maken deze route zo charmant. Er zijn verschillende plekken waar je op de oever kunt picknicken. De Örtze kan alleen bevaren worden bij voldoende water; sommige stukken zijn niet geschikt voor beginners. Op het traject zijn slechts 2 obstakels in de vorm van een stuw: de ene is bevaarbaar, bij de andere moet de kano even gedragen worden.

 

 

Vanaf Hunteburg ten noorden van Osnabrück is het ruim 100 kilometer over het water naar Oldenburg. Peddel op de Hunte door de natuurparken Dümmer en Wildeshauser Geest. Glij langs groene weilanden, steile oevers, sprookjesachtige dennen- en eikenbossen en heidevelden. Kleine zandstrandjes nodigen uit om even uit te rusten. Hier en daar zorgen kleine stroomversnellingen voor wat afwisseling. Een heerlijke natuurbelevenis.

 

 

De Oker ontspringt in het Harzgebergte en mondt na 105 km in de Südheide bij Müden uit in de Aller. Vanaf Schladen kan de rivier worden bevaren. Vanwege de stroomversnellingen is het eerste stuk alleen geschikt voor ervaren vaarders. In het verdere verloop kom je langs een paar zeer bezienswaardige steden, zoals de residentiestad Wolfenbüttel en de ‘leeuwenstad’ Braunschweig. In de natte uiterwaarden tussen Rothemühle en Müden (Aller) kun je het geluk hebben aalscholvers, ijsvogels en bevers te zien.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Peddelen op de stadsgracht

Verken het pittoreske Stade vanaf het water. Op de stadsgracht kun je niet alleen kanoën of waterfietsen, maar ook suppen. Bij deze snelgroeiende vrijetijdsbesteding sta je op een soort surfboard en gebruik je een lange peddel om jezelf voort te bewegen. Zo zie je het Hanzestadje en de natuur vanuit een heel ander perspectief. Na afloop nodigen terrasjes direct aan het water uit om even bij te komen van het sportieve uitstapje.

Fietsen & peddelen

Typisch voor het weidse landschap van Ost-Friesland zijn de kaarsrechte kanalen en sloten die ooit zijn aangelegd om het veengebied te ontginnen. Over deze kanalen werd de turf naar de steden vervoerd. Tegenwoordig is de kano hier het populaire vervoermiddel. Bij de 18 Paddel- und Pedal-stations kun je niet alleen een kano of kajak huren, maar ook een fiets of e-bike. Zo kun je onder het motto ‘hier ophalen – daar terugbrengen’ van de fiets naar de kano overstappen, of omgekeerd.

Bijzondere surfplekken

Surfspots op de Nedersaksische Waddeneilanden zijn er volop. Maar ook in het binnenland kun je de golven opzoeken. Net geopend is de Leinewelle in hartje Hannover. Door het inbouwen van een hydraulisch bestuurbaar systeem in de rivier de Leine wordt een golf gecreëerd. Op dit moment is het rapidsurfen nog voorbehouden aan leden; binnenkort kunnen ook gasten een timeslot boeken. In het L&T Sporthaus in Osnabrück kunnen beginners en gevorderden indoor surfen op de Hasewelle. Volop actie en plezier voor iedereen. In het timeslot van 45 minuten is de huur van een surfboard en een neopreenpak inbegrepen.

Meer informatie op vakantieland-nedersaksen.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.